119873092

Odla basilika inomhus på vintern

Odla basilika inomhus på vintern

Det går att odla basilika inomhus på vintern – ja hela året. Fröna tar dock lite tid på sig att växa till. I gengäld växer det ut nya skott när du skördat. Men har du väl en planta kan du föröka den genom att ta sticklingar och behöver aldrig vara utan basilika.

Odla basilika inomhus på vintern

Det är lätt att odla basilika inomhus på vintern. Jag sår basilika löpande hela året. De tar dock lite tid på sig för att bli klara, men sen kan du i gengäld skörda och låta skotten växa ut igen – och skörda igen.

Odla basilika inomhus på vintern

Så basilika

Jag sår i krukor som är ca 7×7 cm. Blomjord i botten och överst 2 cm såjord, jag sår ungefär 15 frön i en kruka. Basilika är ljusgroende, de behöver inte täckas med jord.

Basilika är ju värmeälskande och har inget emot värme när de ska gro, 22-25 grader älskar det. Har du golvvärme kan du ställa dem på golvet eller på fönsterbrädet med element under. Och du – det funkar ändå, med lite svalare, det tar bara lite längre tid,

Tills att basilikan tittat upp en bit håller jag jorden fuktig genom att spraya sådden med vatten, jorden får inte torka ut. När den lilla plantan tittar upp går jag över till att vattna med kanna.

När de precis börjat utveckla hjärtbladen gallrar jag plantorna genom att dra upp de som står för tätt. Sådär en 2 cm mellan stjälkarna kan vara lagom.

Plantera om plantor

Jag skolar om plantorna när jag ser att de står och stampar i tillväxten. Ungefär när plantorna är 1 månad gamla, då brukar näringen i jorden ha tagit slut.
Dessutom har rotsystemet ha brett ut sig i krukan och vill ha mer plats. Tittar rötterna ut under hålen i kruka, ja då är det dags för omplantering. Nu sätter jag dem i en rund kruka med diameter ca 12 cm.

Efter ca 4 veckor är som regel jorden som regel återigen utarmad på näringen. Jag ger dem en skvätt tomatgödning då och då när jag ändå vattnar tomatplantorna.

Odla basilika inomhus på vintern
När dagsljuset inte räcker till för att odla basilika inomhus på vintern brukar det funka bra att sätta sådderna under bänkbelysningen i köket.

Tillskottsljus med växtbelysning

Mellan oktober till mars ungefär – lite beroende på var du bor – räcker inte dagsljuset till för våra växter. Det kan räcka att du ställer plantorna under bänkbelysningen i köket – det spelar ingen roll om det är lysrör eller ledbelysning. Om de räcker till beror på kapaciteten, det behövs åtminstone 1000 lumens ljusstyrka för att göra växterna glada.

Ta sticklingar och gör nya plantor

Istället för att så basilikan från frö tar jag ibland en genväg genom att föröka dem som sticklingar. Det går snabbt att få nya plantor.

Jag klipper av toppskotten, precis ovanför ett bladpar. Sätter stjälkarna i ett glas vatten. Efter 14 dagar har det tittat ut små vita rötter. Sen är det bara att sätta ner dem i en ny kruka med jord och så går det att hålla på.
Genom att kontinuerligt skörda bara toppskotten fortsätter plantan producera nya blad och det går att hålla på så ett bra tag.

Klicka på bilden nedan och läs om hur jag gör när jag tar sticklingar.

Odla basilika utomhus

Jag tycker det är svårt att odla basilika på friland. Vind och regn har tagit kål på dem. Framåt sommaren flyttar jag ut plantorna växthuset, där de står skyddade.
När temperaturen börjar krypa nedåt 8 grader producerar den inte längre lika mycket nya blad. Men då har jag såklart försett mig med sticklingar, som är redo att flytta med för att odla basilika inomhus på vintern.

Gör din egen pesto

Basilika är alltså en växt jag har med mig hela året. För jag kan inte vara utan pesto. Jag gör en variant av pesto på basilika, ruccola och solrosfrön.
Pesto, tomater och mozarella är en superb smakkombination.

Klicka på bilden nedan och du kommer till recept på hur jag gör pesto.

Odla basilika inomhus på vintern

Här hittar du mig på facebook.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.