Maximera tomatskörden – tomatskolan del 6
Tomatplantorna har satt blom och jag började skörda tomater så smått i slutet av Maj. Nu vill jag hjälpa plantorna på bästa sätt att maximera skörden. Toppa, tjyva, gallra, gödsla och vattna är receptet. Läs vidare hur jag gör.
Maximera tomatskörden
Det växer så det knakar i växthuset. Där är tomatplantor i olika stadier för att jag ska kunna skörda över lång tid. Flera har satt blom och bildat gröna frukter och har åtskilliga klasar. Nu ska här framförallt toppas och gallras för att maximera skörden och få plantan att sluta växa och koncentrera sig på att mogna fram frukterna.
Toppa plantan
Tomatplantor, som inte är busktomater, toppar jag när plantan fått 6-7 blomklasar. Dessa plantor är då ca 2 meter höga. Jag knipsar av toppen på plantorna, precis i ett grenveck. På så sätt stoppar jag tillväxten. Nu har plantan fått hjälp att koncentrera sig på att göra klart tomaterna, istället för att fortsätta växa och vilja sätta nya blomknoppar.
Här toppar jag tomatplantan.
Busktomater toppar jag också, men eftersom de utvecklar flera stjälkar och är busiga i sitt växtsätt kan jag inte räkna in klasarna. Utan det är mer en känsla att nu är där nog med fruktämnen.
Heartbreaker är en busktomat med hjärtformade frukter! Den tjyvar jag inte, men klipper av toppskotten, där är ju flera eftersom den har flera stjälkar.
Tjyva de späda skotten
Kom ihåg att fortsätta ta bort ”tjyvarna” i grenvecken hela tiden. Späda tjyvar kan du nypa av genom att ta ett stadigt tag om skottet ända inne i vecket och bryta av bestämt i sidled. Blir de för kraftiga tar jag en liten vass kniv (fickkniv är lagom storlek) och skär med.
Busktomater ska dock inte tjyvas.
Tomatskott i bladvecken tjyvas.
Gallra ur blad
När blomklasarna gått över till att börja producera små gröna tomater gallrar jag ur de grenar som hindrar att ljuset kommer till dem. Tomaterna behöver ljuset för att mogna. Jag klipper av grenen ända in vid stjälken. Med mindre bladmassa kan näringen och kraften gå till tomatfrukterna istället.
När du gallrat ur kan du komma att märka att plantan inte behöver vattnas lika mycket som innan, eftersom den har mindre bladmassa att försörja. Så var uppmärksam och se hur plantan mår helt enkelt, så du inte övervattnar.
När luften kan cirkulera genom plantan minimeras också risken för att bladmögel skulle kunna få fäste.
Jag har läst nån stans att plantan behöver ha kvar minst 15-17 blad. I bladen sker fotosyntesen, som ger plantan kraft att producera tomaterna. Bladen är ett slags kraftverk alltså. Så det gäller att klippa ”lagom” för att hjälpa och inte stjälpa plantan.
Efter att jag gallrat ur tomatplantan kan jag se igenom den och frukterna syns.
Hjälpa tomaterna att mogna
När nedersta klasen tomater har fått rätt storlek, men fortfarande är gröna tar jag bort alla bladgrenarna nedanför klasen. Klipp eller skär ända intill stjälken.
Vartefter klasarna fortsätter att mogna tar jag successivt bort grenarna underifrån. Detta ger signal till tomaterna ovanför att de ska mogna på.
Det här med gödsling
När det kommer till gödsling har jag själv tyckt det varit en djungel med preparat och råd att förhålla sig till. Det finns ju så många alternativ att välja mellan, inget är rätt eller fel, du kommer märka vad som fungerar för dig.
Här är några av de sätt jag testat:
KOMPOSTMYLLA – ger jämn näringstillförsel
Du kanske komposterar och kan lägga på en 5 cm tjockt lager kompostmaterial ovanpå jorden. I takt med att du vattnar frigörs näringen löpande. Fyll på med kompost 1 ggr i månaden. Har du en kompost som består både av mat- och trädgårdsavfall brukar näringen i den vara rätt så heltäckande.
PELLETERAT GÖDSEL – ger jämn näringstillförsel
Det kan t ex vara hönsgödsel. Genom att mylla ner det i överst lagret jord frigörs det också jämnt över tid när du vattnar. Plantan växer på i jämn takt.
FLYTANDE GÖDNING – ge lite hela tiden
Biobact är en organisk växtnäring som är godkänd för ekologisk odling. Kanske gör du eget guld- eller nässelvatten eller har tillgången till lakvatten från Bokashi?
När jag ger ett flytande preparat har jag tidigare gett en giva 1 ggr per vecka. Då har jag noterat att plantan liksom tar ett skutt i tillväxten varje gång den får näringen.
Eftersom jag vill att plantorna ska växa mera jämnt har jag i år börjat gödsla på ett nytt sätt. Det finns en metod som kallas ”promillemetoden”. Grejen är att sprida ut gödselgivan lite hela tiden och varje dag.
Om du tidigare gödselvattnat 1 ggr per vecka, och doserat t ex med 1 dl koncentrerad näring till en kanna om 10 liter vatten, delar du upp näring i 7 delar och vattnar med 1/7 av näringen varje dag istället.
Så här: 1 deciliter/7= ca 15 ml. Detta motsvarar en matsked, som du blandar i 10-literskannan och vattnar med varje gång du vattnar.
Denna metod fungerar jättebra, om du liksom jag , odlar i krukor.
Jag äter ju själv heller lite grand varje dag för att må bra – än att jag skulle äta mig proppmätt 1 ggr i veckan.
Tomatplantorna vill ha jämn tillgång på vatten
Jämn bevattning ger också en jämn tillväxt och för maximera tomatskörden. Om dina tomater spricker, kan det bero på ojämn vattentillförsel. Plantan är så törstig då att den suger vätska så fort att den lilla tomaten inte hinner expandera i lagom takt utan spricker i skinnet. När det är sommartemperaturer på över 20 grader behöver mina krukor vattnas varje dag.
Titta på dina tomatplantor
Och alla goda råd till trots – titta på din tomatplanta, se hur den mår. Framförallt pratar bladen med mig – de talar om ifall de har det för varmt, för kallt, för fuktigt, för torrt eller om de fått för lite eller mycket näring. Mörka fläckar på bladen kan tyda på att de har det för kallt, blad som krullar sig utåt kan tyda på att det är för varmt och när bladen i toppen börjar hänga då är plantan som regel törstig. Blir bladen gula i kanten kan det vara näringsbrist. Olika tomatsorter är också olika känsliga, om du odlar samma sorter år efter år lär du känna dem. Jag vet att vissa gillar värme mer och de ställer jag i den varmare delen i växthuset. Du som odlar i växthus, se till att ha god ventilation både för att vädra ut fukt och värme. Vid 28 grader och stillastående luft i växthuset brukar plantorna ha det jobbigt. Med hjälp av skuggväv och kalkpasta på glas och tak har jag fått ner temperaturen till 25 grader i mitt växthus – det gör stor skillnad på plantornas mående.
Här hittar du fler delar i tomatskolan:
- Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.
- Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.
- När är det dags att omskola tomatplantor.
- Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.
- Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.
- Så här gör jag för att maximera tomatskörden
- Vad är pistillröta och hur du kan förebygga för att slippa den
- Tomater är fulla av lykopen
- Vad som revolutionerade mitt tomatodlande
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.
Bra information för mig. Ser fram emot nästa säsong. Ska följa era goda råd och ser fram emot era framtida inlägg.
Å vad roligt du tycker det. Tomater är ju så kul att odla. Ja nu längtar man redan till nästa säsong ?
Hej Yvonne
Läste om ditt försök, med och utan 30% perlite inblandat i jorden vid tomatodling
Finns resultatet i ditt nyhetsbrev?
Bästa hälsningar
Lennart
Hej Lennart, nej jag har inte uppdaterat om hur det gick. Men det jag märket är att med perlite i jorden utvecklades rotsystem snabbare. Tror det beror på att dels kom det mer syre i jorden och dels torkade inte jorden ut. Den var mera jämnt duktigt.