119873092

Olika tomatsorter att odla – bli självförsörjande – tomatskolan del 1.

Tomater på kvist

Genom att mixa tomatsorter med olika egenskaper och så på olika tidpunkter är det möjligt att kunna äta egenodlade tomater hela året.
Jag kombinerar tomatsorter med olika egenskaper, som snabbväxande, långgivande, sengivande och lagringsdugliga tomater.
Här listar jag sorterna att odla och när på året jag sår dem.

Olika tomatsorter att odla

Det finns en uppsjö av olika tomatsorter att odla. Jag har provat många olika varianter. Små, stora, röda, gröna, svarta och gula tomater. Sorterna har varit busktomater, pärontomater, körsbärstomater, bifftomater, vinbärstomater och plommontomater m.m.
Under resans gång har jag upptäckt att jag är överförtjust i små tomater – som jag kan stoppa direkt i munnen och äta som en karamell. Dessutom vill jag kunna äta egenodlade tomater hela året. Här är min planering över året för att nå dit.

TIDIG AVKASTNING AV KRUKODLADE MINITOMATER

Sådder i december

I november/december sår jag små busktomater, som passar att odla i kruka. De fungerar fint att odla inomhus i fönsterkarmen. Allt eftersom vädret så småningom tillåter går det att flytta ut dem i växthus och på balkongen. Såklart går de också att odla på friland i varmt och skyddat läge.
Vintertid räcker dagsljuset inte till för plantorna, då behövs tillskott av ljus med hjälp av extra belysning. Busktomaterna behöver inte tjyvas, dvs skotten i bladvecken behöver inte tas bort. Dessa små krukodlade tomater kan jag börja skörda i april.

Sorter av lågväxande busktomater

 • TINY TIM
  är en körsbärstomat. Den ger riklig skörd av små tomater med söt smak. Tiny Tim är sortäkta (ingen F1 – hybrid), du kan alltså ta frö från dessa och få samma sorts planta nästa år. Plantan blir ca 25 cm hög.
 • VILMA
  även detta är en körsbärstomat. En kruktomat med kompakt och stabilt upprätt växtsätt. Ger mängder av små röda och söta frukter. Frukterna blir större än på Tiny Tim. Även denna är sortäkta. Vilma blir också ca 25 cm hög, men är kraftigare i sitt växtsätt.
 • F1 SWEET ’N NEAT CHERRIE KISSES
  Det här är också en körsbärstomat, som är otroligt rikgivande och ger frukt länge. Tomaterna är något rosaaktiga. Dock är sorten en F1, vilket står för att detta är en hybrid (en korsning av tomatsorter). Om du tar frö från en sådan planta och sår blir det en annan sort. Plantan blir ca 35 cm hög.
olika tomatsorter att odla
Sweet ’n cherrie kisses, som växer utomhus. För att vara en så liten planta ger den ett överdåd av små körsbärstomater.

Först ut att mogna är de småväxande tomatsorterna och därefter kommer de mellanhöga sorterna och sist de riktigt högväxande.

Sådder i januari

I januari kommer de lite större plantornas fröer i jorden. Även dessa tomatfrukter är av det lilla formatet, som jag gillar bäst. Emellertid blir de klara lite senare än de lågväxande tomatplantorna. Senast i jul är dessa klara för skörd.

 • HEARTBREAKER F1 hybrid
  Sorten är en körsbärstomat. Den växer som busktomat och behöver inte tjyvas. Frukterna är hjärtformade och söta i smaken och passar bra att odla i kruka. Plantan blir ca 50 cm hög.
 • ROMELLO, F1 hybrid
  En liten plommontomat, som jag odlar i kruka. Denna är en av mina absoluta favoriter! Den kan odlas hängande i ampel, men det går också att binda upp den. Den här sorten behöver tjyvas. Plantan blir ca 50 cm hög.
Olika tomatsorter att odla
Heartbreaker är buskig i sitt växtsätt och ger en mängd av små hjärtformade tomater. Här odlar jag dem i växthuset.
Olika tomatsorter att odla
Lilla plommontomaten Romello ger rikligt med söta tomater.

HÖGVÄXANDE TOMATPLANTOR GER SENARE SKÖRD

Sådder i februari

I februari är det dags för mig att peta ner frö i jorden till fler olika tomatsorter att odla. Nämligen de högväxande tomatsorterna. Dessa sorter tar längre tid på sig att bli klara. Att jag inte sår dem tidigare beror på att jag vill kunna skörda dem senare. Så att jag kan äta egenodlade tomater hela året. Meningen är ju att skördarna ska avlösa varandra. I augusti kan jag börja skörda och sedan håller det på långt in på hösten. För att kunna skörda tomater sent i oktober har jag dem i växthus.

OLIKA Högväxande sorter tomatsorter att odla
 • CELANO, F1 hybrid.
  Detta är också en av mina absoluta favoriter. Det är en körsbärstomat, som behöver bindas upp och sidoskotten ska tjyvas. Den ger små plommontomater, som bara är 2-3 cm stora. Den ger sagolikt vackra klasar med tomater. På fröpåsarna står att plantan blir ca 180 cm hög. Men genom att toppa den, när den når den höjden, växer ett nytt skott ut som blir lika långt. Så det där med höjden beror mer på hur en hanterar den här typen av tomatplanta. Vissa sorter kan inte bli högre än vad som står angivet på påsen.
 • YELLOW PEARSHAPED
  är en sortäkta gul pärontomat. Det är en kulturarvssort med anor från tidigt 1800-tal. Frukterna är just päronformade och gula. De blir ca 4-5 cm långa. Den odlas med fördel i växthus. Utomhus behöver den ett varmt och mycket vinskyddat läge. Den ska bindas upp och tjyvas. På fröpåsen står det att den blir 2 meter hög, men även här tjyvar jag toppen och låter ett skott växa på så att plantan gott och väl blir över 4 meter. Enda nackdelen är att den ger mycket lägre avkastning än mina övriga plantor, men den är så odlingsvärd för de roliga små gula päronformade tomaterna.
olika tomatsorter att odla
Celano ger underbart sagolika klasar av små plommonformade tomater.
Den är verkligen päronformad den lilla gula tomaten.

TOMATER SOM GÅR ATT LAGRA

Sådder i mars

Jag avrundar min mix av olika tomatsorter att odla med att så vintertomater i början av mars. Finessen med dessa är att de kan lagras inomhus i flera månader genom att de förvaras hängande.
Själva upphängningen heter piennoloupphängning. Tomaterna ska hänga i ett kraftigt naturrep, t ex jute, som tål vikten av några kilo tomater. Bästa temperaturen att förvara dem i är ca 11-15°C.
I vanlig rumstemperatur kan de bli lite sötare, men då håller de inte lika länge. De bör inte hänga i direkt solljus. Smaken blir mer koncentrerad ju längre tomaterna lagras.

 • TOMÀQUET DE PENJAR MALLORQUI
  Den här vintertomaten har ett kraftigt skal, som gör den väldigt lagringsduglig. Följaktligen går tomaterna gott och väl att lagra i 4 månader.
  Plantan är högväxande och blir över 2 meter. Tomaterna är medelstora och ger skörd i oktober.
Vintertomater upphängda i en piennolo. Den här sorten vintertomat har jag inget namn på då jag fått fröerna.

SKOTT FRÅN TOMATPLANTOR

Ta skott i juli

Mitt i sommaren tar jag skott från de lågväxande tomatplantorna – som jag sått i december – och gör nya plantor. Fortsättningsvis kommer de här nya plantorna att försörja mig med färska tomater under vintern. I likhet med de tidigare kommer även dessa plantor slutligen växa inomhus under växtbelysning.

Här hittar du fler delar i tomatskolan:

 1. Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.

 2. Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.

 3. När är det dags att omskola tomatplantor.

 4. Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.

 5. Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.

 6. Så här gör jag för att maximera tomatskörden

 7. Vad är pistillröta och hur du kan förebygga för att slippa den

 8. Tomater är fulla av lykopen

 9. Vad som revolutionerade mitt tomatodlande

Här hittar du mig på facebook

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

6 svar till “Olika tomatsorter att odla – bli självförsörjande – tomatskolan del 1.”

  1. Hej Jeanette. Tyvärr inte. Skulle tagit frö själv… men jag köpte dem på ekoplantan på nätet. Hoppas du får tag på dem för de är verkligen goda och ger hög avkastning. Yvonne

 1. Vilken underbar sida och fantastiska råd och tips. Jag blev jätteinspirerad inför nästa säsong. Om du har missat Sungold oranga körsbärstomater tycker jag du skall testa dem för de är jättegoda och blir alltid bra.
  Tack för massa bra information.

  1. Vad roligt du tycker det. Tack själv ? för tipset. Har inte provat Sungold. Ska genast googla dem ?. Låter som en riktig goding.

 2. Hej jag undrar om du säljer frön till Heartbeaker F1 hybrid. Jag bor på Costa blanka i Spanien och odlar året runt men har inte hittat busk tomater här nere. Hälsningar Patrik

  1. Hej Patrik. Tyvärr har jag inga frön kvar. Men Impecta säljer och Fröbanken har den också. Fast man kanske inte får importera frön i Spanien? Hoppas du får tag på den för den är så odlingsvärd och rikgivande. Yvonne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.