119873092

Odla gröna skott av maskrosfrö

Odla gröna skott av maskrosfrö

Nu lyser de där gula bollarna i gräsmattan igen. Ska man älska eller hata dem? Det beror ju lite på hur en väljer att förhålla sig till dem. Med andra ord: ser du dem som mat då är de guld värda.
Du kan göra te på roten, använda bladen i salladen, göra vin på knopparna och samla fröna för att odla skott. Just att odla gröna skott av maskrosfrö ska jag gå in på lite närmare här och visa hur jag gör.

Plocka frön från maskrosor

När maskrosorna blommat över och står där som ulliga bollar, då är det dags att plocka fröna. Jag gör så att jag tar hela handen om bollen och drar av fjuna. Det fjuniga är ju fröets paraply, som får fröna att lyfta och flyga iväg. Själva fröet sitter nederst och är brunt. Jag sorterar inte fjun och frön för sig Utan sparar dem som de är.

Så här odlar jag gröna skott av maskrosfrö

När jag sen ska odla gröna skott av maskrosfrö fyller jag ett kärl med några centimeter jord eller kokosfiber. Viktigt är att fukta jorden väl, så att fröna kan fastna. Fröna är väldigt lätta och små och och är lite svårhanterliga och vill gärna flyga iväg.

Jag fördelar dem över jorden så gott det går, trycker till med fingrarna så de fastnar. Snåla inte, det mesta är ludd! Därefter strör jag lite jord över bara för att hålla dem på plats, det behöver inte vara så mycket, bara precis så att det täcker.

Fortsättningsvis håller jag jorden fuktig genom att spreja med vatten. Tittar till morgon och kväll. Beroende på hur varmt sådden står kan jorden behöva fuktas varje dag.
Efter ca 10 dagar brukar skotten ha tittat upp. Då går jag över till att vattna med kanna, lite försiktigt i kanterna.

Odla gröna skott av maskrosfrö
10 dagar gamla maskrosskott
17 dagar efter sådd
Odla gröna skott av maskrosfrö
24 dagar efter sådd – dags att skörda

Som regel skördar jag skott när bara hjärtbladen har tittat fram, innan nästa bladpar är utvecklade (karaktärsbladen). När det gäller maskrosor låter jag dem dock bilda nästa bladpar och skördar när de blivit 5-6 cm höga. De blir lite mer som späda sallatsblad då.

Mera om maskrosor

Historisk sett har vi använt maskrosor inom folkmedicinen för en rad åkommor. Följdaktligen är det en osedvanligt mångsidig växt.

  • Mjölksaften från stjälken har ofta använts vid omläggning av sår.  
  • Maskrosbladste anses bra för diabetiker och gottergrisar eftersom det stimulerar bukspottskörteln till att reglera blodsockernivåerna.
  • Maskrosen är också urindrivande och verkar allmänt renande. Därför används den också ofta i olika ”reningskurer”. Maskrosen har bland annat en förmåga att stimulera utsöndring av restprodukter via njurarna och levern.
  • Maskrosextrakt kan öka produktionen av gallenzym, vilket underlättar matsmältningen och spjälkningen av olika fettämnen.

Bittra rosor

Maskrosor är rika på kalium och magnesium , två mineraler som förbättrar leverns och gallans funktioner.
På våren innehåller späda maskrosblad mycket C-vitamin och är ett gott tillskott i salladen.
Precis som ruccola har maskrosblad en bitter smak. Bitterämnet i maskrosen är taraxacin. Därför kan det vara bra att blanda maskrosblad med andra salladssorter.

Det man kan tänka på i samband med att man hanterar vuxna plantor är att stjälkarna är ihåliga och utsöndrar en mjölksaft, som när den kommer i kontakt med huden och torkar, ger bruna fläckar. Saften kan ge hudallergier och eksem.

TILL FACEBOOK

TILL BLOGGEN

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.