Olika tomatsorter att odla – bli självförsörjande. Del 1.

Tomater på kvist

Vill du kunna äta egenodlade tomater hela året? Med en smart planering där du mixar tomatsorter med olika egenskaper som små snabbväxande, långgivande, sengivande och lagringsdugliga tomater är det möjligt! Här har jag listat olika tomatsorter att odla och när jag sår de olika sorterna.

Olika tomatsorter att odla

Det finns en uppsjö av olika tomatsorter att odla. Jag har provat olika varianter: små, stora, röda, gröna, svarta och gula tomater. Busktomater, pärontomater, körsbärstomater, bifftomater, vinbärstomater och plommontomater m.m. Under resans gång har jag upptäckt att jag är överförtjust i små tomater – som jag kan stoppa direkt i munnen och äta som en karamell. Och jag vill kunna äta egenodlade tomater hela året. Här är min planering över året för att nå dit.

Tidig avkastning av krukodlade minitomater

Sådder i december

I början av december sår jag små busktomater, som passar att odla i kruka. De fungerar fint att odla inomhus i fönsterkarmen. När vädret så småningom tillåter kan de flytta ut i växthus och på balkong. Såklart går de också att odla på friland i varmt och skyddat läge.
Vintertid räcker dagsljuset inte till för plantorna, då behövs tillskott av ljus med hjälp av extra belysning. Busktomaterna behöver inte tjyvas, dvs skotten i bladvecken behöver inte tas bort. Dessa små krukodlade tomater kan jag börja skörda i april.

 • TINY TIM
  är en körsbärstomat. Den ger riklig skörd av små tomater med söt smak. Tiny Tim är sortäkta (ingen F1 – hybrid), du kan alltså ta frö från dessa och få samma sorts planta nästa år. Plantan blir ca 25 cm hög.
 • VILMA
  även detta är en körsbärstomat. En kruktomat med kompakt och stabilt upprätt växtsätt. Ger mängder av små röda och söta frukter. Frukterna blir större än på Tiny Tim. Även denna är sortäkta. Vilma blir också ca 25 cm hög, men är kraftigare i sitt växtsätt.
 • F1 SWEET ‘N NEAT CHERRIE KISSES
  Det här är också en körsbärstomat, som är otroligt rikgivande och ger frukt länge. Tomaterna är något rosaakiga. Det här är dock en F1 och det står för att detta är en hybrid (en korsning av tomatsorter), tar du frö från denna planta och sår blir det en annan sort. Plantan blir ca 35 cm hög.
olika tomatsorter att odla
Sweet ‘n cherrie kisses, som växer utomhus. För att vara en så liten planta ger den ett överdåd av små körsbärstomater.

Först ut att mogna är de småväxande tomatsorterna och därefter kommer de mellanhöga sorterna och sist de riktigt högväxande.

Sådder i januari

I januari kommer de lite större plantornas fröer i jorden. Tomatfrukterna är fortfarande av det lilla formatet, som jag gillar bäst. Dessa blir klara lite senare än de små tomaterna, i juli kan jag börja skörda.

 • HEARTBREAKER F1 hybrid
  är en körsbärstomat. Den växer som busktomat och behöver inte tjyvas. Frukterna är hjärtformade och söta i smaken. Passar bra att odla i kruka. Plantan blir ca 50 cm hög.
 • ROMELLO, F1 hybrid
  En liten plommontomat, som jag odlar i kruka. Denna är en av mina absoluta favoriter! Den kan odlas hängande i ampel, men det går också att binda upp den. Den här sorten behöver tjyvas. Plantan blir ca 50 cm hög.
Olika tomatsorter att odla
Heartbreaker är buskig i sitt växtsätt och ger en mängd av små hjärtformade tomater. Här odlar jag dem i växthuset.
Olika tomatsorter att odla
Lilla plommontomaten Romello ger rikligt med söta tomater.

Högresta tomatplantor ger senare skörd.

Sådder i februari

I februari är det dags för mig att peta ner frö i jorden till de höga tomatsorterna. Dessa högväxta tomater tar längre tid på sig att bli klara. Att jag inte sår dem tidigare beror på att jag vill kunna skörda dem senare. Så att jag kan äta egenodlade tomater hela året. Meningen är ju att skördarna ska avlösa varandra. I augusti kan jag börja skörda och sedan håller det på långt in på hösten. För att kunna skörda tomater sent i oktober har jag dem i växthus.

Högväxande sorter
 • CELANO, F1 hybrid.
  Detta är också en av mina absoluta favoriter. Det är en körsbärstomat, som behöver bindas upp och sidoskotten ska tjyvas. Den ger små plommontomater, som bara är 2-3 cm stora. Den ger sagolikt vackra klasar med tomater. På fröpåsarna står att plantan blir ca 180 cm hög. Men genom att toppa den, när den når den höjden, växer ett nytt skott ut som blir lika långt. Så det där med höjden beror mer på hur en hanterar den här typen av tomatplanta. Vissa sorter kan inte bli högre än vad som står angivet på påsen.
 • YELLOW PEARSHAPED
  är en sortäkta gul pärontomat. Det är en kulturarvssort med anor från tidigt 1800-tal. Frukterna är just päronformade och gula. De blir ca 4-5 cm långa. Den odlas med fördel i växthus. Utomhus behöver den ett varmt och mycket vinskyddat läge. Den ska bindas upp och tjyvas. På fröpåsen står det att den blir 2 meter hög, men även här tjyvar jag toppen och låter ett skott växa på så att plantan gott och väl blir över 4 meter. Enda nackdelen är att den ger mycket lägre avkastning än mina övriga plantor, men den är så odlingsvärd för de roliga små gula päronformade tomaterna.
olika tomatsorter att odla
Celano ger underbart sagolika klasar av små plommonformade tomater.
Den är verkligen päronformad den lilla gula tomaten.

Tomater som går att lagra – vintertomater

Sådder i mars

Jag avrundar min mix av tomatsorter med att så vintertomater i början av mars. De kan lagras inomhus i flera månader genom att de förvaras hängande.
Själva upphängningen kallas piennoloupphängning. Tomaterna hängs över ett kraftigt naturrep, t ex jute, som tål vikten av några kilo tomater. De förvaras bäst på en sval plats på ca 11-15°C.
I vanlig rumstemperatur kan de bli lite sötare, men då håller de inte lika länge. De bör inte hänga i direkt solljus. Smaken blir mer koncentrerad ju längre tomaterna lagras.

 • TOMÀQUET DE PENJAR MALLORQUI
  Den här vintertomaten har ett kraftigt skal, som gör att den kan lagras. Plantan är högväxande och blir över 2 meter. Tomaterna är medelstora och ger skörd i oktober. De kan lagras gott och väl i 4 månader.
Vintertomater upphängda i en piennolo. Den här sorten vintertomat har jag inget namn på då jag fått fröerna.

Skott från tomatplantor

Ta skott i juli

Mitt i sommaren tar jag skott från de lågväxande tomatplantorna, som jag sått i december, och gör nya plantor. De här nya plantorna ska försörja mig med färska tomater under vintern, de kommer få växa inomhus under växtbelysning. Hur jag gör det återkommer jag till i ett annat inlägg. Vintertomaterna har jag mest i matlagningen.

Här hittar du övriga inlägg i tomatskolan:

Tomatskolan del 1: Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.
Tomatskolan del 2: Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.
Tomatskolan del 3: Vikten av tillskottsljus. Här tipsar jag allmänt om hur det går att rigga en bra belysning som funkar för all förodling.
Tomatskolan del 4: Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.
Tomatskolan del 5: Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

odling
recept på egenodlat

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

2 svar på ”Olika tomatsorter att odla – bli självförsörjande. Del 1.”

  1. Hej Jeanette. Tyvärr inte. Skulle tagit frö själv… men jag köpte dem på ekoplantan på nätet. Hoppas du får tag på dem för de är verkligen goda och ger hög avkastning. Yvonne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.