119873092

Tina frusen mark – sätt ut potatisen

Frusen mark

Odla potatis i frusen mark går väl inte? Hur frustrerande är det inte när våren dröjer, jorden är stel av tjäle och potatisen är förodlad och klar att sättas i backen? Med lite uppfinningsrikedom går det att lösa och säkra den där första skörden av potatis till midsommar.

Frusen mark och sättklar potatis

Jag brukar förodla potatis inomhus i början av mars. Fyra veckor senare, i början av april, har potatisen fått rötter och en fin liten miniblast. Efter det vill jag ha ut potatisen i landen. Är det då frusen mark ställer det till det.

Jag odlar i i zon 1 och vintrarna är oberäkneliga här, ibland har vi ingen tjäle eller ens någon vinter att tala om. Är det tjäle försöker jag köpa tid. Därför förodlar jag potatisen i lite jord i t ex balkonglådor eller mjölkkartonger. Efter hand som blasten växer upp kan jag då ”kupa” potatisen genom att lägga på mer jord. Så kan jag hålla på ett tag och fördröja utplanteringen.

Tina frusen mark

När jag varit riktigt otålig för att få ner potatisarna i jorden och våren precis står för dörren, men det varit lite tjäle kvar i jorden, har jag ibland tagit till ett knep. Jag hjälper marken på traven att tina upp.
Jag samlar snö i hinkar och ställer in i rumsvärme för att tina. Detta 20-gradiga vatten vattnar jag sedan över jorden och därefter täcker jag marken med svart väv.  Det svarta absorberar värmen från solen och hjälper jorden att tina.

Frusen mark

Några dagar senare har jorden tinat och håller en temperatur på 6 grader.
Ja, vad gör en inte för att ha potatis till midsommar? Lite nördigt kanske, men samtidigt en kul utmaning.

Under tiden jorden tinar upp har jag ställt den förodlade potatisen i växthuset för att den ska vänja sig vid utomhustemperaturen. är det risk för frost har jag täckt med odlingsväv och bubbelplast på nätterna.

Utplantering av potatis

Potatis sätts ut i landen

Sättdjup och kupning av potatis

Jag gör ett 20 cm djupt hål och sätter potatisen i. Trots att potatis föredrar minst 8 grader i jorden sätter jag ut den iden 6-gradiga jorden. Potatisblasten gillar inte frost och tappar spänsten om den utsätts för det. Så även efter utplantering håller jag koll på temperaturen och täcker med väv om det behövs.

Potatisen sätter knölar längs hela stammen under jorden allteftersom den växer. Kupning av potatisen görs ju för att soljuset inte ska nå potatisarna. Då blir de gröna och det är helt enkelt klorofyll. Ljuset stimulerar dock till giftbildning – glykoalkaloider. Du har säkert hört talas om solanin och chakonin. Om du får i dig mycket kan du bli illamående, få diarré och magsmärtor. Du kan läsa mer om detta på livsmedelsverkets hemsida.

Plantavstånd

Det blir inte mer än 25 cm mellan mina plantor, mest beroende på platsbrist. Lite mer är att föredra egentligen då det är en fördel att luften kan cirkulera mellan plantorna för att förhindra mögel. I en odlingsram som är 170 x 120 cm har jag satt 23 potatisar.
Detta fungerar för mig, då det är tidig potatis jag satt här, den skördar jag under juni/juli.

Potatis planterad i odlingsram

Näring och vatten

Potatis klarar att odlas på det flesta jordar, men med en väldränerad och inte allt för näringsrik jord blir det bäst resultat. Jag har berikat jorden med kompost innan jag sätter ner potatisen.
Jag gödslar inget extra därefter. I början när jag odlade potatis fick jag ett överdåd av blast och var säker på att få en jätteskörd. Men ack nej, för mycket kväve gör att blasten växer till, men det gynnar inte tillväxten på potatisen.
När blasten ska växa upp och sätta knölar är det bra med jämn tillgång på vatten. Jorden bör alltså inte torka ut.

Skördedags

Potatissorter som tar olika tid på sig att bli klara.Tidiga potatissorter kan ge skörd ca 8 veckor efter utplantering, om den är förodlad.
Den lite senare sorterna tar längre tid på sig. Efter 10-12 veckor kan den vara klar.
Vinter-/höstpotatis tar längst tid på sig. När blasten vissnat ner klipper jag av den och skördar efter hand. Potatisarna kan ligga kvar i jorden tills frosten kommer.

Skadedjur och sjukdomar

Tyvärr är potatis känsliga för skadedjur och sjukdomar. Jag odlar inte potatis oftare än vart femte år på samma plats.

Potatisbladmögel har jag aldrig råkat ut för, men den är en pina för många odlare. Tror vi är förskonade från det i grannområdet, har inte hört nån granne som råkat ut för det heller. Möglet skadar både blasten och potatisen.

Det lär vara så att vid angrepp ska hela blasten skäras av och den bör inte läggas i komposten utan forslas bort . Ett knep, som drabbade odlare tar till, är just att förodla potatisen och att odla sorter för tidig skörd. Möglet hinner inte få fäste då, det kommer senare på säsongen när potatisen stått längre i landen. Vissa sorter är mer resistenta mot sjukdomar än andra, läs på om dem. Hoppas du ska hitta nån sort att odla som passar dig.

Trädgårdsblogg

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.