Förodla potatis för tidig skörd

Potatis förodlas i jord i blomsterlådor
Sättpotatis förodlas i blomsterlådor.

Att förodla potatis ger ett rejält försprång. Att förodla i jord gör att potatisen utvecklar både rötter och en liten blast. Med lite planering och en bra mix av olika sorter kan du skörda potatis från midsommar och långt in på hösten.

Förodla potatis.
Som barn fick jag lära mig att förgro potatis genom att lägga dem i tomma äggkartonger. När det tittade fram små groddar skulle de i jorden. Det var inte tal om att odla potatis för skörd till midsommar, det var höstskörd som gällde. Tror inte vi köpte utsädet heller, det var potatis från mataffären som gällde. Förmodligen Bintje eller King Edward.

Tack och lov har jag lärt mer sedan dess. För att kunna äta egenodlad potatis från midsommar och en bra bit in på vintern odlar jag en mix av tidig-, sommar- och höstpotatis. Första veckan i mars åkte jag och Gubben Bertil till Larsviken och köpte sättpotatis i deras charmiga gårdsbutik, en bit utanför Helsingborg. Förutom den trevliga miljön så har det ett stort sortiment av sättpotatis att välja bland.

Sättpotatis i nätpåse
Larsvikens certifierade sättpotatis.

Certifierat utsäde

Att köpa sättpotatisen i grönsaksdisken i mataffären är ett minne blott. Numera köper jag certifierat utsäde. Att utsäde är certifierat betyder att det har gjorts en kontroll av kvalité, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. Du ser att utsädet är kontrollerat genom att det är märkt och förseglat. Förpackningen märks med en officiell etikett eller med märkning direkt på säcken.

Etikett certifierat utsäde
Etikett för certifierat utsäde.

Märkningen visar vilken art, sort och klass det är. Att köpa certifierat utsäde betyder först och främst att du vet att utsädet uppfyller kraven som gäller för sorten. Du får utsäde som är friskt eller behandlat mot utsädesburna sjukdomar. Det är jordbruksverket som godkänner certifikatet.

Mix av tidig-, sommar- och höstpotatis för lång skördetid

Vi kom hem med tre sorters potatis. En som ger skörd riktigt tidigt, en som ger skörd hela sommaren och en som vi kan skörda långt in på höstkanten.

Tre sorters sättpotatis

ROSARA är en extra tidig potatis, mycket lättodlad. Ger hög avkastning. Den är vacker med sitt röda skal, köttet är dock gult och fast. Det är en fin potatis att koka, som passar bra som salladspotatis. Den är resistent mot nematoder och potatiskräfta och får mycket sällan skorv. Till viss del klarar den att stå emot bladmögel. Från det att knölen är förgroddad och du satt ut den i landen tar det bara 8 veckor till skörd. Vi räknar med att vi skördar Rosara till midsommar.

AMANDINE är en sommarpotatis. Denna franska mandelpotatis är avlång och en riktig delikatess. Amandine går utmärkt att odla i kruka eller hink. Den går att skörda hela sommaren. Hållbarheten är bra, jag har haft den liggandes kvar i jorden och tagit upp den först i september. Formen är avlång och köttet fast och gult. Den är resistent mot nematoder och potatiskräfta och får mycket sällan skorv. Dock är Amandine något känsligare för bladmögel än Rosara. Amandine går att skörda 10-12 veckor efter förgroning.

ASPARGES är en dansk sparrispotatis med en distinkt smak som gör att den smakar superb rostad i ugn. Det är en höstpotatis. Köttet är fast och ljusgult, formen ärmer långsmal än Amandine. Tyvärr är Asparges mycket känslig för både nematoder och potatiskräfta, det gör det extra viktigt att du roterar odlingsplatsen år från år. Även skorv och bladmögel kan lätt angripa plantan. Men den är en smaksensation, så den är väl värd att få en chans. Asparges är en sen sort, det tar mist 12 veckor innan den är skördeklar, från förgroning räknat.

Sättpotatis
Från vänster: Rosara, Amandinde och Asparges

Förodla potatis

Förodling groning av potatis ger tidigare och större skörd. I början av mars börjar jag förodla potatisen genom att lägga den i lite jord. Då utvecklar potatisen både rötter och en liten miniblast på några cm höjd. Knölen får en rejäl skjuts innan den ska ut i landen. Med en tidig sort kan du får skörd redan till midsommar på det här sättet.

Jag använder avlånga blomlådor (sådana man brukar ha på balkongen) häller i blomjord till hälften, ca 5-6 cm tjockt lager. Sen trycker jag bara ner potatisen till hälften i jorden. Det är ca 3 cm mellan potatisarna. Det går lika bra med planterings-/ såjord, torvmull eller kompostmylla. Funkar också att använda krukor eller att klippa av toppen på ett mjölkpaket och fylla med jord och sätta potatisen en och en. Vattna igenom kärlet med potatis och håll det fuktigt under groningen.

Ljust och svalt

Potatis gror lättast när den står ljust och svalt. Jag har blomlådorna med potatisarna i västerfönster i storstugan.

Fönstren går nästan ända ner till golvet, där nere är det lite svalare – runt 14 grader. Se till att jorden inte torkar ut. Efter 3-4 veckor har potatisen utvecklat rötter och en liten miniblast.

Plantera ut i landen

Potatis är tacksam att odla, de klarar de flesta typer av jord. Optimalt är en mager och väldränerad jord. För kväverik jord ger mycket blast, men lite potatis.
När jorden håller minst +8 grader går det bra att sätta ut potatisen i landen. Här i odlingszon 1 brukar det vara i början av april. Då sätter jag ner potatisen så jag kan täcka med ca 8 cm jord över själva knölen. Den lilla blasten ska alltså ner under jorden.

Alltså…

  • Förodla i jord i början av mars för att skörda tidig potatis redan till midsommar.
  • Satsa på en mix av tidig-, sommar- och höstpotatis så kan du skörda under lång tid.
    ROSARA ger skörd till midsommar.
    AMANDINE går att skörda hela sommaren.
    ASPARGES ger skörd till hösten
  • Köp certifierat utsäde för att undvika sjukdomar.

Här hittar du mig på facebook och instagram.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.