119873092

Lakrits- och chokladfrossa

Recept med lakritspulver

Vem är inte galen i choklad och lakrits?
Far får dela sin dag – fars dag – med chokladens dag den 11/11.

Eftersom jag kan äta choklad alla dagar gäller det att hitta nyttiga alternativ, i alla fall om jag får välja. Chokladsmoothien till frukosten vill jag ska innehålla mättande och nyttiga ingredienser. Kladdkakan får gärna vara sötad med dadlar istället för vitt socker. Chokladmoussen blir matig och god med avocado och sötpotatis. Och lakrits är verkligen en smakförhöjare och ett suveränt sötningsmedel. Här får du 5 recept med lakritspulver och raw cacao.

Länkar till recepten kommer längst ner i inlägget.

Lakrits- och chokladfrossa på nytt(igt) sätt

Barndomens 0’boy-drickande till frukost är ett minne blott. Kexchokladen är också bortvald. Pulverchokladpuddingen en vispade ner i mjölk likaså. Livet skulle kunna te sig rätt så smaklöst med detta. Men icke. Likaväl som jag väljer bort väljer jag in. Chokladen stannar i mitt liv i form av raw cacao och smaken av lakrits består av lakritspulver.

Är det skillnad på raw cacao och kakao?

Ursprunget är det samma – kakaobönan – men det skiljer sig åt i framställningsprocessen. När någon föda ska gälla för att vara ”raw” så ska den inte ha upphettats över ca 42grader. Raw food är levande föda, där naturens alla viktiga näringsämnen är bevarade. Kakaopulver kan vara otroligt näringsrikt, beroende på framställningsprocessen. Rätt framställt innehåller pulvret många viktiga mineraler och är rikt på antioxidanter. Dessutom innehåller kakaobönan exempelvis höga halter av aminosyran tryptofan som är byggstenen till serotonin, en signalsubstans som reglerar vårt humör. Jag blir alltid på gott humör av att äta raw cacao.

Kakaon som jag varit van att köpa i mataffären är som regel upphettad över 100 grader då bönorna rostas. Därmed dör nyttiga näringsämnen och enzymer. Jag är en levande individ, jag behöver mat med levande näring – det ger min kropp energi.

Läs mer: kakaonibs.se

Vad är egentligen lakritspulver?

Lakrits är egentligen en rot och en medicinalväxt. Det är en smaksättare med många användningsområden. Lakrits är mellan 5 och 200 gånger sötare än socker. Att använda lakrits i efterrätten gör det både gott och nyttigt för du kan dra ner på sötningen då. Lakrits är också bättre för tänderna än socker.

Det svarta guldet tillskrivs en rad hälsoeffekter tack vare innehållet av antioxidanter, B-vitamin och salicylsyra, som även används i smärtstillande mediciner. Det är antiinflammatoriskt och anses bland annat lugna magen, dämpa hosta och rena levern.

Den som har högt blodtryck ska dock vara försiktig med lakritsintaget för den kan höja blodtrycket, vilket ju kan vara bra för den som har ett för lågt blodtryck.

Läs mer: Må bra.com

Klicka på bilderna för att komma till recepten

chokladfrossa
Kladdkaka med smak av choklad, kaffe och lakrits. Sötad med dadlar. Gluten- och mjölkfri. Bakas med kikärtsspad för den äggintolerante, men såklart kan du använda ägg istället. Står angiven mängd för bägge varianterna.
raw cacao
O´boyen är ersatt med chokladsmoothie till frukost. En riktig näringsbomb bestående av avocado, banan, havre och cashewnötter.
chokladfrossa
Pulverchokladpuddingen har bytts ut mot denna krämiga chokladmoussen gjord på bl a sötpotatis och avocado. Prova att spetsa den med Grand Marnier… Några droppar stevia kan tillsättas efter smak för att runda av det hela.
recept med lakritspulver
Och så var de det där med kexchokladen alltså – att hitta en ersättare. Dessa råa nöt- och fikonbollar, smaksatta med lakrits gör vilken fikastund som helst till en njutning.
recept med lakritspulver
Muffins hör bara kaffekalaset till. Med vinbär i smeten blir muffinsen saftiga. Bakade på havremjöl och smaksatta med cacao och lakrits. De innehåller socker i form av björksocker eller ICAs sötströ.

Du hittar fler av mina vegetariska, gluten-, mjölk- och sockerfria recept nedan.

recept på egenodlat

Du hittar mig här också:
Facebook
Instagram

Jag heter Yvonne Bjerregaard och lagar mat på egenodlade grönsaker. Jag skriver om odlandet och lägger löpande ut nya recept på min hemsida: www.skabarafixa.com

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.