Gör egen såjord och sterilisera i ugnen

gör egen såjord

Du kan göra egen såjord genom att använda den gamla jorden i landen, sålla den och sterilisera den i ugnen. Genom sterilisering riskerar du inte att oönskade ägg och svampsjukdomar förstör sådden för dig.

Gör såjord

Innan du gödslar upp jorden i landen inför nästa odlingssäsong, kan du passa på att ta lite av jorden och använda till såjord. Förra säsongens odlingsjord är lagom näringsfattig för att kunna användas som såjord. Jorden ska ju inte vara alltför näringsrik, för det klarar de små plantorna inte av initialt. Jag tar alltså av den gamla jorden, innan jag gödslat upp den inför nästa säsongs odling.

Sålla jorden

För att de de små fröna lätt ska kunna växa upp sållar jag jorden för att få den fri från klumpar och större stenar. En gammal cykelkorg fungerar utmärkt som såll. En brödback från affären brukar också funka bra. Annars går det att köpa såll i växtvaruhus.

gör egen såjord

Klumparna som blir över i cykelkorgen rensar jag från sten. Sedan slänger jag klumparna i komposten och låter maskarna gå en match med dem, så kommer det tillbaka till landen sedan.

Eliminera risken för ägg, bakterier och mögel

Trots sållningen finns risken att få med oönskade tillbehör i jorden. Om du sår frö inomhus är det inte så himla roligt när det börjar flyga runt plantorna. Det är förmodligen sorgmyggan, vars ägg följt med jorden in. Har du haft en jordsäck stående utomhus kan myggan ha krupit in i påsen och lagt sina ägg. De små plantorna kan sedan plötsligt säcka ihop och då och kan det vara sorgmyggans larver som ställt till det genom att äta på rötterna.

Sterilisera jorden i ugnen

Såjorden kan steriliseras genom att bakas i ugn, då dör  bla äggen i jorden. Jag lägger ca en liter jord i nån gammal ugnsform och bakar i 100 grader 30 minuter. Det luktar jord när vätskan kondenserar i ugnen. Det kanske inte luktar så gott för alla, men det gör gott för plantorna sedan. Jag har funderat på om det skulle gå att grilla jorden in en grill utomhus istället. Det är värt att testa någon gång!

sterilisera jorden

Om jorden blivit snustorr efter bakningen är det viktigt att återfukta den innan sådd. Då duschar jag jorden med blomsprutan och rör om och duschar igen till önskad fuktighet.

Lätt och luftig jord

Såjorden ska vara lätt, luftig och inte för kompakt. Känns den tung kan det vara bra att blanda i lite sand eller vermiculite . Men hela iden med att göra egen såjord är för mig att slippa köpa något och vermiculite är inget jag har på bakgården precis, så det använder jag inte.

gör egen såjord
Sådd i såjord.

Eftertankens kranka blekhet

En tid efter jag sått säsongens första fröer i steriliserad jord funderade jag på vad som händer med de goda mikroorganismerna i jorden. De måste väl också går hädan vid upphettningen? Precis som när man äter antibiotika vid en infektion. De sjukdomsalstrande bakterierna dödas, men även de goda bakterierna stryker med. Efteråt kan man märka detta på att tarmen kommit i olag – bakteriefloran är utarmad.

Jag vill ju inte att någon människa ska dö av en bakterieinfektion. Precis som jag inte vill att mina små plantor ska gå förlorade av att sorgmyggans larver mumsar i sig rötterna.

Varje dag består livet av val, jag försöker välja så klokt som möjligt utifrån situationen. Så ja, jag väljer att sterilisera jorden. När sådden växt till sig kan jag vattna med EM (läs här om Effektiva Mikroorganismer) och på så sätt tillföra bl a mjölksyrebakterier och mikroorganismer. De plantor som sedan ska ut på friland kommer där att få tillgång till allt de behöver av nedbrutna växtdelar, svampmycel och maskbajs m.m

Det måste ju vara så att köpejorden också är behandlad, eftersom jag inte upplevt några problem med sorgmygga när jag använt den. Och den innehåller ju som regel mycket torv. Vill man kan man ju också fundera på hur käckt det är att göra åverkan på svenska torvmarker, även om vi har omfattande sådana (ca 1/4 av Sveriges landyta är täckt av torv).

Det är jätteroligt att göra egen jord av trädgårdsavfall och matrester.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat

odlingKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.