Tina frusen mark – sätt ut potatisen

Svarta säckar på marken absorberar solens värmande strålar.

Hur frustrerande är det inte när våren dröjer, jorden är stel av tjäle och potatisen är förodlad och klar att sättas i backen? Men allt går att lösa. Genom att värma upp jorden och sätta potatisen på vänt gick det vägen.

Frusen mark och sättklar potatis

Jag la potatisen på förodling i jord i början av mars. Fyra veckor senare, i början av april, hade potatisen fått rötter och en fin liten miniblast. Ute var det tjäle i jorden – ovanligt nog för att vara i Skåne. Tji fick jag – jag som planerat för potatis till midsommar.
Här kan du läsa hur jag förodlat potatisen och vilka sorter jag valt.

Nu gällde det att att hitta på nåt och köpa tid. Som tur är förodlar jag potatisen i avlånga balkonglådor, med lite jord i botten. Efter hand som blasten växer ut täcker jag med mer jord. Det blir som en slags kupning av plantan och så kan jag hålla på ett tag och fördröja utplanteringen.
Här kan du läsa hur jag räddade potatisen och säkrade midsommarskörden.

Tina frusen mark

Översta jordlagret var upptinat, men 5 cm ner var det hårt. Jag fick kämpa för att få ner köttermometern, som visade på noll grader, längre ner gick inte skalan.
Jag beslöt mig för att hjälpa marken lite på traven, med att tina upp. Jag samlade snö i hinkar och ställde in i rumsvärme för att tina. Detta 20-gradiga vatten vattnade jag sedan över jorden och därefter täckte jag marken på svarta sopsäckar.  Det svarta absorberar värmen från solen och hjälper jorden att tina.

Mäter jordtemperaturen med köttermometer

En vecka senare stack jag köttermometern i jorden igen. Hurra, den visade på 6 grader, trots nollgradiga nätter.
Ja, vad gör en inte för att ha potatis till midsommar? Lite nördigt kanske, men samtidigt en kul utmaning.

Utplantering av potatis

Andra veckan i april släppte så frosten äntligen. Potatisblasten hade återigen letat sig upp ur jorden i balkonglådorna.

Potatis sätts ut i landen

Trots att potatis föredrar en 8 grader i jorden satte jag ut den i 6-gradig jord. Potatisen var van vid lite kyligare temperatur då jag haft lådorna under bubbelplats i växthuset de sista veckorna. Potatis gillar inte frost, då bör de täckas med nån väv.

Sättdjup och kupning av potatis

Enligt boken ska potatis sättas 10 cm djupt. Räknat från vad – rötterna eller blasten? Jag har inte blivit klok på det. Jag gör ett 20 cm djupt hål och sätter potatisen i. Sen blir det inte nån kupning beroende på att jag inte har jord till det och dessutom sätter potatisen rätt så tätt. Nån gång har jag fått upp en enstaka grön potatis.

Potatisen sätter knölar längs hela stammen under jorden allteftersom den växer. Kupning av potatisen görs ju för att soljuset inte ska nå potatisarna. Då blir de gröna och det är helt enkelt klorofyll. Ljuset stimulerar dock till giftbildning – glykoalkaloider. Du har säkert hört talas om solanin och chakonin. Om du får i dig mycket kan du bli illamående, få diarré och magsmärtor. Du kan läsa mer om detta på livsmedelsverkets hemsida.

Plantavstånd

Det blir inte mer än 25 cm mellan mina plantor, mest beroende på platsbrist. I en odlingsram som är 170 x 120 cm har jag satt 23 potatisar.

Potatis planterad i odlingsram

Näring och vatten

Potatis klarar att odlas på det flesta jordar, men med en väldränerad och inte allt för näringsrik jord blir det bäst resultat. Jag har berikat jorden med kompost innan jag sätter ner potatisen.
När det gäller gödsling är jag sparsam, möjligen kan jag ge lite hönsgödsel efter att potatisen växt i landen nån månad. I början när jag odlade potatis fick jag ett överdåd av blast och var säker på att få en jätteskörd. Men ack nej, för mycket kväve gör att blasten växer till, men det gynnar inte tillväxten på potatisen.

När blasten ska växa upp och sätta knölar är det bra med jämn tillgång på vatten. Jorden bör alltså inte torka ut.

Skördedags

Det finns potatissorter som tar olika tid på sig att bli klara.
Tidiga potatissorter kan du räkna med ger skörd ca 8 veckor efter utplantering, om den är förodlad.
Den lite senare potatisen tar längre tid på sig. Efter 10-12 veckor kan den vara klar.
Vinter-/höstpotatis tar längst tid på sig. När blasten vissnat ner klipper du av den och skördar efter hand. Potatisarna kan ligga kvar i jorden tills frosten kommer.

Skadedjur och sjukdomar

Tyvärr är potatis känsliga för skadedjur och sjukdomar. Jag odlar inte potatis oftare än vart femte år på samma plats.

Potatisbladmögel har jag aldrig råkat ut för, men den är en pina för många odlare. Tror vi är förskonade från det i grannområdet, har inte hört nån granne som råkat ut för det heller. Möglet skadar både blasten och potatisen.
Det lär vara så att vid angrepp ska hela blasten skäras av och den bör inte läggas i komposten utan forslas bort . Ett knep, som drabbade odlare tar till, är just att förodla potatisen och att odla sorter för tidig skörd. Möglet hinner inte få fäste då, det kommer senare på säsongen när potatisen stått längre i landen. Vissa sorter är mer resistenta mot sjukdomar än andra, läs på om dem. Hoppas du ska hitta nån sort att odla som passar dig.
Här hittar du migfacebook – gå gärna in och följ mig så får du mina inlägg.
Här hittar du mig på instagram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.