119873092

Bygg en drivbänk för att förlänga odlingssäsongen

odla i drivbänk

Har du inget växthus och är osäker på om du ska skaffa ett, för du vet inte riktigt om eller hur du ska använda det? Då är mitt förslag att du testar att odla i drivbänk. Om du sen känner att det här var kul – då kan det vara dags att satsa på växthuset.
En drivbänk är en odlingslåda med någon form av ljusgenomsläppligt lock. Genom att odla i drivbänk förlänger du odlingssäsongen både i början och slutet på året.

Bygga drivbänk

För några år sedan fick vi riva en vattenskadad del av stugan. En del av panelen var ok, den sparade jag. Den kom väl till pass när jag beslöt att jag ville testa att odla i drivbänk. Mina drivbänkar är inte särskilt stora, 60 x 90 cm, så de är flyttbara. Storleken är anpassad efter fönstren jag fått.

bygga drivbänk
Jag ställer drivbänkarna ovanpå jorden i pallkragarna. Nästa säsong kan jag sätta dem på en annan plats. Drivbänkarna är försedda med ben, som jag trycker ner i jorden så de får fäste i marken och står emot kraftiga vindar.

Odla i drivbänk – förläng odlingsäsongen

Jag använder drivbänkarna under hösten för att förlänga säsongen och på vårvintern för att börja odla tidigt på året.

bygga drivbänk
Understa våningen i drivbänken, ca 12 cm hög.
bygga drivbänk
Övervåningen på drivbänken.

Sluttande drivbänk ställs mot söder

Höjden på lådan beror lite på vad du ska odla och hur länge det dröjer innan du skördar. Sår du sallat och skördar dem som smågröna blad räcker det gott och väl med en brädas höjd, ca 10-14 cm. Drivbänkarna är sluttande, så att regnet ska rinna av. I bakkant är de alltså dubbelt så höga, ca 22 cm.

Den lite högre lådan är bra att använda på hösten och ställa över grödor som du vill kunna fortsätta att sköra ännu en tid.

 

bygga drivbänk
De sneda brädorna, som utgör lutningen på lådan, har jag sågat till med en sticksåg genom att dela en bräda på diagonalen.

Rätt verktyg underlättar alltid

Jag har 2 skruvdragare, en med borr i och en med skruvbits i – det underlättar! Jag förborrar hålen där skruven ska i. Det är så nära ändträet att det lätt spricker annars.

bygga drivbänk
Jag använder både hängslen och livrem. D v s jag spikar ihop lådan i ändträet. Sedan skruvar jag fast pinnar i hörnorna från insidan av lådan. Dels stadgar de upp lådan och dels utgör pinnarna benen, som förankras i jorden. Sist sätter jag en skruv från utsidan av lådan, i hörnpinnen.
bygga drivbänk
När bottenramen är klar fortsätter jag med andra våningens brädor. Skruvar även fast dem i hörnpinnarna (benen) både från in- och utsidan. Hörnpinnarna sticker ut under lådan med ca 10-15 cm. Har snedsågat dem så det blir lättare att trycka ner i jorden.
bygga drivbänk
Å så andra sidan också, så var det klart! När det blir lite varmare får lådan ett lager färg till. Du behöver ju såklart inte måla den alls. De håller kanske något längre med färg. För min del är det bara en kul grej att ha färg på. Har en röd, en brun, en grön låda nu också.
bygga drivbänk
Till sist kronan på verket – fönstret. Det här är ett innerfönster. Glaset har inget kitt, det sitter fast med trälister. Därför kommer jag lägga en kittkant längst ner på glaset i alla fall. Det gör att regnet kan rinna av lättare och på så sätt skonas träet. I bakkant ska jag skruva fast de gamla gångjärnen till fönstret. Jag sätter en fönsterhasp i framkanten, så kan locket inte blåsa upp.

Ta vad du har

Låt det inte hindra dig om du inte har några gamla fönster. Det går alldeles utmärkt att göra en ram av trä och spänna byggplast över. Kanske går det med bubbelplast också – det isolerar ju dessutom!/ Yvonne

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

 

recept på egenodlat

odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

14 svar till “Bygg en drivbänk för att förlänga odlingssäsongen”

 1. Jag hade 40 kvm växthus och 12 meter lång hög odlingslåda utanför. Tanken var att lägga fönster över för att på det viset göra en drivbänk, bottnade med halvbrunnet gödsel och sedan jord överst. Men några fönster blev det aldrig av att jag la på, för jag kom igång lite för sent. Men jösses vad jag fick squash bl.a ? Älskar egentligen att odla, men nu blir det ju inget så klart.

 2. Vad praktiskt med en flyttbar drivbänk! Det hade jag inte tänkt på innan, men nu blev jag förstås sugen på att testa. Är redan sugen på växthus, men precis som du skriver är jag inte riktigt säker på att det kommer användas. Bra idé att börja med en drivbänk då!

   1. Ja, verkligen kul att komma igång tidigt! Jag odlar för första säsongen, så jag är helt ny och grön på allt. Också lite därför jag inte följer växthusdrömmen riktigt än – jag ska se om det där med odling är lika trevligt som jag tror innan jag satsar på det ?

     1. Haha, ja jag känner det redan – och då har det knappt börjat gro något i trågen än! Har redan börjat fundera på fler grönsaker jag vill odla nästa säsong, trots att denna knappt börjat!

 3. Drivbänken blev jättefin, tack för tips, men om den står på ben, och inte har någon botten, hur fungerar det?
  Häls Aila

  Haha såg nu på översta bilden att du trycker ned drivbänken i jord, tex i en pallkrage. Smart?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.