119873092

Sluta gräv och förbered marken för vintersådd

Postad 17/1 2018 - Uppdaterad 7/11 2018

Inlägget är ett samarbete med odla.nu och innehåller reklam

Förbered marken för odling

Jag förbereder mina odlingsytor för nästa säsongs sådd innan frosten kommer. Då kan jag både vinterså när andan faller på och det är klart för sådd till våren. Jag lägger på ett ca 8 cm tjockt lager av kompostmylla ovanpå jorden – inget grävande här inte.

Förbered marken för odling nästa säsong

Att förbereda marken för odling innan frosten kommer gör att det är klart för att så på vintern även om jorden frusit.
På senhösten gör jag landen klara för sådd. Här i Skåne fryser det sent så det kan bli i både november eller december.

Förbered för vintersådd

Det jag gör för att förbereda för vintersådd är att rensa bort ogräs. Jag gräver inte i jorden! Jag jämnar bara till ytan lätt med en kratta och lägger sedan på ett ca 8 cm tjockt lager med kompostmylla ovanpå jorden.

 

odla i kompost
Här ligger kompostmylla som snart är klar att användas.

Låt maskarna sköta grävjobbet

Anledningen till att jag inte gräver i jorden är två, dels så sparar det min rygg och dels så stör jag inte maskarna. Maskarna och mikroorganismerna gör grävjobbet åt oss – om vi inte stör dem med våra spadar. När man gräver störs ekosystemet i jorden. Maskar älskar att äta kompostmylla, de kravlar upp och ner för att hämta maten, på så sätt luckrar de jorden och syresätter den. Deras avföring gödslar jorden. Har du mask i landen är det tecken på en frisk och bördig jord.

sluta gräva

Kompostmasken (dyngmask) är rödaktig och något smalare än den bruna daggmasken.

Sluta gräva – No Dig

Vare sig du anlägger ny odlingsyta eller har befintliga land kan du praktisera den här metoden som går under den engelska benämningen – No Dig (ingen grävning).
Här kan du läsa om två olika sätt att skapa ny odlingsyta utan att gräva.

Fortsättningsvis är det bara att lägga på en ny omgång kompost varje höst – det tillför jorden den näring och mullämnen som behövs. Min förebild är den brittiske odlaren Charles Dowding, som är förespråkare av ”No Dig”-metoden.
På Charles hemsida kan du läsa mer om hans resonemang kring No Dig.

Dags att vinterså

I månadsskiftet januari/februari är det dags för mig att vinterså utomhus i mina portabla drivbänkar. Att jag inte gör det tidigare på vintern beror på att jag befinner mig i nordvästra Skåne i odlingszon 1. Vi har så oberäkneliga vintrar här. Ena dagen är det minusgrader med snö, nästa dag har snön smält och vi har + 10 grader. Frost och mildväder om vartannat kan väcka de små liven (fröna alltså) för tidigt och sen riskerar jag att de fryser bort. Risken finns ju även när jag sår i februari, men det går i alla fall på rätt håll. Ljuset är på väg och såklart får jag ha lite koll på temperaturen och täcka drivbänkarna extra om det behövs.

Läs här om hur jag vintersår och vilka bladgrönsaker som klarar sig fint i kylan.

förbered för vintersådd

Drivbänkarna jag använder är flyttbara och förhållandevis små, men jag har flera.
Här visar jag steg för steg hur jag bygger drivbänkarna.

Ställa om till att odla i kompostmylla

Som med all annan omställning tar det lite tid att komma i fas med saker och ting här i livet. Att sluta gräva i landen är avhängigt att ha tillgång på härligt och näringsrikt kompostmaterial att jordförbättra med. Dvs att du komposterar ditt trädgårdsavfall (fast det går att köpa färdig kompostmylla också såklart).
Jag har tillhört skaran som slängt massor av växtavfall på tippen. Jag ställde mig frågan om det är riktigt klokt att släpa iväg med det som är ämnat att bli jord , för att sedan släpa hem det igen och dessutom betala pengar för det. Svaret blev nej.

När jag ställde om landen till den här metoden hade vi inte den mängd kompostmylla som krävdes. Ska erkänna att första året åkte jag och gubben Bertil till återvinningsstationen och köpte kompostmylla. Numera slängs dock inte ett grässtrå utan allt trädgårdsavfall hamnar i komposten.

Odla i kompost material – äntligen självförsörjande

Efter 2 år är jag äntligen i fas med att att ha kompostmylla så det räcker att gödsla upp landen med. Jag har fått till en rutin att ta hand om mitt trädgårdsavfall på. Det finns ju så många sätt att göra det på; täckodla, varmkompostera eller gräva ner direkt i landen t ex. Jag kan inte säga att något sätt är bättre eller sämre. Bästa sättet är det som funkar just för dig. Själv har jag en kallkompost, en tunna för bokashi och en binge där jag blandar materialet från de båda andra.

odla i kompost

I den här inte allt för fashionabla kompostläggningen tar jag tillvara allt trädgårdsavfall, matavfall och gammal krukjord med rotklumpar.
Här kan du läsa om hur jag jobbar med min kompostanläggning.

Hoppas att du, som inte redan komposterar, blir sugen på att sätta igång med detta roliga att omvandla avfall till prima jord. Ha det fint! / Yvonne

Hos odla.nu finns ett sortiment av fröer som passar bra att odla när det är kallt. Det är Nelson Gardens sortiment ”så året runt med Sara Bäckmo”. Klicka på bilden ovan och du länkas till odla.nu.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat

odling
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.