119873092

Skörda potatis till midsommar

Vackra rosafärgade Rosara är en av de tidiga potatissorterna. Amandine är en delikatess med sin nötiga smak. Genom att förodla potatisen i lite jord i en mjölkkartong, redan i februari/mars, är midsommar potatisen säkrad. Plantan får då ett rotsystem och hinner utveckla en liten miniblast och det gör det möjligt att skörda potatis till midsommar.

Att skörda potatis till midsommar är något som bara gör mig lycklig. Den där första nypotatisen, som en odlat själv, smakar bättre än alla andra. Jag lägger potatisen på förodling i månadsskiftet februari/mars.

Skillnad på att förgro och förodla potatis

Ibland säger man en sak men menar en annan – så var det för mig innan jag fick kläm på skillnaden på att frögro och förodla potatis.

Förgro potatis

Förgro innebär att potatisen sätter grodd utan jord, t ex i en äggkartong.

Det här är bortglömt potatis, som stått under diskbänken. Den har utvecklat groddar, närmast att likna vid långa skott. Så långa ska de egentligen inte vara. De räcker med ca 3 cm knubbiga groddar. Men dessa åker ner i jorden ändå.

Förodla potatis

Förodling är ett sätt att få potatisen att utveckla både rotsystem och blast. Det räcker med ett tunt jordlager på ca 5 cm och potatisen trycker jag ner till hälften i jorden.

Förodla potatis i blomlådor
Här har jag förodlat potatisen i lite jord i balkonglådor. Den är klar att sättas ut i landen.
Men om det inte riktigt är läge för att sätta ut plantan täcker jag bara blasten med jord, lite som att kupa den. Blasten fortsätter bara att växa på och plantan blir kraftigare. När plantorna sätts ut får en lirka loss rotsystemet lite försiktigt.

Förodla potatis i mjölkkartong

Jag klipper av toppen på en mjölkkartong och lägger ca 5 cm jord i botten. Sen stoppar jag en potatis i varje kartong. Efter hand som plantan växer på fyller jag på med mer jord, tills att blasten tittar upp över kanten på mjölkkartongen. Då är den klar att bli satt ut i landen och det är lätt att bara lyfta ur plantan.

Den här potatisen har hunnit utveckla en liten grodd innan jag fick den i jorden. Det gör inget och den behöver inte ha det innan den läggs i mjölkkartongen. Bara lägg ner en hel potatis och håll jorden lite lätt fuktig.

När är det dags att förodla?

Ska jag kunna skörda potatis till midsommar gäller det att räkna baklänges för rätt tajming. Från det att jag lagt potatisen på förodling tar det ca 4 veckor tills den utvecklat en liten rot och blast. Jag börjar förodla i månadsskiftet februari/mars
Jag vill ha ut potatisen landen i början av april för att kunna skörda till midsommar. Det är tidiga sorter som t ex Rosara och Timo. När de kommit i marken tar det 10-12 veckor för dem att bli skördeklara.
Skulle marken vara frusen när jag tänkt sätta ut dem får potatisen fortsätta växa på i sina kärl och jag täcker bara blasten med jord så får plantan blir större helt enkelt, innan jag planterar ut den.

Potatisodling i pallkrage. Här växer Rosara, Amandine och Asparges.

Odla potatis i kruka

Är det riktig kris petar jag ner några potatisar i 20 liters krukor och ställer i växthuset. Det växer lika bra i kruka som på friland, skördarna är lika stora och ibland har det t o m varit mer i krukan.

Krukodlad potatisplanta i mitten av maj.

Certifierat utsäde

Jag sparar fjolårets potatis och har som eget utsäde. De är från början köpta som certifierat utsäde. Och så länge min potatis inte är angripen av något kommer jag fortsätta ta utsäde från mina egna skördar.

Att utsädet är certifierat betyder att det man har gjort en kontroll av kvalité, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. Du ser att utsädet är kontrollerat genom att det är märkt och förseglat. Förpackningen är märkt med en officiell etikett eller med märkning direkt på säcken.

Potatis som vi köper i mataffären för att äta är inte tänkt att användas som utsäde. De är inte kontrollerade för detta ändamål. Så jag rekommenderar inte att du använder de för att odla på.

Vill du läsa mer om potatisodling kan du kika in på inläggen nedan också:

Förodla potatis i jord inomhus

Odla potatis i hink

Sätta ut potatis i landen när marken är frusen

Här hittar du mig på facebook

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

2 svar till “Skörda potatis till midsommar”

  1. Odla potatisen Timo i växthus. planterade i mars , blasten växer så det knakar men har ännu inte blommat. Nu är det slutet av maj . när kan jag förvänta mig att skörden kan starta ?

    1. Det är inte alltid potatisen blommar faktiskt. Jag går där och och väntar. Enklaste sättet är att sätta handen i jorden och känna efter om där är några knölar och hur stora de är. Det går att skörda potatisarna en och en efter hand, man behöver ju inte gräva upp hela plantan.
      Det borde ju vara på gång nu. Mums med nypotatis ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.