Ugnsbakade tomater – fulla med lykopener – tomatskolan del 8

Ugnsbakade tomater

Tomater är nyttiga råa, de innehåller lykopen som är en kraftfull antioxidant som hjälper till att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Uppvärmda tomater är ännu nyttigare för då blir lykopenet mer tillgänglig och frigörs i större mängder. Ugnsbakade tomater med pesto och fetaost gör mig definitivt lykopenlycklig. Recept i inlägget.

Tomatskolan del 8:
Ugnsbakade tomater är fulla med lykopener

Tomaternas intensiva röda färg kommer av pigmentet lykopen som framför allt finns i skalet. Även gula, orangea och röda frukter och grönsaker innehåller lykopen. Lykopen finns alltså även i tomatprodukter som ketchup och spagettisås. Det finns också smärre mändger i grapefrukt, guava, vattenmelon och papaya. Men tomater och tomatprodukter har det största lykopeninnehållet.

Tomater utgörs till 90% av vatten och har flera antioxidanter (vitamin C, selen, betakaroten och lykopener). Antioxidanter skyddar mot fria radikaler som kan skada blodkärlens väggar och orsaka inflammation. Tomater kan bl a minska risken för vissa typer av cancer, som bröst- och prostatacancer m fl. Dessutom anses de kunna förhindra och fördröja rynkor samt skydda kroppen mot solens strålar.

Så alla ni ketchupfantaster, som är i konstant blåsväder p g a debatten om sockerinnehållet i ketchup, nu vet ni vad ni ska säga: Det är för lykopenets skull.

Källor; sund.nu, wikipedia, immun.se, alltommat.se

lykopen
Tomater och basilika – det perfekta radarparet. Sallatsbasilika Mammoth och basilika Genovese.

Laga tomater i gjutjärnsgryta eller inte

“Inte tomater i gjutjärnsgryta” – ekar i mitt huvud. Vissa saker har en bara blivit lärd utan att veta riktigt varför. Hur förhåller det sig egentligen?

Dietisten Kajsa Asp Jonson säger så här:

“När man lagar mat med syrliga ingredienser, som tomat, i gjutjärnsgryta löses en del järn ut från grytan till maten. Det blir en slags naturlig järnberikning.
Och om man tittar i Livsmedelsverkets tabeller så innehåller till exempel köttfärssås som tillagats i järngryta upp till fyra gånger mer järn än “normalt”. Den sura/syrliga ingrediensen är en förutsättning för att järnet ska lösas ut.”

Plåtig smak

Med andra ord, är du i behov av järn – fram med gjutjärnsgrytan. Å andra sidan kan grytan få en ful grå färg när järnjonerna fälls ut. Dessutom kan maten få en “plåtig” smak, vid långkok. Gränsen för hur länge du kan tillaga rätter med tomat är svårt att säga och beror även på hur instekt grytan är.  Är det bara en snabb pastasås som ska lagas till på tio minuter kan det funka utan bismak.

Ugnsbakade tomater
Ugnsbakade tomater med pesto och fetaost.

Ugnsbakade tomater med pesto och fetaost

Jag kan äta detta som ensam rätt. Men det passar även med parmaskinka till. Sältan i skinkan gifter sig med sötman i tomaterna. På ett buffébord gör sig rätten också fint.

Ingredienser 4 personer, som tillbehör till maten

 • 1 kilo tomater (jag föredrar små)
 • 300 g fetaost
 • pesto
 • färsk basilika
 • 4 skivor bröd att rosta

Gör så här:

Dela tomaterna och lägg dem på en  ugnsplåt eller ugnsfast form. Bred på en rejäl klick pesto på varje tomathalva. Ugnsbaka 20-25 minuter i 225 grader varm ugn. Peston ska ha fått en lite krispig yta.

Tärna fetaosten och strö över de färdigbakade tomaterna. Garnera med färsk basilika. Servera med rostat bröd.

Recept på pesto hittar du här.

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Följ mig gärna på mina kanaler så missar du inte mina inlägg

facebook           instagram           twitter

Bästa hälsningar Yvonne

 

 

5 svar på “Ugnsbakade tomater – fulla med lykopener – tomatskolan del 8”

 1. Lykopen, vad fint det låter, en lär sig nya saker varje dag. Och jag tycker att tillagade tomater kan vara så goda.
  Men att från det dra slutsatsen att det är bra med mycket ketchup håller jag inte med om. De flesta sorters ketchup innehåller ungefär en fjärdedel socker… och det tycker jag är rätt kass att hälla på maten faktiskt. ❤

 2. Jag äter inte ketchup och tycker inte att det är gott och skulle aldrig ge mina barn det.

  Tack för ditt inlägg, man lär sig något nytt varje dag👌

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.