Bli självförsörjande på solrosskott och ärtskott
Är det bara när du är på restaurang som du unnar dig att äta de där goda gröna skotten? Genom att odla solrosskott och ärtskott själv kan du unna dig att äta dem varje dag, så mycket du vill. De är fulla av supernyttiga enzymer och antioxidanter.
Odla solrosskott och ärtskott som proffsen
Skott eller mikrogrönt
Benämningen mikrogrönt är en direktöversättning av det engelska ordet microgreens. Lite av ett modeord just nu. Gröna skott är en mer traditionell benämning och jag använder bägge orden, för variations skull.
Vanliga frön
Mikrogrönt är inte odlade av några särkilda”minifrön”. Utan de är helt vanliga frön, som går att odla till fullstora plantor under rätt förutsättningar.
Kolla vad du har för fröer i skafferiet
Du kan börja odla i morgon. Kolla där bakom pastan om det inte står ett paket gula ärtor, sådana du tänkt göra ärtsoppa på. Kanske har du en påse bruna senapsfrön liggande? Eller chiafrön?
De flesta av oss har skafferiet fullt av frön, bönor och säd som går att odla som gröna skott – mikrogrönt. Fröna ska vara hela, de får inte vara behandlade på något sätt – t ex rostade, oljade, ångade, valsade, saltade eller ”snabbkokande” för då är de preparerade.
Återanvänd tomma matförpackningar
Du behöver inte starta med någon dyr utrustning. Förmodligen har du allt hemma du behöver för att börja odla. Säkert slänger du en massa mjölkförpackningar och diverse plasttråg. Därmed är det dags att dyka ner i återvinningskärlen nu och fiska upp dem.
Ärtskott är lätta att börja med
Nyskördade ärtskott är söta och ärtigt goda på frukostmackan. Fördelen med att odla ärtskott själv är att när du klippt av skotten växer de upp igen och du kan ta en andra skörd och ofta även en tredje.
Följaktligen får du ut 3 ggr så mycket mot när du köper en förpackning färdigskördade skott i affären.
Kan det bli bättre?
Ett knep jag lärt av amerikanska och australienska odlare är att odla dem under en tyngd. ”Stack them up” säger de, direktöversatt betyder det ”stapla upp dem”. Hur som helst så använder jag termen att odla dem under tyngd.
Så här gör du för att odla solrosskott och ärtskott
Principen att odla Solrosskott och ärtskott är den samma. Främst är det svarta solrosfrön jag odlar skott av. Benämningen på engelska är den som brukar användas – black oiled sunflower seeds.
Förutom dessa finns det en sort med svart rand på skalet. Många gånger säljs de som fågelfrö, men de kan också köpas i mataffären som mat till oss människor.
Skölj
Skölj fröna i vatten i en sil. Sedan lägger du dem i blöt i en skål med vatten över natten. Kontakten med vattnet gör att de slumrande enzymerna i fröet vaknar till liv och börjar utvecklingen till en liten planta. Blötläggningen gör att fröna kommer gro snabbare och jämnare.
Dela en mjökkartong
Fyll en halverad (på längden) mjölkkartong med vanlig blomjord, vattna igenom. Skulle du vara en ”övervattnare” kan du klippa hål i hörnen på kartongen så överskottsvattnet kan rinna ut. Jag gör det inte för jag tycker det är så behändigt att paketen är täta och jag slipper ha fat under. Med tiden kommer du veta hur mycket du ska vattna, du ser det på jorden och du kan känna det på tyngden på förpackningen.
Så
Sedan är det bara att strö ut fröna ovanpå jorden. Efter detta sätter du den andra halvan av mjölkpaketet ovanpå sådden. Som tyngd har jag lagt några stenar i. I det här läget behöver sådden inte stå ljust.
Tyngden gör så att fröna får bättre kontakt med jorden och grodden trycks ner i jorden och bildar lättare en rot.
Fortsättningsvis ska sådden stå under tyngden i 2 dygn, som regel behövs ingen vattning under den tiden. Skotten kommer bilda små ”svannackar” och resa kärlet ovanpå.
Efter att du tagit bort tyngden ska sådden stå ljust. Fortsättningsvis är det viktigt att sådden inte står i direkt sol, då torkar den ut fort. Fortsätt titta till skotten varje dag och ge en liten skvätt vatten så jorden hålls fuktig.
Ärtskotten tar ca 10 dagar på sig att bli ätklara.
Solrosskotten är något snabbare och kan bli klara på en vecka.
”Vet du om att gröna skott innehåller upp till 40 gånger mer näring än som fullvuxen planta och är rena rama näringsbomben för dig.
PS: Gå med i facebookgruppen ”allakanodla”. Den är till för oss som odlar mikrogrönt. Där kan vi utbyta erfarenheter med varandra och ställa frågor.
Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard
Men oj sånt bra tips, har aldrig tänkt att man kan odla själv. Tack för tipset här ska det odlas.
Kul om jag kan ”smitta” med mitt odlande ?
Du har smittat även mig! Tack för alla tips jag ska genast sätta igång! Kommer snart med ett inlägg om kefir, hoppas att jag kan inspirera lite tillbaka
Det blir kanske en epidemi ?. Men vad spännande med kefir. Gör du egen?
Jag älskar att blanda groddade mungbönor, russin och salta cashewnötter. Mumsfillibabba!!
Låter verkligen gott. Jag får börja grodda då. Jag odlar ju bara skott – än så länge ?
Oh vad bra och konkret odlingstips. Jag groddar mungbönor själv (och har skrivit ett inlägg ungefär motsvarande ditt här för hur jag gör) men jag har aldrig riktigt tagit mig tid att odla solros/ärtskott – som ju är sååååå gott! Ska testa!
Läste ditt inlägg. Jag ska testa att grodda mungbönan – jag har ju bara odlar den som skott.
Vilken rolig grupp! Jag har flyttat de vanliga krukväxterna från köket. Här ska skottas!
Vad kul att du tycker det 😊. Hoppas du hittar massor av inspiration i gruppen. Och ja låt köket flöda över av nyttiga och vackra skott 👌🌱