Sluta gräv och förbered marken för tidig vintersådd

Förbereda mark för odling

Odlingslådorna står klara och väntar på sådd. Jag har satsat på att förbereda landen för odling innan frosten kommer. Halva lådorna är preparerade med ett ca 6 cm tjockt lager av kompostmylla ovanpå befintlig jord. Bara lagd ovanpå – inget grävande här inte. Andra halvan av lådorna är det bara jorden, som ska blandas med lite kogödsel som jag har kvar. Det blir ett jämförande experiment att se hur det växer med de olika förutsättningarna.

Dags att så i drivbänk – förbereda mark för odling

Att förbereda mark för odling innan frosten kommer gör att det är klart för att så på vintern även om jorden frusit. I februari är det dags för mig att vinterså utomhus i drivbänk.
Här kan du läsa om hur jag vintersår i drivbänk.
Att jag inte gör det tidigare på vintern beror på att jag befinner mig i nordvästra Skåne i odlingszon 1. Vi har så oberäkneliga vintrar här. Ena dagen är det minusgrader med snö, nästa dag har snön smält och vi har + 10 grader. Frost och mildväder om vartannat kan väcka de små liven (fröna alltså) för tidigt och sen riskerar jag att de fryser bort. Risken finns ju även när jag sår i februari, men det går i alla fall på rätt håll. Ljuset är på väg och såklart får jag ha lite koll på temperaturen och täcka drivbänkarna om det behövs.
Här kan du läsa om hur jag bygger en drivbänk.

Sluta gräva

Nu ställer jag om mina befintliga odlingsland till “slutagräva” – metoden. Sen höst (läs december) gjorde jag mina land klara för sådd. Jag rensade ogräs och la på ett ca 6 cm tjockt lager med kompostmylla ovanpå jorden. Klart.
Fortsättningsvis är det bara att lägga på 6 cm kompost varje höst – det tillför jorden den näring och mullämnen som behövs. Min förebild är den brittiske odlaren Charles Dowding, som är förespråkare av “NO DIG”-metoden.
På Charles hemsida kan du läsa mer om hans resonemang.

f Förbereda mark för odling - jag krattar ut kompostmylla.
Jag krattar ut kompostmylla i befintliga odlingsland.

Maskarna och mikroorganismerna gör grävjobbet åt oss – om vi inte stör dem med våra spadar. När man gräver stör man jordens ekosystem. Maskar älskar att äta kompostmylla, de kravlar upp och ner för att hämta maten, på så sätt luckrar de jorden och syresätter den. Deras avföring gödslar jorden. Har du mask i landen är det tecken på en frisk och bördig jord.

Ställa om till att odla i kompostmylla

Som med all annan omställning tar det lite tid att komma i fas med saker och ting.  Att sluta gräva i landen är avhängigt att jag blir självförsörjande på härlig näringsrik mylla att odla i.
Jag har tillhört skaran som slängt massor av växtavfall på tippen. Jag ställde mig frågan om det är riktigt klokt att släpa iväg med det som är ämnat att bli jord , för att sedan släpa hem det igen i plastsäckar. Svaret blev nej.

Denna gången hade jag inte den mängd kompostmylla som krävdes, ska jag erkänna att jag och gubben Bertil åkte till återvinningsstationen och köpte kompostmylla. Numera slängs dock inte ett grässtrå utan allt trädgårdsavfall hamnar i komposten.

Förbereda mark för odling - hämta kompostmylla
Dagarna innan jul stod vi på återvinningsstationen och gubben Bertil fick slita med att fylla sopsäckar med kompostmylla. Det tål att fundera på om vi inte ska sätta dragkrok på bilen – det hade underlättat att lasta i ett släp.

Vill du nyanlägga odlingsyta utan att gräva går det också att göra genom att använda kompostmylla direkt på marken.
Här kan du läsa om två olika sätt att skapa ny odlingsyta utan att gräva.

Här hittar du mig på facebook och instagram.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.