Odla basilika inomhus på vintern

Odla basilika inomhus på vintern

Det går att odla basilika inomhus på vintern – ja hela året. Fröna tar dock lite tid på sig att växa till. I gengäld växer det ut nya skott när du skördat. Men har du väl en planta kan du föröka den genom att ta sticklingar och behöver aldrig vara utan basilika.

Odla basilika inomhus på vintern

Det är lätt att odla basilika inomhus på vintern. Jag sår basilika löpande hela året. De tar dock lite tid på sig för att bli klara, men sen kan du i gengäld skörda och låta skotten växa ut igen – och skörda igen.

Odla basilika inomhus på vintern

Så basilika

Jag sår i krukor som är ca 7×7 cm. Blomjord i botten och överst 2 cm såjord, jag sår ungefär 15 frön i en kruka. Basilika är ljusgroende, de behöver inte täckas med jord.

Basilika är ju värmeälskande och har inget emot värme när de ska gro. Men det där med att täcka sådder med plast och ställa dem varmt (22-25 grader) är inget jag gör. Jag är för dålig på att lufta sådden, för med plast över brukar det sluta med att jag har vitt ludd kring småplantorna och de ruttnar bort.

Det fungerar ändå för mig. Det kan vara så att det tar lite längre tid för fröna att gro bara. Prova dig fram till det som funkar bäst för dig!

Tills att basilikan tittat upp en bit håller jag jorden fuktig genom att spraya sådden med vatten, jorden får inte torka ut. När de är lite större går jag över till att vattna med kanna.

Plantera om plantor

Jag skolar om plantorna när jag ser att de står och stampar i tillväxten, då brukar rotsystemet ha brett ut sig i krukan – titta undertill i hålen om du ser de vita rötterna. Då planterar jag dem i en ny kruka ca 12 cm i diameter.

Efter ca 3-4 veckor brukar de behöva tillskott på näring. Jag ger dem en skvätt tomatgödning då och då när jag ändå vattnar tomatplantorna.

Odla basilika inomhus på vintern
När dagsljuset inte räcker till för att odla basilika inomhus på vintern brukar det funka bra att sätta sådderna under bänkbelysningen i köket.

Tillskottsljus med växtbelysning

Efterhand som det blivit för trångt på köksbänken har växterna fått flytta till ett söderfönster, där är ca 17-18 grader (varmare när solen ligger på såklart). Enbart dagsljuset räcker inte till vintertid. Plantorna får tillskottsljus med hjälp av en lysrörsarmatur som hänger i taket.

Ta sticklingar och gör nya plantor

Istället för att så basilikan från frö kan du ta en genväg genom att föröka dem som sticklingar. Det går snabbt att få nya plantor.

Klipp av toppskotten, precis ovanför ett bladpar. Sätt stjälkarna i ett glas vatten. Efter 14 dagar har det tittat ut små vita rötter. Sen är det bara att sätta ner dem i en ny kruka med jord och så kan du hålla på. Genom att kontinuerligt skörda bara toppskotten fortsätter plantan producera nya blad och det går att hålla på så ett bra tag.

Här är ett steg för steg inlägg hur jag tar sticklingar.

Odla basilika utomhus

Jag tycker det är svårt att odla basilika på friland. Vind och regn har tagit kål på dem. Framåt sommaren får plantorna dock flytta ut i växthuset, där de står skyddade. När temperaturen börjar krypa nedåt 8 grader producerar den inte längre lika mycket nya blad. Men då har jag såklart försett mig med sticklingar, som är redo att flytta med för att odla basilika inomhus på vintern.

Gör din egen pesto

Basilika är alltså en växt jag har med mig hela året. För jag kan inte vara utan pesto. Jag gör en variant av pesto på basilika, ruccola och solrosfrön.

Recept på pesto.
Klicka på bilden nedan.

Odla basilika inomhus på vintern

Pesto, tomater och mozarella är en superb smakkombination.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.