119873092

Är salladslök en minivariant av purjolök?

salladslök

Salladslök, piplök, salladspurjo, minipurjo, knipplök och vårlök – vad är alla sorterna? Är de minivarianter på purjolök? Vad skiljer dem åt?
Här reder jag ut begreppen. Resultatet är att jag bara behöver hålla reda på 2 sorter i slutänden!

Purjolök och vita halsar

Den kära purjolöken tror jag de flesta av oss har bra koll på. Vita halsar ska det vara minsann. Då får en kupa upp jorden runt plantan efterhand som den växer, då blir biten under jorden vit.

purjolök
Strax innan jul skördar jag brysselkål och purjolök.

Purjolöken har endast ett långsträckt vitt ”skaft” som är den egentliga löken. Den bildar ingen knöl vid basen.

Lök i knippen

Knipplök är bara en benämning på en knippe med lök – alltså inte sorten i sig. Det vi oftast menar med knipplök är salladslök – och det är inte en variant av minipurjolök. Salladslöken är mer närbesläktad med vanlig gul lök.

minipurjolök

Skulle salladslöken få stå kvar i landen och skördas senare kan den bilda en rund lök vid basen.

Piplök och salladspurjo är bara andra benämningar på salladslök.

Vårlök – en felaktig benämning

Vårlök är – i det här sammanhanget – en felaktig benämning då det är en direktöversättning av engelskans ”spring onion”. Vårlök på svenska är ju en liljeväxt, som vi inte ska äta.

Två sorter kvar av en hel härva

Så lätt det blev. Av alla dessa olika begrepp blev det bara två kvar: purjolök och salladslök. Men vad är kännetecknande för dem och vad skiljer dem åt?

Salladslök är perenn

Jag odlar salladslöken ”Evergreen”, som säljs under benämningen piplök och det står även salladspurjo på påsen samt att den är större än salladslök. Visst är det förvirrande?

Salladslök kan odlas både som ettåring och perenn – vilket sällan framgår på påsen. Jag kom på det av en slump, jag lät löken stå kvar i landen en vinter och sedan läste jag på och förstod att de kan odlas på samma sätt som gräslök.

Som gräslöksvariant skördar du den genom att klippa av blasten, som är ihåliga, precis som gräslöken, men betydligt tjockare.

Som ettåring kan den odlas precis som purjolök, genom att kupa upp jord runt stjälken för att få den vita basen. Men det behövs inte göras.
Framåt sensommaren skördas den genom att hela löken lirkas upp. Salladslök tål kyla bra och kan skördas långt in på hösten. Den går att så både vår och höst, för övervintring på friland.

Precis som purjolök går salladslök att frysa in och läggas i i vinterns grytor.

Purjolök

Jag lyckades inget vidare med purjolöken i somras, då det var tokvarmt. Då var jag oerhört glad för att ha salladslök och gräslök som klarade torkan bättre.

Purjon tar tid på sig att bli klar och den är tvåårig. Jag föredrar att förodla den inomhus i januari, även om sorten ”Musselburgh” (som jag odlar) skriver på påsen att den kan direktsås på friland när jorden reder sig.

Den är oerhört köldtålig och jag skördar även efter att frosten kommit. Utmaningen ligger dock i att inte låta jorden frysa till, för då går löken inte att få upp. En fiberduk över brukar hjälpa och tillåta skörd hela vintern. I alla fall här i Skåne, där vi sällan drabbas av några mängder snö.

Kinesisk variant av gräslök

Några bonusrader avslutningsvis om gräslök, som inte bara hör midsommar till. Den står där tåligt år ut och år in i rabatten och blir bara större för vart år. Emellanåt tar jag upp och delar den.

Jag har gräslöken som en kantväxt och låter varannan tuva gå upp i blom, för de är otroligt vackra när knopparna slår ut. När de blommat färdigt klipper jag ner hela tuvan och vips kommer nya späda strån.

Blommorna på gräslöken är rufsigt vackra. Knip av dem om du inte vill att stråna ska bli fadda i smaken och träiga. Eller klipp ner hela plantan så kommer nya strån att skörda.

Kinesisk gräslök eller gräsvitlök – alla dessa olika namn – är en annan variant som har en mild smak av vitlök. Supergod att röra ner finhackad i kalla såser eller bönröror.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.