119873092

Två saker som revolutionerat mitt tomatodlande – tomatskolan del 9

tomatrevolutionen

Att utvecklas i sitt odlande är fantastiskt roligt, jag lär mig ständigt något nytt. Att iakta, att dra slutsatser och testa nytt. Kan det bli roligare? I år genomgår jag tomatrevolutionen i mitt odlande. Från årets tomatsäsong tar jag med mig två nya förhållningssätt.

Tomatrevolutionen

När jag började odla tomater för fem år sedan trodde jag inte att jag skulle bli så nördig. Jag vet inte vad det är med tomater, men jag upptäcker hela tiden nåt nytt med dem. Att så ett frö, vattna, vänta och skörda – däremellan finns en hel värld av gödning, beskärning, trix och knep. Rätt eller fel – finns inte – funkar det för dig så är just det sättet din grej.

Två saker som har revolutionerat mitt tomatodlande

Sluta toppa tomatplantor

Jag räknar med att kunna skörda tomater i kallväxthuset under hela september. Jag har fördelen att odla i zon 1, Skåne. De små busktomaterna har gett upp och är slutskördade. Men de högväxande tomatplantorna envisades med att skjuta nya toppskott när jag klippte toppen i juli. Jag toppade dem vid 2 meters höjd, för jag tyckte att nu kan plantan koncentrera sig på att mogna fram frukterna och sluta sätta blom. Plantorna hade en annan åsikt, de sköt både två och tre nya toppar.

toppa tomatplantor
Yellow pearshaped har skjutit tre nya toppskott efter att den toppades.

De ville helt enkelt fortsätta växa och fortsatte sätta blom på de nya topparna. Det kändes som att det skulle komma att bli en fullständig djungel, så jag beslöt att vi fick jämka ihop oss – jag och tomatplantorna. En topp var fick de behålla, övriga klippte jag av. De växte på och i slutet av augusti är plantorna 4 meter höga och klättrar horisontellt på linor under taket i växthuset och där är drösar med gröna tomatklasar som jag hoppas ska hinna mogna på i september.

toppa tomatplantor
Celano växer horisontellt på linor uppe i växthusets tak, 4 meter lång.

Att sluta toppa tomatplantor – i alla fall de högväxande – är ett lätt sätt att förlänga tomatplantans liv. Hade jag inte låtit dem växa vidare, hade de varit slutskördade för länge sedan. Jag får en gratis andra skörd. Tomatstjälken är helt kal och avblastad nertill, ända upp till första klasen tomater. Jag bladar av kontinuerligt efterhand som tomaterna mognar.

Det är inte alla tomatsorter som kan fortsätta att växa på så här. Det är de högresta, som inte är busktomater, som växer så här. Trots att det bara står 2 meters höjd på påsen så kan de alltså bli högre. Yrkesodlare odlar tomatplantor som är 10-15 meter långa.

Ta sticklingar av tomatplantorna

Dessutom tog jag sticklingar av tomatplantorna i början av juni. När du tjyvar plantan, dvs tar bort skotten i bladvecken intill stjälken, kan du spara dessa och sätta i ett glas vatten. Inom 10 dagar har de rotat sig och skjutit ut massor av små fina vita rötter och jag planterar dem sedan i krukor. Du kan även sätta skottet direkt i jord, viktigt att jorden hålls fuktig så rotar de sig snart.

Skotten växer på fort och bildar en ny tomatplanta. Fördelen, med att ta skott istället för att så nya plantor från frö, är att fruktsättningen sker mycket längre ner på stjälken. Plantorna är stadiga och fina och jag slipper brottas med rangliga småplantor som viker sig. Och jag sparar tid, jag har minst en månad tillgodo i jämförelse med att fröså plantorna.

ta sticklingar
Efter tio dagar i vatten tittar rötterna ut på skottet. Femtio dagar efter att skottet nöps av är plantan 1,5 meter hög.
ta sticklingar
Tjugosju dagar efter frösådd har det blivit en liten planta. Nittio dagar efter att fröet såddes är plantan 1,5 meter hög.

Det är via Farbror Grön som jag lärt mig att man kan rota tomatsticklingar Han skriver på sin sajt om hur han ”halshugger tomter” för att övervintra dem.

Övervintra sticklingar

Det här barnen, till föräldraplantorna, räknar jag med ger mig skörd i september och kanske ända in i oktober om vädret är med mig. Där jag slutskördat busktomaterna gapade tomma hål dom jag nu fyllt upp med barnaplantorna. Jag odlar i stora krukor i växthuset, så det är lätt att flytta dit krukorna.

Innan frosten kommer ska jag ta ytterligare en omgång skott från dessa barnaplantor och ta med mig in i vinter. Inte för att jag räknar med att de ska ge mig skörd inomhus, utan för att jag ska få tidiga plantor till nästa sommars odlingar. Jag kan bara fortsätta att ta sticklingar till vårvintern. Ska bli kul att prova detta sätt att dra upp tomatplantor på.

Här hittar du fler delar i tomatskolan:

  1. Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.

  2. Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.

  3. När är det dags att omskola tomatplantor.

  4. Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.

  5. Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.

  6. Så här gör jag för att maximera tomatskörden

  7. Vad är pistillröta och hur du kan förebygga för att slippa den

  8. Tomater är fulla av lykopen

  9. Vad som revolutionerade mitt tomatodlande

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.