119873092

Så tomatfrö och rädda rangliga tomatplantor – tomatskolan del 2

 
Rangliga tomatplantor i tråg

Börjar det bli dags att plantera om tomatplantor -så här gör du för att rädda rangliga tomatplantor. Det går att rädda dem.
Anledningen till att plantorna blivit rangliga brukar bero på att de stått för varmt samtidigt som de fått för lite ljus.

Rädda rangliga tomatplantor

Jag har några saker som jag håller i huvudet när det gäller frösådd av tomatplantor: ”Inte för varmt, mycket ljus och lagom med näring och vatten”. Trots detta har tomater en förmåga att växa iväg som störar. Men vi tar det från början och avrundar med första hjälpen för att rädda rangliga tomatplantor.

Så här sår jag tomatfrö

Jag sår tomatfrö i pluggbrätte, men jag gör inte alltid riktigt ”bythebook”. Det där med att så i såjord ochställa varmt och täcka över. Det blir liksom den jord jag har till hans. Ibland blomjord, som kanske är lite för näringsrik. Eller så blir det jord utifrån landen.

Anledningen till att man egentligen bör använda såjord är för att den är mager och näringsfattig. Fröet behöver ingen näring initialt. Det innehåller nämligen allt det som den behöver för att väckas till liv och för att utveckla en liten rot och blad.

Efter det tar den nya lilla plantan tacksamt emot mer näring för att växa på. Därför är det smart att ha näringsrik jord i botten på krukan och ett lager överst med lite magrare såjord att så i.

Rädda rangliga tomatplantor
Sådd av tomatfrö i pluggbrätte

För att inte få med skadedjur som t ex ägg eller larver av sorgmygga steriliserar jag jorden jag tar utifrån trädgårdslanden.

Här kan du läsa hur jag steriliserar jord i ugnen.

Jag fjäskar alltså inte särskilt mycket med sådden. Den får ingen extra värme och ingen kuvös (lock eller plast). Det rekommenderas ofta att vid groning ska frön stå varmt (22-25 grader). Eftersom jag inte har någon bra sådan plats så händer det inte hos mig. Jag sätter sådden i ett söderfönster, där jag har alla andra sådder. I början av året är där svalt, när inte solen ligger på, runt 17 grader. Allt jag sår gror där, kanske tar det längre tid än om de stått varmt. Efter en vecka kan jag ändå se att fröna börjar titta upp ur jorden.

Rädda rangliga tomatplantor
Fjäsket kommer när solen börjar steka för hårt. Har tejpat uppklippta soppåsar (tunna sorten som köps på rulle) på fönstret som solskydd.

Naturens system

I naturen är det ju svalare på våren, när fröna gror, sen kommer värmen på sommaren. När vi drar upp frön inomhus är det omvänd ordning på värmesystemet. Vi rekommenderas att ge värme till fröet när det ska gro och ställa svalare sen vid fortsatt odling. Det finns säkert fördelar med båda sätten.

En tomat, som slängts på komposten i höstas, kan helt otippat börja gro där till våren. Alltså går det att prova sig fram.

Därför vågar jag frångå ”regelboken” och bara göra. För att det inte ska bli så omgärdat av måsten. Man kan även sy en jacka på många olika sätt!

Jämn fuktighet och jordtemperatur

En sak är jag väldigt noga med: fukten i jorden – inte för blött, inte för torrt. Bara fuktigt, hela tiden. I början använder jag en blomspruta för att inte dränka sådden.
Numera vet jag att vattna med rumstempererat vatten, aldrig kallt vatten. Kallt vatten kyler ner jorden och rotsystemet.

Fosforbrist och ödem? Orsakat av vattning med för kallt vatten och dålig luftcirkulation?

Jag har råkat ut för att bladen färgats lila på undersidan och att det blir små prickar, som bubblar sig på bladen.
Den lila missfärgningen beror troligtvis på att jag vattnat med just iskallt vatten och plantan fått forsforbrist. Låg temperatur gör att fosforn blir mera orörligt och kan inte tas upp.
Dessutom har jag lyckats att samtidigt få ödem på bladen. Ödem kan uppstå av för hög luftfuktighet. Plantorna har stått för tätt, så luften har inte kunnat cirkulera.

Varken frukten eller resten av plantan tra skada av detta, om bara den fortsatta odlingen är med rätt förutsättningar.

Tillräckligt med ljus

I början av året behöver plantorna extra ljus när de tittat upp. I sin strävan efter ljus är det lätt att plantorna skjuter i höjden i sitt sökande. Ljuset räcker inte till under vintern, även om plantorna skulle stå i ett söderfönster. Därför är det viktigt att ha tillskottsljus, minst 14 h per dygn. Det är först i mitten av mars som dagsljuset har vänt tillbaka så pass att det räcker till för plantorna.

Plantera om tomatplantor

Det är nu första hjälpen börjar i att rädda rangliga tomatplantor. När rötterna börjar växa ut undertill är dags för att plantera om tomatplantorna. De nya krukorna ska vara djupare än de som det stått i tidigare. Stjälken är ömtålig, håll inte i den, jag håller om rot/jordklumpen. Det går att hålla försiktigt i bladen också.

När det är dags att plantera om tomatplantor börjar jag med att bottna med lite jord i krukan, sen sätter jag ner plantan så långt jag kan. Är stjälken mycket lång går det att liksom ringla den runt i krukan. Det viktiga är att få ner stjälken i jorden. Tomatplantor har den egenskapen att de sätter nya rötter längs stjälken som är under jorden.

När plantorna fått sitt första riktiga blad par, efter hjärtbladen, är det dags för omplantering. Rötterna har börjat titta ut undertill.
Rädda rangliga tomatplantor
De omskolade tomatplantor är satta så långt ner i sin nya krukan som det går.

Ytterligare en omskolning

När rötterna börjar synas i hålen under krukan är det dags för att plantera om tomatplantor igen. Det brukar bli inom 3-4 veckor. Då har du möjlighet att sätta ner plantan ytterligare en bit i jorden. Ta bort bladen nederst på stjälken, så många som behövs så att de inte kommer ner i jorden vid omplanteringen.

Plantera om tomatplantor
Jag nyper av nedersta bladen intill huvudstjälken.
Skola om tomatplantor
Lite jord i botten, sen sätter jag ner tomatplantan i krukan.

Efter omplantering växer plantorna på snabbt. De växer ur odlingsstationen och får flytta till fönstren i mitten av mars. Då har dagsljuset återvänt så pass att plantorna klarar av att stå i ett fönster med bara dagsljus.

Rädda rangliga tomatplantor
Här står tomatplantorna framför stora fönster i väster och har även ljus från söderfönster.

Här hittar du fler delar i tomatskolan:

  1. Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.

  2. Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.

  3. När är det dags att omskola tomatplantor.

  4. Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.

  5. Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.

  6. Så här gör jag för att maximera tomatskörden

  7. Vad är pistillröta och hur du kan förebygga för att slippa den

  8. Tomater är fulla av lykopen

  9. Vad som revolutionerade mitt tomatodlande

Här hittar du mig på Instagram

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.