Odla basilika inomhus på vintern

Odla basilika inomhus på vintern
Odla basilika inomhus på vintern

Det går att odla basilika inomhus på vintern – ja hela året. Från frö och det är lätt att ta sticklingar för att alltid ha nya fräscha plantor. Jag odlar dem aldrig utomhus. Det har jag inte lyckats med, regn och blåst har tagit knäcken på mina plantor. Och då odlar jag ändå i zon 1.

Odla basilika inomhus på vintern:

Så basilika

Det är lätt att odla basilika inomhus på vintern. Jag har sått basilika i december och januari. Krukorna är ca 7×7 cm. Blomjord i botten och överst 2 cm såjord, jag sår ungefär 15 frön i en kruka. Basilika är ljusgroende, de ska inte täckas med jord.
Det där med att täcka sådder med plast och ställa dem varmt (22-25 grader) när de gror är inget jag gör. Jag är för dålig på att lufta sådden, för med plast över brukar det sluta med att jag har vitt ludd kring småplantorna och de ruttnar bort. Dessutom har jag ingen bra plats att ställa krukorna på, som är så varm. Det fungerar ändå för mig – så här gör jag alltid när jag drar upp fröplantor. Det kan vara så att det tar lite längre tid för fröna att gro bara. Prova dig fram till det som funkar bäst för dig!

Tills att basilikan tittat upp en bit håller jag jorden fuktig genom att spraya sådden med vatten, jorden får inte torka ut. När de är lite större går jag över till att vattna med kanna.

Omskolning av plantor

Jag skolar om plantorna när jag ser att de står och stampar i tillväxten, då brukar rotsystemet ha brett ut sig i krukan – titta undertill i hålen om du ser de vita rötterna. Sätter dem i en ny kruka ca 12 cm i diameter.

Efter ca 3 veckor i den nya jorden brukar de behöva tillskott på näring. Jag ger dem en skvätt tomatgödning då och då när jag ändå vattnar tomatplantorna. Basilika älskar värme, ljus och näring och vill inte torka ut.

Odla basilika inomhus på vintern
Till att börja med stod sådderna under bänkbelysningen i köket. Vanlig lysrörsarmatur med T5 rör.

Tillskott av ljus med växtbelysning

Efterhand som det blivit för trångt på köksbänken har växterna fått flytta till ett söderfönster, där är ca 17-18 grader (varmare när solen ligger på såklart). Enbart dagsljuset räcker inte till vintertid. Plantorna får tillskottsljus med hjälp av en lysrörsarmatur som hänger i taket.
Vill du läsa mer om växtbelysning har jag skrivit ett separat inlägg om hur jag provat mig fram till en belysning som fungerar för mig.

Ta sticklingar

Basilika är jättelätt att ta sticklingar från. Klipp av toppskotten så du får en bit stjälk med. Sätt ner dem i ett glas vatten. Efter 14 dagar har det tittat ut små vita rötter. Sen är det bara att sätta ner dem i en ny kruka med jord och så kan du hålla på.

Odla basilika inomhus på vintern
Så här ser det ut i mitt basilikafönster i början av mars.

Genom att kontinuerligt skörda bara toppskotten fortsätter plantan producera nya blad och det går att hålla på så ett bra tag. Klipp efter andra paret kronblad.

Jag fortsätter även att så frön lite nu och då för att inte vara utan basilika. Framåt sommaren får basilikaplantorna flytta ut i växthuset tillsammans med tomatplantorna. På höstkanten tar jag nya sticklingar från de gamla plantorna i växthuset och de får flytta in i värmen inomhus. Under 10 grader tycker jag att basilikan börjar se ledsen ut och de stannar i växten.

Gör din egen pesto

Basilika är alltså en växt jag har med mig hela året i olika stadier. För jag kan inte vara utan pesto. Jag odlar bara en sorts basilika – Genovese. Har provat andra sorter, men håller mig till min favorit helt enkelt.

Pesto gjord på basilika, ruccola och solrosfrön.

Jag gör en variant av pesto på basilika, ruccola och solrosfrön.
Här hittar du recept på pesto.

Här hittar du mig på facebook och instagram.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.