119873092

Så slutade jag miss lyckas med Klematis

Lyckas med klematis
Klematis Miss Bateman

Lätt att lyckas med klematis? För 12 år sedan förverkligade jag min dröm om en ros-, ört-, och klematisträdgård. De grävdes och planterades.
Rosorna fick löss och rost och klematisarna fick vissnesjuka. Örtträdgården prunkade dock. De där med rosorna bekom mig inte särskilt, men klematisarna saknade jag.

Lyckas med klematis

Jag hade ju läst på och tyckte att jag gjorde enligt konstens alla regler. Jag förväntade mig ett prunkande resultat, utan några som helst problem.
Efter 3 år grävde jag upp rosorna och gav bort dem. Klematisarna grävde jag också upp. I väntan på att ge bort plantorna jordslog jag dem i en hörna i trädgårdslandet. Där blev de ståendes några år.

Vissnesjuka på klematis

Vissnesjuka inträffar ofta strax innan en knopp slår ut. Allt ser bra ut, men så plötsligt börjar knoppen nicka och bladen vissnar ihop.

När jag läste på om fenomenet första gången troddes vissnesjuka bero på en svampsjukdom. Det är i första hand tidigblommande storblommiga klematis som angrips och det är oftast de yngre plantorna som drabbas.
Om du garanterat vill lyckas med klematis och undvika sjukdomen bör du välja de småblommande klematissorterna.

Numera anses svampen vara av sekundär orsak och huvudorsaken till vissnesjuka tros vara obalans mellan kronan och roten.

Lyckas med klematis
Här har Doctor Rupel drabbats av vissnesjuka. Knoppen har börjat nicka, strax därefter säckar bladen ihop och vissnar.

Det var där i trädgårdslandet, bland morötter och sallad det började hända saker med klematisarna. De började skjuta skott. Jag klippte raskt ner dem, de skulle ju ändå bara få vissnesjuka.
De blev ståendes i trädgårdslandet 2 år och jag klippte och klippte, så fort de blivit nån meter höga eller visade tendens till att vilja sätta knopp.

Tredje året glömde jag att klippa. Plantorna växte och flera av dem satte jättemycket knoppar. Trots att de inte stod i någon fin rosjord. De hade inget skydd för rothalsarna och ingen sand överst.

För första gången fick jag äntligen se mina klematisar blomma. Deras skönhet tog andan ur mig. Det var ju därför jag ville odla klematis – för deras skönhets skull. Nu väcktes lusten igen.

Flytta klematis

Nu stod ju klematisarna på ett ställe där jag inte tänkte jag skulle ha dem – i trädgårdslandet bland morötter och sallat. Jag ville flytta dem igen. Sagt och gjort.

Jag blev rejält förvånad när jag satte spaden i marken och insåg omfånget på deras rotsystem. Så hade det inte sett ut när jag grävde upp dem sist. De var rejält rotade i marken.

Lyckas med klematis
Undersköna Miss Bateman blommar i mitten av Maj på årets och fjolårets skott. Den tillhör gruppen tidig storblommande klematis. Här har plantan fått komma till sin slutgiltiga plats och detta är tredje sommaren efter plantering. Först nu låter jag den blomma. I slutet av sommaren ska den komma med en andra blomning, med lite färre blommor.

Framgångsreceptet för att odla klematis

När vi kommer hem med den lilla nyinköpta plantan är där ofta en ranka med några knoppar på. Vi bara längtar efter att få se första blomman. Eller hur? Men så inträffar vissnesjukan istället.

Att vissnesjukan beror på obalans mellan krona och rot känns högst troligt för mig. Därför behöver plantan hjälp första året med att fokusera på att etablera rotsystemet.

År 1

1. Klipp ner

Receptet för att lyckas med klematis heter KLIPPNER den nyplanterade plantan ca 50 cm över marken. Då kan plantan fokusera på att etablera rotsystemet, så att den kan försörja en blommande klematis med näringen den behöver. Den unga plantan – med det lilla rotsystemet – som just ska till att blomma får alltså inte tillräckligt med näring i ett så krävande skede som att blomma.

Jag fortsätter att klippa hela det första året. Visst kan det göra ont att klippa av en knopp, men du har igen det. Jag vet att plantan jobbar under jord, med att etablera rotsystemet och att jag kommer bli rikligt belönad senare.
För att lyckas med klematis är det bra att ha tålamod.

Lyckas med klematis
Jag klipper i ett bladveck så fort jag ser att plantan börjar sätta knopp.

2. Vattna

Jag insåg att där mina plantor tillfälligt stod, i trädgårdslandet bland grönsakerna, fick de rejält med vatten och regelbundet eftersom jag är noga med att vattna grönsakerna.

Nyplanterad klematis behöver rejält med vatten, för att rötterna ska sträcka sig djupt ner i jorden. Småskvätt inte när den är nyplanterad. Ge hellre en rejäl omgång var gång jorden torkat upp.
Ofta planterar vi klematis längs husväggar, under utskjutande tak, som skyddar mot regnet. Det kan bli för torrt, om du inte hjälper plantan med vatten.

År 2

Titta på vad som händer med plantan året därpå. Skjuter den nya skott ur jorden? Bra, gärna 3 eller 5 skott. Då vet jag att plantan har kraft. Är det bara 2 rankor som verka vilja leta sig upp mot solen? Då är i alla fall inte jag nöjd och det säger mig att plantan inte är tillräckligt etablerad. Då kör jag KLIPPANER – metoden hela år två också.

År 3 har jag alltid blivit så rikligt belönad att jag glömt hur trist det var att vara så sträng och behöva klippa ner knopparna åren innan.

Lyckas med klematis
Att sitta under ett tak av blommande klematis är ljuvligt. Klematis Södertälje är en kraftigt växande sort som jag klipper ner till 50 cm varje vår. På en säsong klättrar den 4-5 m upp och blommor rikligt juli-oktober.

Många är vi som får något osäkert i blicken vid blotta tanken på beskärning av klematis. Vilken grupp tillhör den, är den tidigblommande, är den storblommande, blommar den på årsved eller fjolårsved? Och hur ska de planteras?
Om detta återkommer jag till snart i kommande inlägg. Då tipsar jag även om fler av mina favoritsorter – så håll utkik! Ha det fint tills dess.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

8 svar till “Så slutade jag miss lyckas med Klematis”

 1. Oh vad vackert. Och så himla intressant att man även vad gäller växter haft ”symtomet” i fokus utan att tänka på rotorsaken (haha!) – men att när man faktiskt tittar på VARFÖR symtomet dyker upp (svampen i detta skede) så hittar man ngn som, precis som du säger, makes perfect sense (obalans rot/krona). Stort tack för tips dessutom, nu undrar jag inte över varför mina klematisar dog dödens död..

 2. Åh står i valet och kvalet om jag ska klippa ner min klematis nu! Planterade den förra våren – alltså inne på år 2(?) nu. Den växer rejält fast med bara två rankor (kom tre först men en har vissnat). Borde jag klippa ner den nu? Och isf hur mycket och hur ofta nu under sommaren?

  1. Hej Sofia, Så härligt att odlar klematis, det är ju så underbara.Eftersom den är planterad förra våren hade jag varit ”sträng” mot den i år. Dvs klippt ner rankorna till ca 30 cm ovan marken, precis ovanför ett bladpar. När den börjar sätta knopp hade jag klippt den igen. Speciellt som en ranka har vissnat ner – det säger mig att plantan inte är riktigt etablerad ännu.
   Kan tyckas trist att inte få njuta av blomningen i år. Men på det här sättet har jag fått starka plantor, som ger mig rik blomning kommande år. ?

 3. Åh så smart! Har två klematisar. Den ena klippte jag ner vid plantering som jag lärt mig till ”för att få balans med roten”. Den andra som jag köpte i år, lät jag vara på inrådan av trädgårdshandeln. Den ”hade ju redan kommit så långt” sa personalen. Nu har den börjat vissna, precis före blom, så typiskt! Men jag tror på ditt resonemang. Det blir fram med sekatören imorrn!

  1. Jag har fått samma råd när jag köpte mina. Kan ju funka. Men trist den vissnade, men då hade jag också provar med sekatör nu. Så får rotsystemet jobb på ?. Lycka till ?.

 4. Så, att odla i kruka är dömt att misslyckas då? Med tanke på att rotsystemet blir begränsat. Hade tänkt att sätta Viticella klematis i krukor. Har satt en men efter bara några veckor så ser den väldigt tråkig ut, ser ut som mögel/svamp på stammen och bladen har fått bruna fläckar.

  1. Hej Sandra. Jag har haft klematis i stora krukor, det går, men de blir inte stora. Efter en säsong har rötterna fyllt ut krukan. Ska de komma till sin rätt behöver de odlas i marken.
   Vissnar hela stjälken kan det vara vissnesjuka du drabbats av. Klipp ner plantan. Den skjuter nytt, men kan drabbas igen. Biobalans ett jordsubstrat som innehåller trichodermasvampar som stärker växtens motståndskraft mot svampangrepp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.