Bli självförsörjande på solrosskott och ärtskott

odla solrosskott och ärtskott

Är det bara när du är på restaurang som du unnar dig att äta de där goda gröna skotten? Genom att odla solrosskott och ärtskott själv kan du unna dig att äta dem varje dag, så mycket du vill. De är fulla av supernyttiga enzymer och antioxidanter.

Odla solrosskott och ärtskott som proffsen

odla solrosskott och ärtkskott

Skott eller mikrogrönt

Benämningen mikrogrönt är en direktöversättning av det engelska ordet microgreens. Lite av ett modeord just nu. Gröna skott är en mer traditionell benämning och jag använder bägge orden, för variations skull.

Vanliga frön

Mikrogrönt odlas inte av några särskilda ”minifrön”. Utan de är helt vanliga frön, som kan odlas till fullstora plantor under rätt förutsättningar.

Notis 1-page-001.jpg

Kolla vad du har för fröer i skafferiet

Du kan börja odla i morgon. Kolla där bakom pastan om det inte står ett paket gula ärtor, sådana du tänkt göra ärtsoppa på. Kanske har du en påse bruna senapsfrön liggande? Eller chiafrön?

De flesta av oss har skafferiet fullt av frön, bönor och säd som går att odla som gröna skott – mikrogrönt. Fröna ska vara hela, de får inte vara behandlade på något sätt – t ex rostade, oljade, ångade, valsade, saltade eller ”snabbkokande” för då är de preparerade.

Återanvänd tomma matförpackningar

Du behöver inte starta med någon dyr utrustning. Förmodligen har du allt hemma du behöver för att börja odla. Säkert slänger du en massa mjölkförpackningar och diverse plasttråg. Därmed är det dags att dyka ner i återvinningskärlen nu och fiska upp dem.

odla solrosskott och ärtskott

Ärtskott är lätta att börja med

Nyskördade ärtskott är söta och ärtigt goda på frukostmackan. Fördelen med att odla ärtskott själv är att när du klippt av skotten växer de upp igen och du kan ta en andra skörd och ofta även en tredje. Du får alltså ut 3 ggr så mycket mot när du köper en förpackning färdigskördade skott i affären.
Kan det bli bättre?

Ett knep jag lärt av amerikanska och australienska odlare är att odla dem under en tyngd. “Stack them up” säger de, direktöversatt betyder det “stapla upp dem”. Hur som helst så använder jag termen att odla dem under tyngd.

Så här gör du för att odla solrosskott och ärtskott

Att odla solrosskott och ärtskott kan du i princip göra på samma sätt. Solrosskott odlar du bäst av de svarta fröna. På engelska benämns de black oiled sunflower seeds.
Det finns även frön med en svart rand på skalet. De brukar användas som fågelmat och har inte lika hög grobarhet.

Skölj

Skölj fröna i vatten i en sil. Sedan lägger du dem i blöt i en skål med vatten över natten. Kontakten med vattnet gör att de slumrande enzymerna i fröet vaknar till liv och börjar utvecklingen till en liten planta. Blötläggningen gör att fröna kommer gro snabbare och jämnare.

Dela en mjökkartong

Fyll en halverad (på längden) mjölkkartong med vanlig blomjord, vattna igenom. Är du en ”övervattnare” kan du klippa hål i hörnen på kartongen så överskottsvattnet kan rinna ut. Jag gör det inte för jag tycker det är så behändigt att paketen är täta och jag slipper ha fat under. Med tiden kommer du veta hur mycket du ska vattna, du ser det på jorden och du kan känna det på tyngden på förpackningen.

Sedan är det bara att strö ut fröna ovanpå jorden. Därefter ska den andra halvan av mjölkpaketet sättas ovanpå sådden. Som tyngd har jag lagt några stenar i. I det här läget behöver sådden inte stå ljust.
Tyngden gör att fröna får bättre jordkontakt och att grodden, som växer trycks ner i jorden och bildar en rot.

Fortsättningsvis får sådden stå med tyngden i ca 2 dygn, som regel behövs ingen vattning under den tiden. Skotten kommer bilda små “svannackar” och resa kärlet ovanpå.

odla solrosskott och ärtskott

Här odlar jag ärtskott underst och solrosskott ovanpå. När du tagit bort tyngden ska sådden stå ljust. Viktigt är att den inte står i direkt sol, då torkar den ut fort. Fortsätt titta till skotten varje dag och ge en liten skvätt vatten så jorden hålls fuktig.

Ärtskotten tar ca 10 dagar på sig att bli ätklara.
Solrosskotten är något snabbare och kan bli klara på en vecka.

”Vet du om att gröna skott innehåller upp till 40 gånger mer näring än som fullvuxen planta och är rena rama näringsbomben för dig.

PS: Gå med i facebookgruppen “allakanodla“. Den är till för oss som odlar mikrogrönt. Där kan vi utbyta erfarenheter med varandra och ställa frågor.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

8 svar på ”Bli självförsörjande på solrosskott och ärtskott”

  1. Du har smittat även mig! Tack för alla tips jag ska genast sätta igång! Kommer snart med ett inlägg om kefir, hoppas att jag kan inspirera lite tillbaka

  2. Oh vad bra och konkret odlingstips. Jag groddar mungbönor själv (och har skrivit ett inlägg ungefär motsvarande ditt här för hur jag gör) men jag har aldrig riktigt tagit mig tid att odla solros/ärtskott – som ju är sååååå gott! Ska testa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.