Odla gröna skott – använd fröslattar och det du har i skafferiet
När höstrusket lägrar sig fortsätter jag att odla, men går in i en annan fas. Nu tar inomhusodlandet vid. Genom att odla gröna skott får jag stillat odlingsbehovet på vintern.
Smaken av grön klorofyll är bara så god. Gröna småblad på mackan, i salladen, över pastasås, i smoothies – ja det är vackert och det gör gott för kroppen. Så här enkelt är det att odla mikrogrönt.
Vad är gröna skott, mikrogrönt – smågrönt
eller microgreens – microleaf
Kärt barn har många namn. Mikrogrönt eller skott är en liten miniplanta, som har utvecklat både rot och det första bladparet (även kallat hjärtblad). Plantan får alltså inte växa sig stor och skördas genom att klippas av så långt ner på stjälken som möjligt.
Gröna skott är näringsbomber
Fröna är fullpackade med näring, som gör att de kan gro och bli en ny planta. I fröform tillgodogör vi oss dock inte denna näring. När fröet gror blir vitaminer och fibrer tillgängligt för oss och i mikrogrönt är näringen koncentrerad. Jag har läst nånstans att det lilla skottet kan vara upp till 40 gånger mer näringsrikt än när plantan är fullt utvecklad.
Enkelt att odla gröna skott
Har du frön över från sommarens odlingar? Släng dem inte om datumet gått ut. Även om de kan ha tappat i grobarhet så är det värt att testa att odla mikrogröntav dem. Några som är suveräna att odla smågrönt av är t ex broccoli, rucola, senap och rädisa.
Eller titta efter vad du har i skafferiet, där finns en hel del som går att använda för att odla som skott. Kanske har du quinoa, gula ärtor, mungbönor, linser (röda, gröna, gula), solrosfrön, chia och bovete. Fröerna måste vara hela för att de ska gro. Det är bara att prova sig fram.
Du behöver inte iväg och skaffa någon dyr utrustning, det går att använda det du har hemma, te x fat och gamla mjölkkartonger. De går att odla skottbåde på hushållspapper eller i jord. De duger med blomjord som du köper i mataffären. Du kan hämta jord ute i trädgårdslanden också. Då rekommenderar jag att du steriliserar jorden – det kan du göra i ugnen Så slipper du få med ägg till sorgmygg, som blir de där retliga små prickarna som flyger runt dig och odlingarna.
Odla smörgåskrasse på hushållspapper
Det kanske mest kända gröna skottet, som finns att köpa färdig i mataffären, är smörgåskrasse.
Som barn lärde mamma oss syskon att odla smörgåskrasse på hushållspapper.
Kanske har du också gjort detta? Där har du i så fall grunden för ditt mikroodlande – svårare än så är det inte.
Frön till smörgåskrasse brukar finnas i utbudet av fröer på handelsträdgårdar och på odlingsavdelningar. Ibland kan välsorterade lite större matkedjor ha det också. Men se till att du köper just smörgåskrasse och inte den mera storväxande slingerkrassen.
Smörgåskrasse är lätt att odla på hushållspapper. Den gror fort och blir ätklar på 4-5 dagar. Fröna ska inte stå i direkt solljus, eller på ett fönsterbräde med element under – då torkar de fort ut. Ett norrfönster funkar bra eller på köksbänken också, de klarar att växa utan alltför mycket ljus.
Det här behöver du för att odla smörgåskrasse
Frön, hushållspapper, ett fat och en blomspruta med vatten. Ha inte för hög kant på kärlet du odlar i, 1 cm räcker, annars blir det svårt att komma till med saxen när du ska skörda.
Vik hushållspappret i 7-8 lager och klipp ev till det så att det passar i en grund form/fat. Fukta pappret väl, tryck ut luftbubblor och häll av överskottsvattnet. Strö ut krassefröna tätt. Spraya fröna med vatten.
Håll sådden fuktig
Nu gäller det att hålla fröna fuktiga. Frön till smörgåskrasse bildar ett gele runt sig , det får inte torka ut. De första 2 dagarna sprayar jag 2-3 ggr om dagen, pappret ska vara rejält fuktigt. För att hålla kvar fukten kan du lägga ett bakplåtspapper över. Efter 2 dagar, när fröna börjar spira tar du bort bakplåtspappret. Därefter vattnar med kanna istället för att använda blomsprutan. För nu suger de små plantorn en del vätska och jag lovar – de växer fort.
Odla gröna skott i jord
Att odla i jord, i stället för på hushållspapper, har den fördelen att jorden håller fukten längre än pappret. Här får fröet dessutom bättre fäste för att sträcka ut sin lilla rot. Jag tycker det ger något kraftigare och jämnare plantor. Det är lite av en smaksak hur du väljer att göra.
När jag odlar i jord använder jag gamla mjölkkartonger. Jag delar dem på längden. Jag tycker storleken är alldeles lagom och behändig att sätta fram på matbordet så är det bara att klippa och strössla över maten.
Så fröna ovanpå jorden
Fyll kartongen med jord och vattna så att jorden blir genom fuktad. Har du svårt att veta hur mycket du ska vattna och gärna övervattnar är den en fördel att klippa små hål i hörnen på mjölkkartongen. Då kan vattnet rinna ut och du behöver såklart nån form av bricka under.
Jag trycker till fröna lite lätt med handen så att de får god kontakt med jorden. Jag lägger alltså inte på jord ovanpå fröerna. Det finns en del fröer som är mörkergroende, dvs de hade inte grott så här utan jord ovanpå. Men t ex smörgåskrasse, senap och broccoli funkar att så ovanpå jorden.
Och som alltid – håll fuktigt! Två gånger om dagen. Blomspruta initialt och sedan går jag över till att hälla vatten i trågen.
Ta hand om resterna
Hushållspappret, med de avklippta plantorna går bra att sortera där du lägger matavfallet (i bruna påsen). Jag som gör bokashi lägger mina rester i bokashi-hinken. Du som har kompost kanske slänger det direkt där i. I slutänden går det alltså tillbaka till att bli jord.
Vill du lära dig mer om att odla gröna skott – gå med i facebokgruppen ”Allakanodla”. Där delar vi erfarenheter med varandra.
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.
Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard