Odla gröna skott av maskrosfrö

Odla gröna skott av maskrosfrö

Nu lyser de där gula bollarna i gräsmattan igen. Ska man älska eller hata dem? Det beror ju lite på hur en väljer att förhålla sig till dem. Med andra ord: ser du dem som mat då är de guld värda.
Du kan göra te på roten, använda bladen i salladen, göra vin på knopparna och samla fröna för att odla skott. Just att odla gröna skott av maskrosfrö ska jag gå in på lite närmare här och visa hur jag gör.

Fortsätt läsa ”Odla gröna skott av maskrosfrö”

3 olika sätt att avhärda förodlade plantor innan utplantering

Avhärda innan utplantering

Är det dags att flytta ut plantorna – avhärda dina plantor innan utplantering.
Har du förodlat plantorna inomhus behöver de en mjuk start när de flyttar ut. Genom att avhärda dem vänjer de sig vid utomhusklimatet.
Beronde på vädret och vad det är för plantor som ska planteras ut gör jag på 3 olika sätt

Fortsätt läsa ”3 olika sätt att avhärda förodlade plantor innan utplantering”

Att ha egen jordfabrik – ta tillvara trädgårdsavfall och matrester

Trädgårdsavfall

Sommaren 2018 blev jag filmad på min koloni. Här berättar jag för Margaretha Wilson om hur jag gör egen jord av trädgårdsavfall och matrester. Förutom det visar jag min krukträdgård och berättar om vad jag odlar där.
Keijo Salmela filmar för Sundskanalen, som är en ideell, icke-religiös och partipolitiskt obunden förening som sänder lokal TV i nordvästra Skåne.
Kika in och titta på filmen.

Fortsätt läsa ”Att ha egen jordfabrik – ta tillvara trädgårdsavfall och matrester”

Så slutade jag miss lyckas med Klematis

Lyckas med klematis
Klematis Miss Bateman

Lätt att lyckas med klematis? För 12 år sedan förverkligade jag min dröm om en ros-, ört-, och klematisträdgård. De grävdes och planterades.
Rosorna fick löss och rost och klematisarna fick vissnesjuka. Örtträdgården prunkade dock. De där med rosorna bekom mig inte särskilt, men klematisarna saknade jag.

Fortsätt läsa ”Så slutade jag miss lyckas med Klematis”

När är det dags att omskola tomatplantor första gången – tomatskolan del 3

Hur ska en veta när det är dags för att omskola tomatplantor första gången? Genom att läsa av plantornas mående vet jag när det är dags. Främst är det tre saker jag tar fäste på när jag bedömer att det är dags att omskola mina frösådda tomatplantor första gången.

Fortsätt läsa ”När är det dags att omskola tomatplantor första gången – tomatskolan del 3”