119873092

Övervintra bladgrönsaker i isolerad låda

Inlägget är ett samarbete med odla.nu och innehåller reklamlänk

isolerad låda

I en isolerad låda i växthuset står det godsaker som ska övervintra och ge skörd tidigt i vår. Du isolerar enkelt odlingslådor genom att klä in dem med frigolit. Med odlingsväv över kan du hålla frostfritt och få grödorna att övervintra.

Övervintra bladgrönsaker i isolerad låda

När rosenskärorna gett upp i odlingslådorna i  höstas preparerade jag jorden i lådorna för höstsådd. Jag rafsade bort översta lagret jord och la i bokashi och la tillbaka 10 cm jord ovanpå.
I takt med att de nya plantornas rotsystem växer till sig tar det sig ner till det näringsrika lagret när de är tillräckligt stora och behöver extranäringen.

höstsådd

Lådorna flyttade jag in i växthuset och klädde in med frigolit, ca 3 cm tjock. En skiva undertill och runt om på sidorna. Snören håller skivorna på plats och är lätt att ta bort  till sommaren när lådorna ska ut igen.

isolerad låda

Sen höstsådd av bladgrönsaker

Sen höst – oktober-november –  sår jag bladgrönsaker i lådorna. De här sena höstsådderna är inte gjorda för att ge skörd förrän till våren. De växer fram med en liten bladrosett nu och etablerar sitt rotsystem i jorden. När dagsljuset blivit svagt i november, så att det inte räcker till för plantorna att växa i, går de helt enkelt i dvala.

Köldtåliga sorter

Det är tre stycken bladgrönsaker, som jag tycker är helt fenomenala då de är riktigt köldtåliga och kan  klara att övervintra. Nämligen spenat ”viking”, vintersallat ”machesallat” och vinterportulak. I år testar jag dessutom en för mig ny sorts sallat, nämligen rödbladig sallat ”Merville des Quatre Saions”. Den  ingår i Nelsons Gardens nya sortiment ”så året runt”.
Fröerna är sådda tätt för de ska skördas som unga blad, inte växa upp till fullstora huvuden av t ex sallat.

övervintra bladgrönsaker

Vi har en mild höst här i odlingszon 1. Vi har haft ett par enstaka frostnätter hittills i november och jag täcker lådorna med dubbel odlingsväv på natten. Beroende på var du bor kan du såklart behöva täcka mer. Det gäller att hålla frostfritt så att lådorna inte bottenfryser. Än så länge tar jag av väven dagtid, då det är flera plusgrader i växthuset på dagen och solstrålarna letar sig in när de väl är framme. Men så småningom kommer väven få ligga på dygnet runt.

Som regel behövs det inte mycket vattning under vintern, släng ett öga och kolla helt enkelt.

I början av mars har ljuset återvänt så pass att de vaknar till liv igen. Temperaturen i växthuset börjar också bli gynnsam då – det kan bli över 20 grader när solen tittar fram även när det är 0-gradigt ute. I april hoppas jag kunna börja skörda gröna blad.

Hos odla.nu finns ett sortiment av fröer som passar bra att odla när det är kallt. Det är Nelson Gardens sortiment ”så året runt med Sara Bäckmo”. Klicka på bilden ovan och du länkas till odla.nu.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat

odling
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.