Avhärda och plantera ut tomater – tomatskolan del 4

Plantera ut tomater

Här tar jag upp hur du går vidare med din odling när det är dags att avhärda och plantera ut tomater.
Väljer du att odla vidare i kruka, på friland eller kanske i växthus så har du lite olika förutsättningar att ta hänsyn till. Vid avhärdning gäller det att ha koll på väderleken och temperaturen.

Slutodling i kruka

Jag slutodlar mina tomatplantor främst i kruka i växthus. I början av april har jag hunnit plantera om tomatplantorna 3 gånger.
Hur väljer jag då slutstorleken på kruka? Det beror på plantans slutliga storlek. Mellan tummen och pekfingret:

  • Små krukodlade tomater, som bara blir 30 cm höga, kan klara sig i en 6-7 liters kruka. Men så klart tackar den inte nej till en större – de får ju bättre möjlighet att sträcka ut rötterna.
  • Medelhöga plantor (upp till 1 meter) behöver minst en 10-liters kruka och djupet bör vara åtminstone 25 cm.
  • De högväxta tomatsorterna på 2-3 meter sätter jag i en 20-liters kruka med ett djup om minst 40 cm.

 www.tunnelvaxthus.se kan du köpa 10- och 20-liters innerblomkrukor till en hyfsad peng.

Plantera ut tomater
Från vänster 20-liters kruka, 10 L och 7 L.

Fördelar och nackdelar med att odla i kruka

Varför odlar jag då inte direkt i jorden?  Det kan vara svårt att få till växelbruk i ett växthus (dvs att inte odla samma gröda på samma plats oftare än t ex vart femte år) . Det är lättare om du har ett stort växthus, mitt är bara 7 kvm.  Att odla samma gröda på samma ställe år ut och år in medför risk för jordtrötthet, då jorden blir utarmad på näring. Sjukdomar och skadegörare får lättare fäste i sådan jord och påverkar plantan och avkastningen negativt. Skulle jag få in nån sjukdom i jorden i växthuset kan det behövas rejäla tag och jorden kanske behöver grävas ur och bytas.

Därför blir det krukodling för min del och jag byter jord i krukorna varje år. Krukodling kräver dock mer passning när det gäller vattning. Solen värmer på krukorna och jorden torkar ut fort. Det finns bevattningssytem för krukodling som löser detta. Fördelen med krukor är att jag kan möblera om i växthuset. Jag gillar krukor helt enkelt.

Vad för slags jord

Jorden är viktig både vad gäller struktur och näringsinnehåll. En gång köpte jag jättefin fullgödslad planteringsjord och tänkte det skulle vara bra. Men hujeda mig – plantorna utvecklade en oerhörd bladmassa, jag fick klippa mig fram i växthuset. Det var för kraftfull jord i ett skede då plantan inte behövde det. Jag gynnar hellre plantan med extra näring vid fruktsättningen. Efter den erfarenheten köper jag billigare jord, som inte är så kraftfull. Man får det man betalar för och billigare jord har inte lika mycket näring.

Nu har jag ambitionen att bli självförsörjande på jord, så köpejord ska bli ett minne blott. Men jag är inte där ännu. I dagsläget planterar jag därför i hälften köpejord och hälften egen kompostmylla. Jag upplever att denna jordmix ger lagom snabb tillväxt och att näringen i jorden håller länge.

Plantera ut tomater
Tre månader efter sådd producerar den lilla krukodlade tomatplantan “Sweet`n Neat Cherrie Kisses” sin första tomat.

Dags för avhärdning och att plantera ut tomater

Ska du odla tomatplantorna vidare på friland är det en god idé att avhärda plantorna innan, dvs vänja dem vid miljöombytet. Du behöver bära in och ut dem varje dag. Är dina plantor inte vana vid solgasset bör du vara försiktig i början och t ex ha dem i skuggan vid avhärdningen. Några timmar utomhus första dagen, öka successivt och skydda mot blåst i början. Sedan längre tid för var dag och till sist får de smaka på solsken. Det kan ta en vecka innan plantorna är avhärdade och då kan du se att de blivit kraftigare.
Odlar du dem i ett fönster, kan du öppna fönstret och låta vinden vagga plantorna. Rörelsen i plantan gör att den börjar jobba med att utveckla rotsystemet för att stå stadigare. Då blir plantan kraftigare och förbereder sig för utomhuslivet.

Direkt ut i växthuset

Mina tomatplantor flyttar dock från inomhusklimat direkt ut till växthuset. Jag checkar av väderleken för en vecka framöver. Det ska vara runt 15-20 grader på dagen och lägst 5-8 grader på natten (i växthuset).  Skulle de bli någon missräkning och temperaturen dalar täcker jag över plantorna med odlingsväv så får de lite skydd mot kylan.
Jag har haft tomatplantorna inomhus i ett söderfönster, så de är vana vid solens strålar genom glas. Vill förtydliga att jag befinner mig i odlingszon 1. Vi har lite fördelar med ett mildare klimat, så anpassa dig efter dina förutsättningar där du är. En liten värmefläkt kan hjälpa upp värmen i växthuset.

Plantera ut tomater
Växthuset är fullt innan hälften av växterna flyttat ut. Sju kvadrat förslår inte i det här sammanhanget. Med facit i hand skulle jag behöva dubbla storleken.

Förra våren smällde det till med en frostnatt, tror dock inte det gick under nollan i växthuset.  Efter den chocken tjurade tomatplantorna ett tag, såg ledsna ut och växte inte på. Men de kom på bättre tankar efter nån vecka och gav fin skörd ändå.

Fördelar och nackdelar med att odla i växthus

Fördelen med att odla i växthus är ju att jag kan börja odla tidigt och får en lång säsong – jag har skördat tomater i oktober. För att tomaterna ska hinna mogna utomhus i vårt klimat kan du välja sorter som har kort utvecklingstid, sk tidiga sorter. Välj även sorter som är avsedda att odla utomhus, det finns sorter som är extra köldtåliga. Vissa sorter är speciellt avsedda för att odlas i växthus.
Lika väl som det gäller att passa på kylan så kan det bli för varmt i växthuset. Det kräver passning och koll på väderleken – viktigt att vädra vid behov. Ett sätt att hålla nere temperaturen är att använda skuggardiner eller att kalka glaset.

Odla på friland

Ska du odla tomater på friland ger en solig och skyddad odlingsplats bra förutsättningar för att få fin skörd. Odling mot en husvägg i söder ger både vindskydd och värme från väggen. En blöt och regning sommar kan det finnas större risk för svampangrepp vid odling utomhus.
Jorden på friland bör vara porös och hålla 15 grader vid utplantering av plantorna. Jordförbättra med brunnen kogödsel eller kompostmylla t ex.

Temperaturen

Inte under 8 inte över 30 är en bra tumregel när det gäller tomater. När temperaturen steg upp mot 35 grader i mitt växthus krullade bladen på plantorna ihop sig, uppåt. Otroligt nog påverkade det inte tillväxten eller frukten.
Under 8 grader kan plantorna stå och stampa i tillväxten. Jag har haft tomatplantor kvar i växthuset på höstkanten och fortfarande kunnat skörda tomater i oktober, trots att temperaturen gått ner mot 5 grader i växthuset.

Tidigare inlägg i tomatskolan

Tomatskolan del 1: Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året.

Tomatskolan del 2: Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.

Tomatskolan del 3: Vikten av tillskottsljus. Här tipsar jag allmänt om hur det går att rigga en bra belysning som funkar för all förodling.

Tomatskolan del 5: Här kan du läsa om växtstöd, gödsling och vattning samt övrig skötsel av plantan för att gynna fruktsättningen.

God odlingslust. Vårhälsningar från ett blåsigt Skåne/Yvonne

Här hittar du mig på facebook och instagram.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.