119873092

Löpande skötsel av tomatplantor – tomatskolan del 5

Skötsel av tomatplantor

Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom. Lite pysslande är det ju med att binda upp, tjyva skott, vattna och gödsla. Men du blir rikligt belönad i slutänden!

Nu har tomatplantorna växt till sig i växthuset, de flyttade ut andra veckan i april. Nattemperaturen har varit nere mot +3 grader tidvis, en lång period har den legat på +5 nattetid. Det jag lärt från början är att tomatplantor inte klarar under +8 grader. Men nu har jag lärt annat, genom egen erfarenhet – de klarar i alla fall +3 grader. Kanske inte konstant över hela dygnet, för på dagarna har de ju varit varmare i växthuset.

Så tomater kallt

Tomater kan t o m sås kallt. I början av februari sådde jag frö till Celano, dels inomhus och dels i växthuset. Krukorna i växthuset lindade jag in i bubbelplast så de inte skulle frysa. Har tyvärr inte noterat när de grodde. Men som jämförelse så kan du på bilden nedan se den som är sådd inomhus och den som är sådd i växthuset. Viss storleksskillnad. Men så fint de växer som är sådda i växthuset, inga rangliga plantor här inte. De kommer såklart ge skörd mycket senare, men helt ok, eftersom jag i år satsar på att kunna äta egenodlade tomater hela året.

Skötsel av tomatplantor
Celano, två plantor sådda samtidigt i början av februari. Den ena i kallväxthus och den andra inne.

Skötsel tomatplantor

Men nu lite om hur jag sköter plantorna löpande fram tills att de sätter blom.

Stöd till plantorna

Högväxta plantor behöver stöttas i takt med att de växer. Jag använder mig av ett spiralväxtstöd, som jag lindar stjälken runt. Överst i pinnen är det hål och där fäster jag ett snöre och andra änden av snöret fäster jag uppe växthusets tak. Jag har lite tjockare linor som går tvärs över växthuset.
www.jula.se kan du köpa spiralväxtstöd.

Skötsel av tomatplantor
Stödpinne fäst med snöre i linor i växthusets tak.

Stora busktomater har flera stjälkar som kan behöva bindas upp var för sig. Jag har råkat ut för att de knäcks annars när tomaterna växer till och tynger ner.
De lågväxande tomaterna behöver stöd de också. Här sticker jag ner träpinnar av olika slag och binder stjälken runt med ett snöre. Finns fina klämmor att köpa i växthandeln också.

Gödsling

Ca 3 veckor efter sista omplanteringen behöver plantan få ny näring, då har det som fanns i jorden börjat ta slut.
Att mylla ner komposterad kogödsel blandat med lite hönsaskitpellets (inte för mycket av dessa eftersom de är kväverika) ger mat till plantan. Framförallt kväve gynnar bladtillväxten. Att lägga på enbart kväverikt gräsklipp runt plantorna kan alltså ge en kraftig bladtillväxt, som jag inte önskar. Köper du näring, läs på förpackningen vad den innehåller.

Tjyva plantan

Busktomater behöver inte ”tjyvas”. En busktomat kan dock bli ranglig och inte vilja buska till sig. Då kan du knipsa av toppen så sätter den sidoskott.
På övriga tomatsorter ska alla små ”tjyskott” som kommer i grenvecken bort, alltså tjyvas. Det går lätt att bryta av dem mellan tumme och pekfinger när de är små.

Skötsel av tomatplantor
Här sitter tjyven i grenvecket. Nyp bort den ända in mot stjälken innan den blir för stor.

Får tjyvarna sitta vara kvar bildar de nya stammar och tar mycket energi från plantan, som behöver koncentrera sig på att få huvudstammen att växa. Tas tjyven bort kan dessutom luften lättare cirkulera runt plantan och hindrar bladmögel från att få fäste. Hade skotten fått utvecklas till nya små stjälkar med blomknopp hade plantan blivit väldigt tung och alla sidogrenar hade behövt bindas upp.

En gång i veckan ser jag över mina plantor och tjyvar dem, annars hinner skotten växa sig för stora. Tjuvskotten kan du göra nya plantor av. Du kan rota dem i ett glas vatten och sedan sätta dem i jorden. Gör du det tidigt på säsongen kan dessa plantor hinna bära fram frukt innan vintern.

Gynna fruktsättningen

Odlar du dina tomater utomhus sköter vinden och insekterna pollineringen. I växthuset kan du behöva hjälpa till lite. När plantan blommar tar jag tag i pinnen och ruskar lite lätt. Då sprids pollenet.

Se till att du inte har för fuktigt i växthuset. Pollenet kan bli klibbigt och klumpa ihop sig och kan inte falla ner på pistillen. Då uteblir fruktsättningen. Ute blåser vinden torrt.

Vattning

Vid växthusodling är det viktigt att se till att luften cirkulerar, genom att vädra och vattna lagom. Stillastående fuktig luft kan gynna bladmögel. Jag vattnar t e x inte på kvällen eftersom jag då stänger till växthuset och fukten kan kondensera på glaset. Jorden ska gärna hinna torka upp mellan vattningarna, men inte torka ut. Missar du vattna kommer du direkt se att plantans blad slokar. För mycket vatten kan få rötterna att ruttna.

Skugga plantorna

När maj månad gör sitt intåg ser jag till att ha fått upp skugggardinerna på västsidan av växthuset – det är långsidan. Mot söder har jag en kortsida, den behöver också skuggas och det gör jag med skuggpasta. Jag har dörr mot den sidan och det ät lättare att komma in utan gardiner där.

Trots att taket på växthuset är av mjölkvit kanalplast väller värmen in där. Jag målar därför på skuggpasta även där. Det går lätt att göra med en roller på skaft. Pastan köper jag på Harald Nyborg.

Innan dessa åtgärder kunde temperaturen stiga upp till 35 grader och då mådde inte tomatplantorna bra. Bladen krullade sig uppåt. Nu kan jag hålla nere temperaturen till runt 28 grader.

Här hittar du fler delar i tomatskolan:

  1. Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.

  2. Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.

  3. När är det dags att omskola tomatplantor.

  4. Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.

  5. Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.

  6. Så här gör jag för att maximera tomatskörden

  7. Vad är pistillröta och hur du kan förebygga för att slippa den

  8. Tomater är fulla av lykopen

  9. Vad som revolutionerade mitt tomatodlande

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.