Drömmen om en örtträdgård

Redan som tonåring blev jag begeistrad av örternas läkande förmåga. Intresset för örter har sedan följt mig genom åren. Jag har odlat dem i krukor på balkongen och slutligen blev drömmen om en örtträdgård sann. Följ med på en bildkavalkad från jord till örtträdgård.

 

Ett stycke sliten gräsmatta ska förvandlas till en örtträdgård och så småningom blir det även köksträdgård här.

Jag började gräva i mitten av april 2009. Jag var så hied (skånska för otålig) att börja så jag hade inte täckt marken ett år innan med mörk markväv. Om jag gjort det skulle gräset under hunnit förmultna och jag hade bara kunnat vända ner kokorna i jorden. Nu gjorde jag istället så att jag grävde bort grässvålen.

Hunden Love verkar nöjd med mitt arbete. Jorden är grävd ett spadtag ner och uppblandad med planteringsjord och kogödsel (köpt i säck på stormarknaden).

Många av växterna hade jag redan, eftersom jag krukodlat dem. Jag kompletterade med att köpa några. Det gällde att tänka efter hur de olika örterna växer – höjd, bred och hur de förökar sig etc. Höga örter valde jag att sätta längst bak mot häcken, då skymmer de inte sikten över de andra.
Vissa örter sprider sig med underjordiska utlöpare, t ex myntor och oregano. Gillar du inte att de sprider sig ohämmat är ett tips att sätta dem i plastkrukor, ca 30 cm vida. Såga av botten och plantera krukan med växten i jorden, det gör att det går att hålla dem lite mer under kontroll. I slutet av maj kom växterna i jorden.

I juli samma år hade de vuxit på. Gångarna består av natursten. Ett 10 cm tjockt lager av sättsand under och sen knackades stenarna på plats med en gummihammare. Fogarna är fyllda med grovt stenmjöl.

Sommaren därpå hade örterna etablerat sig rejält på sina platser och jag har kunnat njuta av färska örter allt sedan dess.
Örterna byter jag ut lite allt eftersom de dukar under eller jag vill prova nåt nytt.

Några av mina favoriter

Särskilt förtjust är jag i timjan, jag odlar flera olika sorter. Med åren blir timjan förvedad, men den frösår sig villigt och det dyker upp bebisplantor runt om som du kan ta vara på.
Sommartimjan är en sort som jag sår varje sommar. Den är späd och hela kvisten äts, jag slipper alltså repa av bladen.

Oregano, citronmeliss, persilja, gräslök, mynta och rosmarin har också sina givna platser. Tänk på att rosmarin inte är vinterhärdig i vårt klimat. En höst grävde jag upp den och satte i kruka inomhus, påföljande sommar planterade jag ut den och då blommade den till min förtjusning.

Fransk dragon är en goding, men se till att du får den äkta sorten – just fransk. Min första dragon visade sig vara rysk. Vilket är vanligare, men den smakar inte så mycket. Jag lärde mig sedan att fransk dragon kan inte sås med frö, den måste förökas som rotskott. Köper du frö till dragon, så är det den ryska.

Salvia har jag haft problem med.  Den har fryst bort några vintrar när vi haft neråt -5 -10 minusgrader en längre tid. Sådana vintrar tillhör inte vanligheterna här i zon 1, som regel  fryser och slaskar det om vartannat.

Örtkryddor tycker jag smakar bäst innan de blommar. Ett tips är att klippa bort blomningen på halva plantan, så har du goda  kryddor och kan även njuta av blomsterfägringen. Så gör jag ofta med gräslök. /Yvonne

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Här hittar du migfacebook och instagram.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.