Så tomatfrö och rädda rangliga tomatplantor – tomatskolan del 2

 Rangliga tomatplantor i tråg

Så tomatfrö och rädda rangliga tomatplantor.
Ivrig att få komma igång med odlandet kommer tomatfröna i jord under årets mörka månader. För varmt inne och/eller för lite ljus gör att plantorna lätt ränner iväg och blir rangliga. Det går att rädda rangliga tomatplantor.  Med lite fix och trix går det att få fina tomatplantor inomhus.

Ränner iväg som störar

Jag har några saker som jag håller i huvudet när det gäller frösådd av tomatplantor: “Inte för varmt, mycket ljus och lagom med näring och vatten”. Trots detta har tomater en förmåga att växa iväg som störar. Men vi tar det från början och avrundar med första hjälpen för att rädda rangliga tomatplantor.

Så här sår jag tomatfrö

Jag sår tomatfrö i pluggbrätte. Jorden är “gammal” jord jag hämtat ute från landen. Fröna täcker jag med ca 1/2 cm jord. Jag steriliserar jorden för att inte få med sorgmyggans ägg.
Här kan du läsa hur jag steriliserar jorden.

Just när jag drar upp den lilla fröplantan vill jag inte ha för näringsrik jord. Förra säsongens jord i landen är lagom näringsfattig och detta bidrar till att hålla nere plantorna på höjden. Vid första omskolningen ger jag dem mer näringsrik jord.

Jag fjäskar inte särskilt mycket med sådden. Den får ingen extra värme och ingen kuvös (lock eller plast). Det rekommenderas ofta att vid groning ska frön stå varmt (22-25 grader). Eftersom jag inte har någon bra sådan plats så händer det inte hos mig. Jag sätter sådden i ett söderfönster, där jag har alla andra sådder. I början av året är där svalt, när inte solen ligger på, runt 17 grader. Finns inget element där. Allt jag sår gror där, kanske tar det längre tid än om de stått varmt. Efter en vecka kan jag ändå se att de börjar titta upp ur jorden.

Rädda rangliga tomatplantor
Fjäsket kommer nu: när solen börjar steka för hårt. Har tejpat uppklippta soppåsar (tunna sorten som köps på rulle) på fönstret som solskydd.

Naturens system

I naturen är det ju svalare på våren, när fröna gror, sen kommer värmen på sommaren. När vi drar upp frön inomhus är det omvänd ordning på värmesystemet – varmt när det ska gro och svalare sen. Det finns säkert fördelar med båda sätten.

Ett tomat, som slängts på komposten i höstas, kan helt otippat börja gro där till våren. Alltså går det att prova sig fram.

Därför vågar jag frångå ”regelboken” och bara göra. För att det inte ska bli så omgärdat av måsten. Man kan även sy en jacka på många olika sätt!

Sådd i odlingsbrätte
Sådd av tomatfrö i pluggbrätte

En sak är jag väldigt noga med: fukten i jorden – inte för blött, inte för torrt. Bara fuktigt, hela tiden. I början använder jag en blomspruta för att inte dränka sådden.

Ställ svalare när fröna har grott

Det är först efter sådd som de små plantorna rekommenderas lite svalare temperatur. Och då är mitt söderfönster helt rätt, med sina 17 grader.

Tillräckligt med ljus

I början av året behöver plantorna extra ljus när de tittat upp. I sin strävan efter ljus är det lätt att plantorna skjuter i höjden i sitt sökande. Ljuset räcker inte till under vintern, trots att plantorna står i ett söderfönster, som går från golv till tak. Därför är det viktigt att ha tillskottsljus. Har skrivit ett särskilt inlägg om detta, länk kommer längst ner.

Första omplantering – rädda dina rangliga tomatplantor

Det är nu första hjälpen börjar i att rädda rangliga tomatplantor. När plantorna fått sitt första riktiga bladpar, efter hjärtbladen, är det dags för omplantering. De nya krukorna ska vara djupare än de som det stått i tidigare. Stjälken är ömtålig, håll inte i den, jag håller om rot/jordklumpen. Det går att hålla försiktigt i bladen också.
Bottna med lite jord i krukan, sätt sen ner plantan så långt ner du kan. Är stjälken mycket lång kan du liksom ringla den runt i krukan. Det viktiga är att du får ner stjälken i jorden. Tomatplantan har den egenskapen att den sätter nya rötter längs stjälken som är under jorden.

När plantorna fått sitt första riktiga blad par, efter hjärtbladen, är det dags för omplantering.
När plantorna fått sitt första riktiga blad par, efter hjärtbladen, är det dags för omplantering.

Nu sätter jag plantorna i jord med lite mer näring, men inte för mycket kväve i. Jag upplever att för mycket kväve i det här stadiet gör att blad tillväxten svämmar över. Det vill jag inte gynna nu, jag vill ha knubbiga plantor. Ibland använder jag köpt planteringsjord. Ibland tar jag min steriliserade jord och blandar i lite, bara lite, kogödsel. Allt beroende på vad jag har till hands.

Omskolade tomatplantor i krukor
De omskolade tomatplantor är satta så långt ner i krukan som det går.

Ytterligare en omskolning

När rötterna börjar synas i hålen under krukan är det dags för ytterligare en omplantering, det brukar bli inom 3-4 veckor. Då har du möjlighet att sätta ner plantan ytterligare en bit i jorden. Ta bort bladen nederst på stjälken, så många som behövs så att de inte kommer ner i jorden vid omplanteringen.

Nya av blad på tomatplanta
Jag nyper av nedersta bladen intill huvudstjälken.
Tomatplanta omskolas.
Lite jord i botten, sen sätter jag ner tomatplantan i krukan.

Efter omplantering växer plantorna på snabbt. Det börjar bli trångt inne med alla krukor. Våren är kall så det får vänta med att sätta ut dem i växthuset.

Tomatodling inomhus i kruka
I början av april klarar plantorna sig utan växtbelysning. Här står de framför stora fönster i väster och har även ljus från söderfönster.

Här hittar du övriga avsnitt i tomatskolan:

Tomatskolan del 1: Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.
Tomatskolan del 2: Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.
Tomatskolan del 3: Vikten av tillskottsljus. Här tipsar jag allmänt om hur det går att rigga en bra belysning som funkar för all förodling.
Tomatskolan del 4: Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.
Tomatskolan del 5: Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.

Hälsningar frånYvonne

Här hittar du mig på facebook och instagram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.