Så tomatfrö och rädda rangliga tomatplantor – tomatskolan del 2

 
Rangliga tomatplantor i tråg

Börjar det bli dags att plantera om tomatplantor? För varmt inne och/eller för lite ljus gör att plantorna lätt ränner iväg och blir rangliga. Men det går att rädda rangliga tomatplantor.

Rädda rangliga tomatplantor

Jag har några saker som jag håller i huvudet när det gäller frösådd av tomatplantor: “Inte för varmt, mycket ljus och lagom med näring och vatten”. Trots detta har tomater en förmåga att växa iväg som störar. Men vi tar det från början och avrundar med första hjälpen för att rädda rangliga tomatplantor.

Så här sår jag tomatfrö

Jag sår tomatfrö i pluggbrätte. Jag gör inte riktigt enligt boken. Jag borde så i såjord, som har mindre näring, som gör att den nya lilla plantan inte förväxer sig initialt. Fröet innehåller nämligen allt det behöver för att väckas till liv och för att utveckla en liten rot och blad.

Rädda rangliga tomatplantor
Sådd av tomatfrö i pluggbrätte

Sen tar den nya lilla plantan tacksamt emot mer näring för att växa på. Därför är det smart att ha näringsrik jord i botten på krukan och ett lager överst med lite magrare såjord att så i.

I år har jag använt blomjord för sådden, köpt i mataffären. När jag är riktigt flitig brukar jag ta jord från landen ute, som inte är uppgödslad ännu. Den är lagom utarmad på näring efter fjolårets odling.
För att inte få med skadedjur som t ex ägg eller larver av sorgmygga behöver jorden steriliseras i ugn.

Här kan du läsa hur jag steriliserar jord i ugnen.

Jag fjäskar inte särskilt mycket med sådden. Den får ingen extra värme och ingen kuvös (lock eller plast). Det rekommenderas ofta att vid groning ska frön stå varmt (22-25 grader). Eftersom jag inte har någon bra sådan plats så händer det inte hos mig. Jag sätter sådden i ett söderfönster, där jag har alla andra sådder. I början av året är där svalt, när inte solen ligger på, runt 17 grader. Allt jag sår gror där, kanske tar det längre tid än om de stått varmt. Efter en vecka kan jag ändå se att fröna börjar titta upp ur jorden.

Rädda rangliga tomatplantor
Fjäsket kommer när solen börjar steka för hårt. Har tejpat uppklippta soppåsar (tunna sorten som köps på rulle) på fönstret som solskydd.

Naturens system

I naturen är det ju svalare på våren, när fröna gror, sen kommer värmen på sommaren. När vi drar upp frön inomhus är det omvänd ordning på värmesystemet. Vi rekommenderas att ge värme till fröet när det ska gro och ställa svalare sen vid fortsatt odling. Det finns säkert fördelar med båda sätten.

En tomat, som slängts på komposten i höstas, kan helt otippat börja gro där till våren. Alltså går det att prova sig fram.

Därför vågar jag frångå ”regelboken” och bara göra. För att det inte ska bli så omgärdat av måsten. Man kan även sy en jacka på många olika sätt!

Jämn fuktighet och jordtemperatur

En sak är jag väldigt noga med: fukten i jorden – inte för blött, inte för torrt. Bara fuktigt, hela tiden. I början använder jag en blomspruta för att inte dränka sådden.
Och jag vattnar med rumstempererat vatten, inte kallt vatten. Jag har råkat ut för att bladen färgats lila på undersidan och att det blir små prickar, som bubblar sig, på bladen.
Det jag har läst mig till och fått tips om är att det skulle kunna vara så att plantan inte kunnat ta upp fosfor – därav missfärgningen. Detta skulle då bero på att rötterna blivit nerkylda av för kallt vatten. Även prickarna skulle kunna bero på det kalla vattnet och är ett sk ödem.

Fosforbrist och ödem? Orsakat av vattning med för kallt vatten?

Varken frukten eller resten av plantan lär ta skada av detta, om bara den fortsatta odlingen är med rätt förutsättningar.

Tillräckligt med ljus

I början av året behöver plantorna extra ljus när de tittat upp. I sin strävan efter ljus är det lätt att plantorna skjuter i höjden i sitt sökande. Ljuset räcker inte till under vintern, även om plantorna skulle stå i ett söderfönster. Därför är det viktigt att ha tillskottsljus, minst 14 h per dygn. Det är först i mitten av mars som dagsljuset har vänt tillbaka så pass att det räcker till för plantorna.

Plantera om tomatplantor

Det är nu första hjälpen börjar i att rädda rangliga tomatplantor. När rötterna börjar växa ut undertill är dags för att plantera om tomatplantorna. De nya krukorna ska vara djupare än de som det stått i tidigare. Stjälken är ömtålig, håll inte i den, jag håller om rot/jordklumpen. Det går att hålla försiktigt i bladen också.
Bottna med lite jord i krukan, sätt sen ner plantan så långt ner du kan. Är stjälken mycket lång kan du liksom ringla den runt i krukan. Det viktiga är att du får ner stjälken i jorden. Tomatplantor har den egenskapen att den sätter nya rötter längs stjälken som är under jorden.

Skola om tomatplantor
När plantorna fått sitt första riktiga blad par, efter hjärtbladen, är det dags för omplantering. Rötterna har börjat titta ut undertill.
Rädda rangliga tomatplantor
De omskolade tomatplantor är satta så långt ner i sin nya krukan som det går.

Ytterligare en omskolning

När rötterna börjar synas i hålen under krukan är det dags för ytterligare en omplantering, det brukar bli inom 3-4 veckor. Då har du möjlighet att sätta ner plantan ytterligare en bit i jorden. Ta bort bladen nederst på stjälken, så många som behövs så att de inte kommer ner i jorden vid omplanteringen.

Skola om tomatplantor
Jag nyper av nedersta bladen intill huvudstjälken.
Skola om tomatplantor
Lite jord i botten, sen sätter jag ner tomatplantan i krukan.

Efter omplantering växer plantorna på snabbt. De växer ut odlingsstationen med växtbelysning.
Från mitten av mars har dagsljuset dock återvänt så pass att plantorna klarar av att stå i ett fönster med bara dagsljus.

Rädda rangliga tomatplantor
Här står tomatplantorna framför stora fönster i väster och har även ljus från söderfönster.

Här hittar du övriga avsnitt i tomatskolan:

Tomatskolan del 1: Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.
Tomatskolan del 2: Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.
Tomatskolan del 3: Vikten av tillskottsljus. Här tipsar jag allmänt om hur det går att rigga en bra belysning som funkar för all förodling.
Tomatskolan del 4: Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.
Tomatskolan del 5: Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.

Jag finns här också:

facebook

instagram

twitter

odling
recept på egenodlat

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.