Olika tomatsorter att odla – tomatskolan del 1

Tomater på kvist

Vill du kunna äta egenodlade tomater hela året? Med en smart planering där du mixar tomatsorter med olika egenskaper som små snabbväxande, långgivande, sengivande och lagringsdugliga tomater är det möjligt! Här har jag listat olika tomatsorter att odla och när jag sår de olika sorterna.

Olika tomatsorter att odla

Det finns en uppsjö av olika tomatsorter att odla. Under tre säsonger har jag provat olika varianter: små, stora, röda, gröna, svarta och gula tomater. Busktomater, pärontomater, körsbärstomater, bifftomater, vinbärstomater och plommontomater m.m. Under resans gång har jag upptäckt att jag är överförtjust i små tomater – som jag kan stoppa direkt i munnen och äta som en karamell. Och jag vill kunna äta egenodlade tomater hela året. Här är min planering över året för att nå dit:

Tidig avkastning av krukodlade minitomater

Sådder i januari

De första tomater jag sår är små busktomater, som passar att odla i kruka. I början av januari kommer fröerna i jorden. De fungerar fint att odla vidare inomhus i fönsterkarm eller i växthus och på balkong. Såklart går de också att odla på friland i varmt och skyddat läge. Busktomaterna behöver inte tjyvas, dvs du behöver inte ta bort skotten i bladvecken. Dessa små krukodlade tomater kan jag börja skörda redan i maj.

 • TINY TIM
  är en körsbärstomat. Den ger riklig skörd av små tomater med söt smak. Tiny Tim är sortäkta (ingen F1 – hybrid), du kan alltså ta frö från dessa och få samma sorts planta nästa år. Plantan blir ca 3 dm hög.
 • VILMA
  även detta är en körsbärstomat. En kruktomat med kompakt och stabilt upprätt växtsätt. Ger mängder av små, röda, söta frukter. Frukterna blir nästan dubbelt så stora som på Tiny Tim. Sortäkta. Plantan kan bli upp till 4 dm hög.
 • F1 ”SWEET ‘N NEAT CHERRIE KISSES”
  odlar jag för första gången i år. Det är också en körsbärstomat, som lär vara mycket rikgivande och tidig. Rosarodnande, söta och saftiga, små körsbärstomater. F1 står för att detta är en hybrid (en korsning av tomatsorter), tar du frö från denna planta och sår kommer du få en annan sort. Blir ca 3 dm hög.
Krukodlad körsbärstomat

Mellanstora plantor av körsbärs- och plommontomat står näst på tur att mogna

Sådder i februari

I början av februari kommer de lite större plantornas fröer i jorden. Tomatfrukterna är fortfarande av det lilla formatet, som jag gillar bäst. Dessa blir klara lite senare än de små tomaterna, i juli kan jag börja skörda.

 • HEARTBREAKER
  är en körsbärstomat, F1 hybrid. Den växer som busktomat och behöver inte tjyvas. Frukterna är hjärtformade, småfrukter i långa klasar. Saftig och söt smak. Passar bra att odla i kruka. Plantan blir ca 60 cm hög.
 • ROMELLO, F1 hybrid.
  En liten plommontomat, som jag odlar i kruka. Detta är min absoluta favorit! Den kan odlas hängande i ampel, men det går också att binda upp den. Den här sorten behöver tjyvas. Plantan blir ca 50 cm hög.

Högresta tomatplantor ger senare skörd

Sådder i mars

I början av mars är det dags för mig att peta ner frö i jorden till de höga tomatsorterna. Dessa högväxta tomater tar längre tid på sig att bli klara. Detta är ju såklart en del av planen för att kunna äta egenodlade tomater hela året. Att skördarna ska avlösa varandra. I augusti kan jag börja skörda dessa.

 • CELANO, F1 hybrid.
  Detta är en ny sort för mig att odla i år. Det är en körsbärstomat, som behöver bindas upp och sidoskotten ska tjyvas. Jag läser att den ger bayplommontomater, som bara är 2-3 cm stora. Rikgivande med buskigt växtsätt för växthus och varma utelägen. Plantan blir ca 180 cm hög.
 • YELLOW PEARSHAPED
  är en sortäkta gul pärontomat. Det är en kulturarvssort med anor från tidigt 1800-tal. Frukterna är just päronformade, gula och ca 4-5 cm långa. Den odlas med fördel i växthus, utomhus behöver den ett varmt och mycket vinskyddat läge. Den behöver bindas upp och tjyvas. Plantan blir 2 meter hög.

  Gul pärontomat
 • BLOODY BUTCHER
  är en sortäkta busktomat, som inte behöver tjyvas. Den var första sorten jag odlade och jag blev förtjust i den. Den ger skörd tidigt, samtidigt som den bara ger och ger och fortsätter ge frukt långt in på hösten när de andra plantorna gett upp. Sent på hösten tar jag in de gröna omogna tomaterna och de eftermognar fint inomhus. Frukterna är runda, mörkt röda och är störst av dem jag odlar, ca 5 cm. Den passar bra i växthus. Plantan blir omfångsrik och 2 meter hög, med många stjälkar som behöver bindas upp var för sig.

Piennolo – går att lagra

Jag avrundar min mix av tomatsorter med att så piennolotomater, som tål att lagras i månader. Det är själva upphängningen som kallas piennolo, de lagras hängande i ett kraftigt naturrep, t ex jute, som tål vikten av några kilo tomater. De förvaras bäst på en sval plats på ca 11-15°C. I vanlig rumstemperatur kan de bli lite sötare, men då håller de inte lika länge. De bör inte hänga i direkt solljus. Smaken blir mer koncentrerad ju längre tomaterna lagras.

 • TOMÀQUET DE PENJAR MALLORQUI
  är en piennolotomat. Den sådde jag i mars. Första gången jag odlar piennolo. Med denna lagringsbara sort hoppas jag kunna ha tomater över vintern.

Med denna mix av olika tomatsorter och egenskaper ser jag fram mot att äta egenodlade tomater hela året.

Köpa fröer

Jag köper de flesta av mina fröer på nätet. Impecta har ett stort utbud och bra kvalitet på sina fröer tycker jag. Det finns tomater som är speciellt anpassade för att odlas på friland, som är mer köldtåliga, och det finns sorter som passar bäst i växthus. Det står i beskrivning, så se till att välja sorter som passar för din förutsättningar.

Här hittar du övriga inlägg i tomatskolan:

Tomatskolan del 1: Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.
Tomatskolan del 2: Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.
Tomatskolan del 3: Vikten av tillskottsljus. Här tipsar jag allmänt om hur det går att rigga en bra belysning som funkar för all förodling.
Tomatskolan del 4: Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.
Tomatskolan del 5: Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.

Här hittar du mig på facebook och instagram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.