Tomater är fulla med lykopen – tomatskolan del 8
Tomater är nyttiga råa, de innehåller lykopen som är en kraftfull antioxidant som hjälper till att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Uppvärmda tomater är ännu nyttigare för då blir lykopenet mer tillgänglig och frigörs i större mängder. Ugnsbakade tomater med pesto och fetaost gör mig definitivt lykopenlycklig. Recept i inlägget.
Tomater är fulla med lykopen
Tomaternas intensiva röda färg kommer av pigmentet lykopen som framför allt finns i skalet. Även gula, orangea och röda frukter och grönsaker innehåller lykopen. Lykopen finns alltså även i tomatprodukter som ketchup och spagettisås. Det finns också smärre mändger i grapefrukt, guava, vattenmelon och papaya. Men tomater och tomatprodukter har det största lykopeninnehållet.
Tomater utgörs till 90% av vatten och har flera antioxidanter (vitamin C, selen, betakaroten och lykopener). Antioxidanter skyddar mot fria radikaler som kan skada blodkärlens väggar och orsaka inflammation. Tomater kan bl a minska risken för vissa typer av cancer, som bröst- och prostatacancer m fl. Dessutom anses de kunna förhindra och fördröja rynkor samt skydda kroppen mot solens strålar.
Så alla ni ketchupfantaster, som är i konstant blåsväder p g a debatten om sockerinnehållet i ketchup, nu vet ni vad ni ska säga: Det är för lykopenets skull.
Källor; sund.nu, wikipedia, immun.se, alltommat.se
Laga tomater i gjutjärnsgryta eller inte
”Inte tomater i gjutjärnsgryta” – ekar i mitt huvud. Vissa saker har en bara blivit lärd utan att veta riktigt varför. Hur förhåller det sig egentligen?
Dietisten Kajsa Asp Jonson säger så här:
”När man lagar mat med syrliga ingredienser, som tomat, i gjutjärnsgryta löses en del järn ut från grytan till maten. Det blir en slags naturlig järnberikning.
Och om man tittar i Livsmedelsverkets tabeller så innehåller till exempel köttfärssås som tillagats i järngryta upp till fyra gånger mer järn än ”normalt”. Den sura/syrliga ingrediensen är en förutsättning för att järnet ska lösas ut.”
Plåtig smak
Med andra ord, är du i behov av järn – fram med gjutjärnsgrytan. Å andra sidan kan grytan få en ful grå färg när järnjonerna fälls ut. Dessutom kan maten få en ”plåtig” smak, vid långkok. Gränsen för hur länge du kan tillaga rätter med tomat är svårt att säga och beror även på hur instekt grytan är. Är det bara en snabb pastasås som ska lagas till på tio minuter kan det funka utan bismak.
Ugnsbakade tomater med pesto
Detta är jättegott till fisk eller med fetaost – sötman i tomaterna och sältan i osten gifter sig jättefint. Passar också på buffébordet.
Klicka här så kommer du till receptet med ugnsbakade tomater.
Här hittar du fler delar i tomatskolan:
- Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.
- Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.
- När är det dags att omskola tomatplantor.
- Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.
- Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.
- Så här gör jag för att maximera tomatskörden
- Vad är pistillröta och hur du kan förebygga för att slippa den
- Tomater är fulla av lykopen
- Vad som revolutionerade mitt tomatodlande
Vilken härlig fakta du delar med dig av. Sedan väldigt goda recept med, får testa lite av detta ?
Lykopen, vad fint det låter, en lär sig nya saker varje dag. Och jag tycker att tillagade tomater kan vara så goda.
Men att från det dra slutsatsen att det är bra med mycket ketchup håller jag inte med om. De flesta sorters ketchup innehåller ungefär en fjärdedel socker… och det tycker jag är rätt kass att hälla på maten faktiskt. ❤
Håller med ? sockret är ju förvisso inte nyttigt. Jag äter själv inte ketchup…
Jag äter inte ketchup och tycker inte att det är gott och skulle aldrig ge mina barn det.
Tack för ditt inlägg, man lär sig något nytt varje dag?
Jag äter inte heller ketchup. Det finns ju så mycket annat gott man kan göra av tomater ?.