Att äta och odla basilika – på längden och tvären

äta och odla basilika

Här får du mina bästa tips på att äta och odla basilika. Basilika är som en stapelvara hemma hos mig. Plantorna frodas året runt här. Jag odlar basilika från frö och tar även sticklingar för att alltid ha tillgång till färska blad.

Jag blandar ner basilika i salladen, gör pesto eller en krämigt god basilikacreme.
Pesto bara gifter sig med mozzarella och tomater. Har du provat pestogratinerade tomater? Eller att dippa grönsaksstavar i basilikacreme, som även är försvinnande god till stekta gröna tomater eller fisk.

Fortsätt läsa “Att äta och odla basilika – på längden och tvären”

Bygg praktiska arbetsbänkar och planteringsbord i trädgården

planteringsbord

Har du ett bra planteringsbord och arbetsbänk i trädgården? Halva jobbet är bra arbetshöjd, vare sig du ska plantera om växter eller snickra och måla.
Genom åren har jag skapat flera arbetsytor i trädgården. Alla fyller de olika funktioner. Se hur jag fixat dem. Även ritning till Helgas fina planteringsbänk på bilden ovan.

Fortsätt läsa “Bygg praktiska arbetsbänkar och planteringsbord i trädgården”

Bygg en odlingsstation och odla året runt

bygg en odlingsstation

Drömmer du också om att odla hela året – bygg en odlingsstation. Jag ville ha plats att odla skott inomhus hela vintern, även de tidiga frösådderna skulle få plats där och de små krukodlade tomaterna.
En gammal trådback för kläder, ugnsplåtar, loppisfyndade hyllor av härdat glas och träreglar löste det hela. Så här har jag byggt 2 olika odlingsstationer.

Fortsätt läsa “Bygg en odlingsstation och odla året runt”

Så här gör jag för att välja växtbelysning

välja växtbelysning

Så här gör jag när jag väljer växtbelysning. Jag använder vanlig lysrörsarmatur. Sådan som många av oss har under bänkskåpen i köket.
Begrepp som lumen och kelvin kan låta jobbigt. Här går jag igenom vad jag lärt att de betyder. Men också hur länge belysningen är tänd och på vilket avstånd den hänger på.

Fortsätt läsa “Så här gör jag för att välja växtbelysning”