Bli självförsörjande på solrosskott och ärtskott

odla solrosskott

Varför ska du bara unna dig att äta de där goda solrosskotten och ärtskotten på restaurang? Dessutom är de ju bara några strån de bjuder på. Genom att odla dem själv kan du unna dig att äta dem varje dag, så mycket du vill. De är fulla av supernyttiga enzymer och antioxidanter.

Odla solrosskott och ärtskott som proffsen


Skott eller mikrogrönt

Benämningen mikrogrönt är en direktöversättning av det engelska ordet microgreens. Lite av ett modeord just nu. Gröna skott är en mer traditionell benämning och jag använder bägge orden, för variations skull.

Vanliga frön

Mikrogrönt odlas inte av några särskilda ”minifrön”. Det är helt vanliga frön, som kan odlas till fullstora plantor under rätt förutsättningar.

Notis 1-page-001.jpg

Kolla vad du har för fröer i skafferiet

Du kan börja odla i morgon. Kolla där bakom pastan om det inte står ett paket gula ärtor, sådana du tänkt göra ärtsoppa på. Eller har du en påse bruna senapsfrön liggande? Eller chiafrön?

De flesta av oss har skafferiet fullt av frön, bönor och säd som går att odla som gröna skott – mikrogrönt. Det ska vara hela frön, som inte är behandlade på något sätt, de får t ex inte vara rostade, oljade, ångade, valsade, saltade eller ”snabbkokande” för då är de preparerade.

Återanvänd tomma matförpackningar

Du behöver inte starta med någon dyr utrustning. Du har allt hemma du behöver för att börja odla. Säkert slänger du en massa mjölkförpackningar och diverse plasttråg. Dags att dyka ner i återvinningskärlen nu och fiska upp dem.

Ärtskott är lätta att börja med

Nyskördade ärtskott är söta och ärtigt goda på frukostmackan. Fördelen med att odla ärtskott själv är att när du klippt av skotten växer de upp igen och du kan ta en andra skörd och ofta även en tredje. Du får alltså ut 3 ggr så mycket mot när du köper en förpackning färdigskördade skott i affären.
Kan det bli bättre?

Ett knep jag lärt av amerikanska och australienska odlare är att odla dem under en tyngd. “Stack them up” säger de, direktöversatt betyder det “stapla upp dem”. Jag vill använda termen att odla dem under tyngd, alltså att sätta en tyngd ovanpå sådden. 

Gör så här:

Skölj

Skölj ärtorna i vatten i en sil. Lägg ärtorna i blöt i en skål med vatten, minst 12 timmar upp till 24 timmar. De kommer svälla rejält, till över dubbel storlek. När fröet kommer i kontakt med vatten vaknar de slumrande enzymerna i fröet och de börjar utvecklingen till en liten planta. Blötläggning gör att fröna kommer gro snabbare och jämnare.
För att odla solrosskott gör du på precis samma sätt!

Dela en mjökkartong

Fyll en halverad (på längden) mjölkkartong med vanlig blomjord, vattna igenom. Är du en ”övervattnare” kan du klippa hål i hörnen på kartongen så överskottsvattnet kan rinna ut. Jag gör det inte för jag tycker det är så behändigt att paketen är täta och jag slipper ha fat under. Med tiden kommer du veta hur mycket du ska vattna, du ser det på jorden och du kan känna det på tyngden på förpackningen.

Sen är det bara att strö ut ärtorna ovanpå jorden. Sätt andra halvan av mjölkpaketet ovanpå och lägg nåt i som tynger lite. Jag har använder några stenar. I det här läget behöver sådden inte stå ljust.

Låt stå under tyngd i 2 dygn, som regel behövs ingen vattning, men släng gärna ett öga då och då, för säkert hets skull och fukta jorden om det behövs. Sådden får aldrig torka ut!

solrosskott

Här odlar jag ärtskott underst och solrosskott ovanpå. Tyngden gör att fröna får bättre jordkontakt och att grodden, som växer trycks ner i jorden. Efter 2 dygn tar du bort tyngden och ställer förpackningen ljust. Se till att den inte står i direkt sol, då torkar den ut fort.

Titta till morgon och kväll och vattna. Ärtskotten tar 10-12 dagar på sig att bli ätklara. Du odlar solrosskott på samma sätt, men de tar bara en vecka på sig att bli klara.

”Vet du om att gröna skott innehåller upp till 40 gånger mer näring än som fullvuxen planta och är rena rama näringsbomben för dig.


PS:
Gå med i facebookgruppen “allakanodla“. Den är till för oss som odlar mikrogrönt. Där kan vi utbyta erfarenheter med varandra och ställa frågor.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

8 svar på ”Bli självförsörjande på solrosskott och ärtskott”

  1. Du har smittat även mig! Tack för alla tips jag ska genast sätta igång! Kommer snart med ett inlägg om kefir, hoppas att jag kan inspirera lite tillbaka

  2. Oh vad bra och konkret odlingstips. Jag groddar mungbönor själv (och har skrivit ett inlägg ungefär motsvarande ditt här för hur jag gör) men jag har aldrig riktigt tagit mig tid att odla solros/ärtskott – som ju är sååååå gott! Ska testa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.