Gör egen såjord och sterilisera i ugnen

gör egen såjord

Jag gör egen såjord genom att använda den gamla jorden i landen, sålla den och sterilisera den i ugnen. Genom sterilisering riskerar jag inte att oönskade ägg och svampsjukdomar förstör sådden för mig. Jag tillsätter även lite sand för att få den luftig och fin.

Göra såjord

Innan jag gödslar upp jorden i landen inför nästa odlingssäsong, passar jag på att ta lite av jorden och använda till såjord. Förra säsongens odlingsjord är lagom näringsfattig för att kunna användas som såjord. Jorden ska ju inte vara alltför näringsrik, för det klarar de små plantorna inte av initialt.

Sålla jorden

För att de de små fröna lätt ska kunna växa upp sållar jag jorden för att få den fri från klumpar och större stenar. En gammal cykelkorg fungerar utmärkt som såll. En brödback från affären brukar också funka bra. Annars går det att köpa såll i växtvaruhus.

gör egen såjord

Klumparna som blir över i cykelkorgen rensar jag från sten. Sedan slänger jag klumparna i komposten och låter maskarna gå en match med dem, så kommer det tillbaka till landen sedan.

Eliminera risken för ägg, bakterier och mögel

Att sålla jorden innebär inte att den blir fri från oönskade ägg, larver och sjukdomar. Om du sår frö inomhus är det inte så himla roligt när det börjar flyga runt plantorna. Vad som är ännu värre är att sorgmyggans larver älskar att äta på späda rötter. När skadan på rötterna är tillräckligt stor säckar plantan helt sonika ihop.
Har du haft en öppnad jordsäck stående utomhus kan myggan ha krupit in i påsen och lagt sina ägg. Så du kan få med dem in den vägen också, om du inte förslutit påsen väl, helst med en extra säck runt den.

Sterilisera jord i ugnen

Såjorden kan steriliseras genom att bakas i ugn, då dör  bla äggen i jorden. Jag lägger ca en liter jord i nån gammal ugnsform och bakar i 125 grader 30 minuter. Det luktar jord när vätskan kondenserar i ugnen. Det kanske inte luktar så gott, men det gör gott för plantorna sedan. Jag har funderat på om det skulle gå att grilla jorden in en grill utomhus istället. Det är värt att testa någon gång!

sterilisera jorden

Om jorden blivit snustorr efter bakningen är det viktigt att återfukta den innan sådd. Då duschar jag jorden med blomsprutan och rör om och duschar igen till önskad fuktighet.

Lätt och luftig jord

Såjorden ska vara lätt, luftig och inte för kompakt. Känns den tung kan det vara bra att blanda i lite sand eller vermiculite. Tänk på att sanden också kan behöva steriliseras, om du tar den utifrån.

göra egen såjord
Sådd i såjord.

Alla bakterier stryker med

Jord består ju också av goda bakterier och även de går ju såklart hädan vid upphettningen av jorden. Precis som när man äter antibiotika vid en infektion. De sjukdomsalstrande bakterierna dödas, men även de goda bakterierna stryker med.

Jag tar med detta i beräkningen och återställer bakteriefloran i jorden genom att vattna med lakvatten från bokashi. När plantorna väl är ute i landen får de ju där också tillgång till allt de behöver av nedbrutna växtdelar, svampmycel och maskbajs m.m som återställer floran.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.