Odla sojaböna Edamame

Sojaböna Edamame
Edamame – bara ordet är smakrikt. Den japanska sojabönan är nötigt god. Vi har också en svensk variant “Fiskeby V”.
I mataffären hittar vi den japanska bönan företrädesvis i frysdisken. Då brukar den vara importerad och tyvärr följer en förödande baksida med detta. Läs mer om detta i inlägget och hur jag tänker kring att odla sojaböna.
Fortsätt läsa “Odla sojaböna Edamame”

Bli självförsörjande på solrosskott och ärtskott

odla solrosskott

Varför ska du bara unna dig att äta de där goda solrosskotten och ärtskotten på restaurang? Dessutom är de ju bara några strån de bjuder på. Genom att odla dem själv kan du unna dig att äta dem varje dag, så mycket du vill. De är fulla av supernyttiga enzymer och antioxidanter.

Fortsätt läsa “Bli självförsörjande på solrosskott och ärtskott”

Bygg en köksö av gammal fasadpanel

bygg en köksö

Planterar du växter och hanterar jord i köket?  Just vintertid slabbar jag med jord inomhus i köket. Därför vill jag ha en speciell yta endast avsedd för detta, så att köksbänkarna inte blir nersmutsade med jord. Det känns mest hygieniskt så. Jag beslöt att bygga en köksö, avsedd för vinterns tomatsådder och skottodling.

Fortsätt läsa “Bygg en köksö av gammal fasadpanel”

Baka lussemuffins till Lucia

lussemuffins

Här kommer recept på lussemuffins, en variant på den traditionella lussekatten, som förknippas med Luciafirandet. Den här är bakad på bl a banan, som passar fint ihop med saffranssmaken. Vi lär ha bakat Lussekatter sedan 1800-talet i Sverige och historiken bakom är minst sagt sägenomspunnen. Läs mer om detta i inlägget.

Fortsätt läsa “Baka lussemuffins till Lucia”