119873092

Odla ett landskap med barnen

odla inne med barn

Låt barnen odla inomhus på vintern. De delar säkert med sig av de goda skotten, som ni kan frossa i sedan.
För att odla inne med barn behövs en bakplåt, lite jord och ta vad du har i skafferiet så är ni igång med odlandet.

Odla inne med barn

Att odla inne med barn är roligt och enkelt. Varför inte odla ett landskap i en bakplåt? Det är bara fantasin som sätter gränser. Framförallt barnen brukar bli eld och lågor när de får köra ner fingrarna i jorden. Kanske du med?

Så fram med bakplåten, lite blomjord eller vad du har, en näve sand, en muffinsform eller folie, nån sten.
Kolla vad du har i skafferiet: gula ärtor, mungböna, svarta belugalinser, senapsfrön, krasse, alfaalfa, solfrosfrön. Har du några fröslattar kvar sen sommarens odlingar? Rädisa, kål, sallad.

Håll jämn fuktighet

Innan ni sår ska jorden fuktas igenom. Håll jorden fuktig fortsättningsvis med en sprejflaska. Gör det till en rutin med barnen att ni ser över sådden morgon och kväll.
Därefter, när fröna börjat gro, kan ni gå över till att vattna lite med kanna. Emellertid får jorden aldrig torka ut men det ska heller inte stå vatten i plåten. Med andra ord, jorden ska suga upp vattnet, annars är det risk för att fröna ruttnar.

Då är jorden på plats, med grusvägen, ärtor och sjön. Vad mera behövs – en hage för hästarna? Staket av tändstickor? Berg av en sten?
Förutom det är det bara att peta ner fröna som barnen vill ha det. De större fröerna – som ärtor -trycks ned i jorden med handen. Mindre fröer strösslar ni bara över ytan och de behöver inte bli täckta med jord.

Viktigt är att plåten står ljust – i fönstret eller under växtbelysning om du har det. Däremot bör plåten inte stå i direkt i solsken, då torkar jorden ut väldigt fort.

Fröna kommer gro i olika takt och ta olika tid på sig att bli färdiga. Skörda efter hand. Efter första skörden kommer t ex ärtskotten växa upp igen och ge en andra skörd.

odla inne med barn

Landskapet kan ge upphov till många sagor. Frågan är bara om det är du eller barnen som berättar dem?
”I ärtiga skogen bor älvan Snärtan, hon dansar i dimmorna och vakar över alla djuren i skogen. Krassliga skogen bjuder på gröna fält av krasse.
Vad är det som skådas därborta i rädisträsket – är det en häxa?
Alla är rädda för häxan, fast hon egentligen är snäll och vill bjuda på rädisor.”

Smycka maten med skott

Låt barnen göra sina egna mackor med skott och välja vilket skott som som ska garnera maten för dagen.

PS: Gå med i facebookgruppen “allakanodla
Där hittar du massor av tips på hur du odlar skott och kan dela dina erfarenheter.

Trädgårdsblogg

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

8 svar till “Odla ett landskap med barnen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.