119873092

Gör egen såjord och sterilisera i ugnen

sterilisera jorden

Jag gör egen såjord genom att använda den gamla jorden i landen, sålla den och sterilisera den i ugnen. Genom sterilisering riskerar jag inte att oönskade ägg och svampsjukdomar förstör sådden för mig. Jag tillsätter även lite sand för att få den luftig och fin.

Göra såjord

Innan jag gödslar upp jorden i landen inför nästa odlingssäsong, passar jag på att ta lite av jorden och använda till såjord. Förra säsongens odlingsjord är lagom näringsfattig för att kunna användas som såjord. Jorden ska ju inte vara alltför näringsrik, för det klarar de små plantorna inte av initialt.

Sålla jorden

För att de de små fröna lätt ska kunna växa upp sållar jag jorden för att få den fri från klumpar och större stenar. En gammal cykelkorg fungerar utmärkt som såll. En brödback från affären brukar också funka bra. Annars går det att köpa såll i växtvaruhus.

gör egen såjord

Klumparna som blir över i cykelkorgen rensar jag från sten. Sedan slänger jag klumparna i komposten och låter maskarna gå en match med dem, så kommer det tillbaka till landen sedan.

Eliminera risken för ägg, bakterier och mögel

Att sålla jorden innebär inte att den blir fri från oönskade ägg, larver och sjukdomar. Om du sår frö inomhus är det inte så himla roligt när det börjar flyga runt plantorna. Vad som är ännu värre är att sorgmyggans larver älskar att äta på späda rötter. När skadan på rötterna är tillräckligt stor säckar plantan helt sonika ihop.

Även om du använder ”köpejord” kan du få med oönskade gäster. Så jag steriliserar även sådan jord, speciellt om påsen med jord har legat ute en tid.

Läs här hur du utrotar sorgmygg.

Sterilisera jorden i ugnen

Såjorden kan steriliseras genom att bakas i ugn, då dör  bla äggen i jorden. Jag lägger ca en liter jord i nån gammal ugnsform och bakar i 125 grader 30 minuter. Det luktar jord när vätskan kondenserar i ugnen. Det kanske inte luktar så gott, men det gör gott för plantorna sedan.
Fick tips av fina @lenajut att sterilisera jorden ute i grillen – supersmart!

sterilisera jorden

Om jorden blivit snustorr efter bakningen är det viktigt att återfukta den innan sådd. Då duschar jag jorden med blomsprutan och rör om och duschar igen till önskad fuktighet.

Lätt och luftig jord

Såjorden ska vara lätt, luftig och inte för kompakt. Känns den tung kan det vara bra att blanda i lite sand eller perlite. Tänk på att sanden också kan behöva steriliseras, om du tar den utifrån.

Här kan du läsa om skillnaden på perlite och vermiculite.

göra egen såjord
Sådd i såjord.

Alla bakterier stryker med

Jord består ju också av goda bakterier och genom att sterilisera jorden går ju såklart även dess goda bakterier hädan vid upphettningen av jorden. Precis som när man äter antibiotika vid en infektion. De sjukdomsalstrande bakterierna dödas, men även de goda bakterierna stryker med.

Bakteriefloran går att återställa genom att vattna med lakvatten från bokashi, när plantorna blivit lite större och behöver näringen. Även EM – Effektiva Mikroorganismer förbättrar jordens fysiska, kemiska och biologiska egenskaper
När plantorna väl är ute i landen får de ju där också tillgång till allt de behöver av nedbrutna växtdelar, svampmycel och maskbajs m m som återställer floran.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

2 svar till “Gör egen såjord och sterilisera i ugnen”

  1. Alltså vilka otroligt fiffiga tips du kommer med. Nästan, men bara nästan, så att jag får lust att bo någonstans det är möjligt att odla lite. <3

  2. Så jäkla smart! TACK för det här tipset. Har inte funderat klart än vad jag ska så i år, men … så ska jag. Och nu har jag ju snart sojor också. hyst i i ugnen bá!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.