Grönt pålägg

Grönt pålägg

Vad förknippar du med pålägg på mackan? Ost, marmelad, leverpastej och skinka? Och så Flora? Det var ungefär min repertoar, som jag är uppvuxen med. Kanske en liten paprikabit och sallatssnutt också. Jag har hunnit upptäcka en värld av godsaker att ha på mackan sedan dess. Jag gillar starkt, nötigt, sött och beskt på frukostmackan idag. Med grönt pålägg får jag alla dessa goda smaker.

Inget grönt pålägg här inte

En kopp kaffe och en macka – det är så gott. Jag är uppvuxen med rostebröd, marmelad och ost på mackan – marmeladen under osten. Skogaholmslimpa med skärbar leverpastej med tryffel och vit saltgurka. Jag skulle kunna leva på mackor om det inte vore för att magen till sist känns som en enda degklump.

Socialstyrelsens rekommendationer, på 70-talet, om 6-8 skivor bröd om dagen har väl ingen född innan 70-talet missat? (Undrar vem Socialstyrelsen var sponsrad av?) Effekten blev påtaglig. På tre år ökade svenskarna brödkonsumtionen med tolv procent. Skulle jag äta så många mackor om dagen skulle jag inte ha plats för någon mer mat i magen.

Grönt pålägg

Varför skriver jag nu om detta – vad har mackor med odlande att göra? Man odlar ju inte mackor precis. Nä, men pålägget odlar jag. Rostebrödet är utbytt mot mera fiberrikt bröd och pålägget är utbytt mot mera grönt. Ibland slinker det på en skiva ost, men mest grönt.

Förr åt jag macka med pålägg, nu äter jag pålägg med macka. Frukostmackan i växthuset, på morgnarna så här års, är en njutning att få sätta tänderna i. Speciellt när jag varit ute och skördat grönt pålägg själv.

Använd dressingar som smakförhöjare

Tycker du det är svårt att komma på vad för slags grönt du ska lägga på mackan kommer här en kavalkad på några av mina frukostmackor med påläggstips. Jag gör gärna dressingar av pesto/olivolja eller senap/olivolja t ex för att ringla över som smaksättning.

Nötigt smör

Jag har bytt ut smöret mot tahini -sesampasta som har en nötig smak som jag gillar. Olika nötsmör är supergott och det kan du göra själv. Mixa dina favoritnötter i mixer med lite vatten till bredbar konsistens.

Smörgås med grönt pålägg
Massor av sallat underst, pesto blandad med olivolja, toppad med vit rädisa. Sallater kan komma i så många former, smaker och konsistenser. Ruccola har en god beska.

Recept på min hemgjorda pesto hittar du här.

Smörgås med grönt pålägg
Smörgåsen finns faktiskt där längst under sallatsbladen. Ovanpå ett fågelbo av alfalfagroddar och små söta plommontomater.

På ICAs sida kan du läsa hur du lyckas med groddningen.

Smörgås med grönt pålägg
Sallat såklart – den är alltid på. Späda blad av spenat och mangold är också gott att ha på. Och så gurka och persilja – de gifter sig så bra med varandra. Jag blandar dijonsenap, olivolja och citron och ringlar över. Dressingen tillför en stark smak.
Knäckebröd med pålägg
Knäckebröd. Ost, tomat och smörgåskrasse. Odla mycket krasse – det är försvinnande gott.
Smörgås med grönt pålägg
Missa inte att odla ärtskott av gula ärtor, som du köper i mataffären. Ärtskott passar till så mycket; på mackan, i salladen och som garnering på maten.

Jag är periodare när det gäller frukost. Beroende på vad det är säsong för. Under bärtider gör jag gärna smoothies istället och sörplar i mig. Hallon, jordgubbar, kokos, havregryn, lakritspulver, cashewnötter – det finns massor av gott att mixa i. Men om det får jag återkomma till en annan gång.

Smaklig frukost! Hälsningar Yvonne
Här hittar du migfacebook – gå gärna in och följ mig så får du mina inlägg.
Här hittar du mig på instagram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.