119873092

Förodlad potatis och tjäle i backen

Groddad potatis i blomlådor

Har du – liksom jag – varit tidigt ute med att förodla potatis? Står du där nu med färdig förodlad potatis och tjäle i backen? Här tipsar jag om hur jag köper mig tid genom att kupa sättpotatis – i väntan på att marken ska tina.

I år var jag tidigt ute med att förodla potatis – allt i hopp om att skörda potatis till midsommar. Vad händer? Våren är så kall att det är tjäle i backen så jag kan inte sätta ut dem. Det är i början av april här i Skåne, zon 1, och för ovanlighetens skull har vi tjäle och frost på nätterna. Aldrig förr har jag behövt kupa potatis under förodlingen.

Förodla potatis

Jag förodlar mina potatisar i lite jord, på så sätt får de både rötter och en liten miniblast. De har stått inomhus runt 12-15 grader i 3 veckor och är nu klara att sättas ut i landen. Jag är van vid att kunna sätta ut potatisen vid det här laget. Men så icke i år.
Här kan du läsa om vilka sorters potatisar jag odlar och min strategi för att kunna skörda potatis från midsommar till sen höst/vinter.

Kupa sättpotatis

Nu måste jag helt enkelt köpa mig lite tid. Som väl är har jag i år förodlat potatisarna i blomsterlådor. Sådana där avlånga och fyllt dem med jord till hälften. Annars brukar jag lägga potatisen på grunda fat med lite jord. Nu har jag alltså en rejäl kant till godo och kan fylla upp resten av lådorna med jord och täcka potatisblasten som tittar upp. Precis som om jag hade kupat dem.

Kupa groddad potatis i blomlåda
När jag kupat sättpotatisen räknar jag med att de kan stå där ett tag till innan den tittar upp igen.

Förvara potatisen svalt

Dessutom har jag satt ut lådorna i växthuset, där det inte går under nollan längre – tack och lov. Kylan hoppas jag ska sakta ner tillväxten. För säkerhets skull har jag svept in lådorna i dubbel bubbelplast, de vill ju helst inte ha under + 8 grader.

Bubbelplast runt potatislådor som skydd
Potatisen står svalt, men frostfritt i kallväxthus. Bubbelplats skyddar extra mot kylan.

Har du groddat potatis utan jord, som är klar att sättas ut, tror jag det går lika bra att sätta dem i jord inomhus. Ta vad du har – tomma mjölkkartonger, krukor eller tråg. Du kanske har ett garage eller en sval källare där det inte fryser, där du kan förvara potatisen?

Sätta potatis i hink

Nu visar långtidprognosen att varmare väder är på väg och att vi ska få plusgrader, här i Skåne, hela dygnet. Potatis vill ha åtminstone +8 grader i jorden. Jag håller tummarna att jorden hunnit bli så pass varm om 14 dagar.

För att säkra midsommarskörden ska jag sätta några potatisar i hinkar också.

Har du inte lagt potatisen på groning ännu så är det lagom tid att göra det nu också.

Hälsningar Yvonne

Här hittar du mig på facebook och instagram.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.