Pistillröta – tomatskolan del 7

Pistillröta

Pistillröta. Jajamensan, nu har jag fått erfara det också. Årets sommar har haft alla fördelarna på sin sida för att gynna pistillröta. Höga temperaturer, hög ljusinstrålning (mycket sol) och låg fuktighet i luften. Jag nöjer mig inte med förklaringar som kalciumbrist, värmen och brist på vatten. Jag vill veta vad som verkligen händer med mina tomater. 

Nu har jag läst på och tror mig begripa vad pistillröta beror på. Ska försöka återge det här, om än i förenklad tappning. Den mest uttömmande och för mig trovärdiga förklaringen hittade jag i en skrift på nätet, om Ekologisk odling av tomat, utgiven av Jordbruksverket

Pistillröta

Det jag förstår är att sommarens väder är synnerligen gynnsamt för pistillröta. Höga temperaturer, hög ljusinstrålning och låg luftfuktighet påverkar tomatplantorna. Det ställer högre krav på skötseln från vår sida för att tomaterna inte ska drabbas av rötan. Och det är redan vid befruktningen som det händer, att kalciumet inte når ända ut i blomänden på frukten.

Tomaten går att äta ändå, eftersom det inte är frågan om nån svamp eller röta. Du skär bara bort den skadade delen.

Pistillröta smittar inte

Fört det första: pistillröta smittar inte, den behöver heller inte drabba hela plantan. Jag har haft väldigt få tomater som varit drabbade. Vissa sorter är känsligare än andra. Romello är en sort som jag haft några få angripna klasar på.

Kalciumbrist

Och ja, pistillröta beror på kalciumbrist i frukten och orsakerna till det kan vara flera. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att jorden har brist på kalcium. Det handlar snarare om att kalciumförsörjningen inte varit tillräcklig ända ut i cellerna i blomänden på frukten, där pistillen suttit. Cellerna där dör då och det blir ett svart insjunket område. Risken är störst när plantan har många frukter, då är konkurrensen om tillgängligt kalcium stor.

Varför kalciumet inte nått ända ut i tomaten beror alltså på konkurrensen om kalcium i plantan. Kalcium transporteras ut i plantan genom att den suger vatten ur jorden, i kombination med mycket ljus och låg luftfuktighet snor bladen åt sig en stor mängd av kalciumet. Sen räcker det inte till tomaterna.

Pistillröta
Pistillröta på okänd tomatsort – fått plantan. Den här plantan växer utomhus. Så skadan kan ske både i växthus och friland.

Hög värme

Värmen spelar roll, vid höga temperaturer sker fruktsvällningen snabbare än vanligt. Den tillgängliga mängden kalcium räcker då inte till, kalciumet i bladen kan inte omfördelas på samma sätt som andra näringsämnen. Pistillröta förekommer oftare på södersidan i växthuset där jorden torkar snabbare än mitt i växthuset. Bara några grader lägre temperatur spelar stor roll.

Gör åtgärder tidigt på säsongen

I år är det för sent att göra något, skadan är redan skedd. Åtgärderna måste sättas in redan vid befruktningen. Pistillrötan visar sig som regel 1-3 veckor efter befruktning när fruktsvällningen är snabb.

Om jag skulle försöka mig på att lägga upp en strategi då, för att förhindra pistillröta i framtiden. Först och främst måste förutsättningarna vara som denna sommar, eftersom jag aldrig haft rötan tidigare. Och hur ofta har vi sådana här somrar? Jag känner stor förtröstan redan nu i att rötan låter vänta på sig i framtiden. Men i alla fall då:

Pistillröta

Vill förtydliga att detta är mina egna slutsatser, baserade på mina nyvunna kunskaper. Har du fler tips och trix får du gärna höra av dig.

Här är tidigare inlägg i tomatskolan

Tomatskolan del 1: Tomatsorterna jag odlar för att kunna äta egenodlade tomater hela året.
Tomatskolan del 2: Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.
Tomatskolan del 3: Vikten av tillskottsljus. Här tipsar jag allmänt om hur det går att rigga en bra belysning som funkar för all förodling.
Tomatskolan del 4: Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.
Tomatskolan del 5: Den löpande skötseln fram tills att plantorna sätter blom.
Tomatskolan del 6: Maximera skörden.

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Följ mig gärna på mina kanaler så missar du inte mina inlägg

facebook           instagram           twitter

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.