Bygg en drivbänk för tidig vintersådd

Har du inget växthus och är osäker på om du ska skaffa ett, för du vet inte riktigt om eller hur du ska använda det? Då är mitt förslag att du bygger en drivbänk och testar att så frö i kall jord. Om du sen känner att det här var kul – då kan det vara dags att satsa på växthuset – med dess stora potential till att odla både tidigt och sent på säsongen. En drivbänk är en odlingslåda med någon form av ljusgenomsläppligt lock.

För några år sedan fick vi riva en vattenskadad del av stugan. En del av panelen var ok, den sparade jag. Den kom väl till pass när jag beslöt att jag ville testa att odla i drivbänk. Mina drivbänkar är inte särskilt stora, 60 x 90 cm, så de är flyttbara. Storleken är anpassad efter fönstren jag fått.

Jag ställer drivbänkarna ovanpå jorden i pallkragarna. Nästa säsong kan jag sätta dem på en annan plats. Drivbänkarna är försedda med ben, som jag trycker ner i jorden så de får fäste i marken och står emot kraftiga vindar.

Sista drivbänken ska spikas ihop

Nu är det mitten av januari, nollgradigt ute. Om 14 dagar ska jag så frö i drivbänkarna och jag är inte färdig med sista lådan. Bara att klä på sig och pinna ut, tack o lov har jag sågat delarna i höstas, ska bara sättas ihop nu. Ska tillägga att jag befinner mig i nordvästra Skåne, odlingszon 1.

Understa våningen i drivbänken, ca 12 cm hög.
Övervåningen på drivbänken.

Sluttande drivbänk ställs mot söder

Höjden på lådan beror lite på vad du ska odla och hur länge det dröjer innan du skördar. Sår du sallat och skördar dem som smågröna blad räcker det gott och väl med en brädas höjd, ca 10-14 cm. Ska grödorna växa där längre, så kan du ha högre lådor. Mina lådor har jag gjort sluttande, så att regnet ska rinna av. I bakkant är de alltså dubbelt så höga, ca 22 cm.

De sneda brädorna, som utgör lutningen på lådan, har jag sågat till med en sticksåg genom att dela en bräda på diagonalen.

Rätt verktyg underlättar alltid

Jag har 2 skruvdragare, en med borr i och en med skruvbits i – det underlättar! Jag förborrar hålen där skruven ska i. Det är så nära ändträet att det lätt spricker annars.

Jag använder både hängslen och livrem. D v s jag spikar ihop lådan i ändträet. Sedan skruvar jag fast pinnar i hörnorna från insidan av lådan. Dels stadgar de upp lådan och dels utgör pinnarna benen, som förankras i jorden. Sist sätter jag en skruv från utsidan av lådan, i hörnpinnen.
När bottenramen är klar fortsätter jag med andra våningens brädor. Skruvar även fast dem i hörnpinnarna (benen) både från in- och utsidan. Hörnpinnarna sticker ut under lådan med ca 10-15 cm. Har snedsågat dem så det blir lättare att trycka ner i jorden.
Å så andra sidan också, så var det klart! När det blir lite varmare får lådan ett lager färg till. Du behöver ju såklart inte måla den alls. De håller kanske något längre med färg. För min del är det bara en kul grej att ha färg på. Har en röd, en brun, en grön låda nu också.
Till sist kronan på verket – fönstret. Det här är ett innerfönster. Glaset har inget kitt, det sitter fast med trälister. Därför kommer jag lägga en kittkant längst ner på glaset i alla fall. Det gör att regnet kan rinna av lättare och på så sätt skonas träet. I bakkant ska jag skruva fast de gamla gångjärnen till fönstret. Jag sätter en fönsterhasp i framkanten, så kan locket inte blåsa upp.

Ta vad du har

Låt det inte hindra dig om du inte har några gamla fönster. Det går alldeles utmärkt att göra en ram av trä och spänna byggplast över. Kanske går det med bubbelplast också – det isolerar ju dessutom!/ Yvonne

Här hittar du mig på facebook och instagram.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.