119873092

Pistillröta – tomatskolan del 7

Pistillröta

Pistillröta. Jajamensan, nu har jag fått erfara det också. En sommar som haft alla fördelarna på sin sida för att gynna pistillröta har hög temperatur, hög ljusinstrålning (mycket sol) och låg fuktighet i luften.

Förklaringen är kalciumbrist, värmen och brist på vatten. Men jag vill veta vad som verkligen händer med mina tomater. Här går jag till botten med detta.

Nu har jag läst på och tror mig begripa vad pistillröta beror på. Ska försöka återge det här, om än i förenklad tappning. Den mest uttömmande och för mig trovärdiga förklaringen hittade jag i en skrift på nätet, om Ekologisk odling av tomat, utgiven av Jordbruksverket.

Pistillröta

Vad jag förstår så är det höga temperaturer, hög ljusinstrålning och låg luftfuktighet som påverkar tomatplantorna. De senaste åren har vi haft sådana somrar. Det ställer högre krav på skötseln från vår sida för att tomaterna inte ska drabbas av rötan. Och det är redan vid befruktningen som det händer, att kalciumet inte når ända ut i blomänden på frukten.

Tomaten går att äta ändå, eftersom det inte är frågan om nån svamp eller röta. Du skär bara bort den skadade delen.

Pistillröta smittar inte

Fört det första: pistillröta smittar inte, den behöver heller inte drabba hela plantan. Jag har haft väldigt få tomater som varit drabbade. Vissa sorter är känsligare än andra. Romello är en sort som jag haft några få angripna klasar på.

Kalciumbrist

Och ja, pistillröta beror på kalciumbrist i frukten och orsakerna till det kan vara flera. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att jorden har brist på kalcium. Det handlar snarare om att kalciumförsörjningen inte varit tillräcklig ända ut i cellerna i blomänden på frukten, där pistillen suttit. Cellerna där dör då och det blir ett svart insjunket område. Risken är störst när plantan har många frukter, då är konkurrensen om tillgängligt kalcium stor.

Varför kalciumet inte nått ända ut i tomaten beror alltså på konkurrensen om kalcium i plantan. Kalcium transporteras ut i plantan genom att den suger vatten ur jorden, i kombination med mycket ljus och låg luftfuktighet snor bladen åt sig en stor mängd av kalciumet. Sen räcker det inte till tomaterna.

Pistillröta
Pistillröta på okänd tomatsort – fått plantan. Den här plantan växer utomhus. Så skadan kan ske både i växthus och friland.

Hög värme

Värmen spelar roll, vid höga temperaturer sker fruktsvällningen snabbare än vanligt. Den tillgängliga mängden kalcium räcker då inte till, kalciumet i bladen kan inte omfördelas på samma sätt som andra näringsämnen. Pistillröta förekommer oftare på södersidan i växthuset där jorden torkar snabbare än mitt i växthuset. Bara några grader lägre temperatur spelar stor roll.

Gör åtgärder tidigt på säsongen

Åtgärderna måste sättas in redan vid befruktningen. Pistillrötan visar sig som regel 1-3 veckor efter befruktning när fruktsvällningen är snabb.

Om jag skulle försöka mig på att lägga upp en strategi då, för att förhindra pistillröta i framtiden. Först och främst måste förutsättningarna vara som denna sommar, eftersom jag aldrig haft rötan tidigare. Och hur ofta har vi sådana här somrar? Jag känner stor förtröstan redan nu i att rötan låter vänta på sig i framtiden. Men i alla fall då:

Pistillröta

Vill förtydliga att detta är mina egna slutsatser, baserade på mina nyvunna kunskaper. Har du fler tips och trix får du gärna höra av dig.

Här hittar du fler delar i tomatskolan:

  1. Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.

  2. Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.

  3. När är det dags att omskola tomatplantor.

  4. Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.

  5. Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.

  6. Så här gör jag för att maximera tomatskörden

  7. Vad är pistillröta och hur du kan förebygga för att slippa den

  8. Tomater är fulla av lykopen

  9. Vad som revolutionerade mitt tomatodlande

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.