119873092

Förodla potatis för tidig skörd

förodla potatis

Genom att förodla potatis får jag ett rejält försprång. Potatisen utvecklar både rötter och en liten blast. Med lite planering och en bra mix av olika sorter kan jag skörda potatis från midsommar och långt in på hösten.

Förodla potatis

Som barn fick jag lära mig att förgro potatis genom att lägga dem i tomma äggkartonger. När det tittade fram små groddar skulle de i jorden. Det var inte tal om att odla potatis för skörd till midsommar, det var höstskörd som gällde. Tror inte vi köpte utsädet heller, det var potatis från mataffären som gällde. Förmodligen Bintje eller King Edward.

Tack och lov har jag lärt mer sedan dess. För att kunna äta egenodlad potatis från midsommar och en bra bit in på vintern odlar jag en mix av tidig-, sommar- och höstpotatis.

Förodla potatis
Larsvikens certifierade sättpotatis.

Förodla potatis av certifierat utsäde

Att köpa sättpotatisen i grönsaksdisken i mataffären är ett minne blott. Numera köper jag certifierat utsäde. Att utsäde är certifierat betyder att det har gjorts en kontroll av kvalité, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. Du ser att utsädet är kontrollerat genom att det är märkt och förseglat. Förpackningen märks med en officiell etikett eller med märkning direkt på säcken.

Förodla potatis
Etikett för certifierat utsäde.

Märkningen visar vilken art, sort och klass det är. Att köpa certifierat utsäde betyder först och främst att du vet att utsädet uppfyller kraven som gäller för sorten. Du får utsäde som är friskt eller behandlat mot utsädesburna sjukdomar. Det är jordbruksverket som godkänner certifikatet.

Mix av tidig-, sommar- och höstpotatis för lång skördetid

Jag odlar 3 olika sorters potatis. Jag skördar i början av juni till sent i oktober. Överskottet vinterförvarar jag i en frigolitlåda med lock i växthuset. Sen är det bara att hämta under vintern.

Tre sorters sättpotatis

Rosara

En extra tidig potatis, mycket lättodlad. Ger hög avkastning. Den är vacker med sitt röda skal, köttet är dock gult och fast. Det är en fin potatis att koka, som passar bra som salladspotatis. Den är resistent mot nematoder och potatiskräfta och får mycket sällan skorv. Till viss del klarar den att stå emot bladmögel. Från det att knölen är förgroddad och du satt ut den i landen tar det bara 8 veckor till skörd. Den här skördade jag i början av juni.

Amandine

En sommarpotatis. Denna franska mandelpotatis är avlång och en riktig delikatess. Amandine går utmärkt att odla i kruka eller hink. Den går att skörda hela sommaren. Hållbarheten är bra, jag har haft den liggandes kvar i jorden och tagit upp den först i september. Formen är avlång och köttet fast och gult. Den är resistent mot nematoder och potatiskräfta och får mycket sällan skorv. Dock är Amandine något känsligare för bladmögel än Rosara. Amandine går att skörda 10-12 veckor efter förgroning.

Asparges

 En dansk sparrispotatis med en distinkt smak som gör att den smakar superb rostad i ugn. Det är en höstpotatis. Köttet är fast och ljusgult, formen ärmer långsmal än Amandine. Tyvärr är Asparges mycket känslig för både nematoder och potatiskräfta, det gör det extra viktigt att du roterar odlingsplatsen år från år. Även skorv och bladmögel kan lätt angripa plantan. Men den är en smaksensation, så den är väl värd att få en chans. Asparges är en sen sort, det tar mist 12 veckor innan den är skördeklar, från föroning räknat.
Tyvärr hade jag nog skorv och även problem med blasten, som blev torr. Tror inte det var potatisbladmögel, för ingen av de andra sorterna var drabbade. Sommaren var ju ovanlig torr och jag tror blasten tog skada av det. I år ska jag därför försöka hitta en annan sen höstpotatis.

Förodla potatis
Från vänster: Rosara, Amandinde och Asparges

Förodla potatis

Förodling och även groning av potatis ger tidigare och större skörd. I början av mars börjar jag förodla potatisen genom att lägga dem i lite jord. Då utvecklar potatisen både rötter och en liten miniblast på några cm höjd. Knölen får en rejäl skjuts innan den ska ut i landen. Med en tidig sort kan du får skörd redan innan midsommar på det här sättet.

Jag använder avlånga blomlådor (sådana man brukar ha på balkongen) häller i blomjord till hälften, ca 5-6 cm tjockt lager. Sen trycker jag bara ner potatisen till hälften i jorden. Det är ca 3 cm mellan potatisarna. Det går lika bra med planterings-/ såjord, torvmull eller kompostmylla. Funkar också att använda krukor eller att klippa av toppen på ett mjölkpaket och fylla med jord och sätta potatisen en och en. Vattna igenom kärlet med potatis och håll det fuktigt under groningen.

Ljust och svalt

Potatis gror lättast när den står ljust och svalt. Jag har blomlådorna med potatisarna i västerfönster i storstugan.

Fönstren går nästan ända ner till golvet, där nere är det lite svalare – runt 14 grader. Se till att jorden inte torkar ut. Efter 3-4 veckor har potatisen utvecklat rötter och en liten miniblast.

Plantera ut i landen

Potatis är tacksam att odla, de klarar de flesta typer av jord. Optimalt är en mager och väldränerad jord. För kväverik jord ger mycket blast, men lite potatis.
Jag sätter ner potatisen så jag kan täcka med ca 10 cm jord över själva knölen. Den lilla blasten ska alltså ner under jorden. Och när den tittar upp igen är det dags att kupa, jag kupar bara en gång.

Det sägs att jorden ska hålla minst +8 grader innan potatisen kan sättas ut i landen. Det vet jag inte om jag håller med om. Därför att det händer mig allt som oftast att de kvarglömda potatisarna i landen klarar kylan utmärkt för att sedan gro nästa år. Råkar du också ut för det? Nu odlar jag förvisso i zon 1 och vi har sällan någon tjäle att tala om.

Därför har jag i år utmanat och satt potatis redan i mitten av januari. Ingen tjäle och potatisen under diskbänken hade grott. Det är egenodlad potatis från förra året som jag använder.

Väl i jorden har jag täckt med 20 cm kompostmaterial och dubbelvikt odlingsväv överst. Ska bli kul att se hur det går.

Jag finns på Instagram också som @skabarafixa

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.