119873092

Finns det något sätt att odla skott på som är bäst?

bästa sättet att odla skott

Vad är egentligen bästa sättet att odla skott på? Där det växer snabbast, ger störst skörd och ger godast skott?
Jag har testat att odla skott av rädisa och broccoli på fem olika sätt. I jord, i kokosfiber, på hampamattan, i vatten i skottråg och på hushållspapper.

Bästa sättet att odla skott på

Det sätt som det växer snabbast på behöver inte nödvändigtvis ge störst avkastning eller bli godast. Det kan bli lika gott fastän det växer långsamt. Bästa sättet är förmodligen det sätt som passar med dina förutsättningar. Om du t ex har tillgång till trädgård eller inte och har möjlighet att kompostera avfallet. Eller hur mycket tid du har för att sköta sådderna.

Här är i alla fall mina iakttagelser och reflektioner kring olika sätt att odla skott på. Sjätte dagen efter sådd gjorde jag min utvärdering.

bästa sättet att odla skott
Skottodling i jord överst och kokosfiber underst. Skotten växte snabbast här och blev näst intill rangliga.

I jord och kokosfiber

Jag såg ingen större skillnad på tillväxten i jord och kokosfiber. Lika höga, lika snabba, lika goda. I jord och kokosfiber växte både rädisa och broccoliskotten snabbast – det blev näst intill rangliga.

Mina högst ovetenskapliga tankar kring detta är att initialt, när fröet vaknar till liv, behövs bara vatten. Fröet har allt i sig för att börja gro. Men någonstans under sin tillväxt vill den lilla plantan ha näring och börjar ta upp det genom det lilla rotsystemet. Och då finns de näring i jorden – och uppenbarligen också i kokosfibern – som skottet tillgodogör sig och därför växer det på snabbare.
En teori till är också att jorddjupet – ca 2 cm – ger utrymme för roten att bre ut sig och blir kraftigare än i de andra odlingssätten. Större rotsystem ger större tillväxt.

Det som jag tycker är den stora fördelen med att odla i jord och kokos är att det håller fukten bra. Det räcker att ge en skvätt vatten en gång om dagen. Praktiskt för den som kanske inte har så mycket tid och är borta hemifrån långa dagar.

På hampamatta blev skottodlingen kompaktare.

På hampamatta

Hampamatta är hampafiber, som pressats ihop till en ca 1 cm tjock matta. Den har god förmåga att suga upp och hålla vatten. Här räcker det också med en skvätt vatten en gång om dagen.

På hampamattan var tillväxten något långsammare. Fastän jag lät dessa skott växa ytterligare i 2 dygn så blev de inte såg höga som de i jord och kokos. Skotten på hampamattan blev lägre och mer kompakta – snyggare tycker jag.

bästa sättet att odla skott
På hushållspapper i minidrivhus växer skotten sakta och blir kompakta. Drivhusen gör att fukten i pappret inte avdunstar så fort.

På hushållspapper

Fast jag viker hushållspappret många gånger håller det inte fukten så bra. Står skotten i 21 grader hinner de nästa torka ut över dagen. När jag odlar på hushållspapper odlar jag därför i små minidrivhus, som jag gör av uppochnedvända tomatförpackningar. Jag odlar alltså i locket. Då håller det fukten över dagen och det räcker med vattning morgon och kväll. Det här sättet kräver alltså lite mera passning.
I minidrivhuset växte det i stort på samma sätt som på hampamattan – lite långsammare och ett mer kompakt växtsätt.

Fikastund med fröknäcke, smör och skott. Speciellt rädisskotten – med sin peppriga smak – är supergoda på knäcket.

I vattentråg

Skottråg med vatten är ett relativt nytt sätt för mig att odla skott på. Fördelen är att här blir det inga restprodukter att ta hand om, förutom det lilla rotsystemet då – om du inte äter det också.

I början behövs fröet fuktas morgon och kväll, eftersom det ligger på enbart ett raster. När fröet grott och grodden letat sig ner till vattnet i tråget under behövs bara skötsel en gång om dagen.

Här växte det långsamt och ojämnt. Ingen jämn matta utan ett bergochdal landskap av skott i olika höjder. Kan bero på min oerfarenhet, att jag inte lyckas fukta fröna jämnt.

Trots att jag lät skotten växa några dagar extra blev skotten lägst här. Då kan jag inte låta bli att återigen reflektera över det här med näringen. Vatten innehåller ju inte så mycket näring. Kanske är den en fördel att tillsätta nån skvätt näring i vattnet när grodden växer ner och börjar sörpla i sig?

Har ingen bra bild på skottrågen, men de syns till vänster på bilden, överst i inlägget.

Vilket är då bästa sättet att odla skott på?

Smakmässigt upplevde jag ingen skillnad. Den är hårfin i så fall. Det är mera en fråga om vad som är mest praktiskt för dig. Har du ingen trädgård eller grön tunna att slänga jord- och rotrester i kanske det passar dig bäst att odla i skotttråg eller på hushållspapper

Hur sorteras resterna av odlingen?

Odlingar i jord ska inte slängas i bruna påsen för matavfall. Det kan komposteras i trädgården eller läggas i gröna tunnan avsedd för trädgårdsavfall.

Resterna från odling på hushållspapper däremot går bra att sortera bland matavfallet.

Kokosfiber och hampa klassas inte som livsmedel enligt certifieringsreglerna för biogödsel (SPCR120) och ska därför inte sorteras bland matavfallet. Utan det blir då restavfall.
Detta, enligt Nordvästra Skånes Renhållare, som jag frågat.

Inköpställen

Jag odlar skott i vanlig blomjord. En 10-liters påse från mataffären räcker länge, eftersom det behövs så lite. Planteringsjord, som innehåller mycket torv, är som regel för klumpig. Visst kan du använda den om du t ex sållar bort det grova.
Kokosfiber finns på Claes Olsson, det är inte alltid de har det hemma, men det går att beställa för avhämtning och de säljer även i sin nätbutik.
Hampamatta går att köpa hos Nordamark.

Vill du lära dig mer om att odla skott och också dela med dig av din erfarenheter? Gå med i facebokgruppen ”allakanodla” där vi är ett gäng glada skottodlare.

Trädgårdsblogg

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

4 svar till “Finns det något sätt att odla skott på som är bäst?”

    1. Det börjar mer och mer luta åt kokosfiber. Det är lätt att bära hem, kommer i torkade block och man tillsätter vatten hemma så det sväller. Dessutom ska det vara mindre intressant för sorgmygg att bosätta sig i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.