119873092

3 olika sätt att avhärda förodlade plantor innan utplantering

Avhärda innan utplantering

Är det dags att flytta ut plantorna – avhärda dina plantor innan utplantering.
Har du förodlat plantorna inomhus behöver de en mjuk start när de flyttar ut. Genom att avhärda dem vänjer de sig vid utomhusklimatet.
Beronde på vädret och vad det är för plantor som ska planteras ut gör jag på 3 olika sätt

Dags att avhärda plantor innan utplantering

Plantor som dragits upp från frö inomhus behöver vänja sig vid utomhusklimatet. Sol, vindar och regn kan annars ta kål på de ömtåliga plantorna, som stått skyddade inomhus.
Genom att avhärda plantorna vänjer de sig vid miljöombytet.

Gör så här för att avhärda plantorna

Beroende på om du har t ex ett växthus eller uterum plantorna ska ut i eller om de ska planteras ut direkt i landen och om det är värmekrävande växter går det att avhärda på några olika sätt.

1. Bära ut och in plantor varje dag

Att avhärda innan utplantering kan du faktiskt börja med redan inomhus. Öppna fönstret och låt vinden vagga plantorna. Rörelsen i plantan gör att den börjar jobba med att utveckla rotsystemet för att stå stadigare. Då blir plantan kraftigare och förbereder sig för utomhuslivet.

När det sen blir dags för att ta ut plantorna brukar jag kolla väderleken en vecka framöver och välja en gynnsam tid då det inte ska vara för mycket blåst eller regn, gärna sol och dagstemperatur på runt minst 15 grader.

Avhärda innan utplantering

Du behöver bära in och ut plantorna varje dag. Ställ dem utomhus några timmar första dagen, öka tiden successivt och skydda mot blåst i början. Låt dem stå längre tid för var dag och till sist får de smaka på solsken några timmar.

Är dina plantor inte vana vid solgasset bör du vara försiktig i början och t ex ha dem i skuggan vid avhärdningen. Du kan också täcka dem mot det gassande solskenet med en tunn fiberduk.

Det kan ta en vecka innan plantorna är avhärdade och då kan du se att de växt till sig och de brukar ha blivit markant kraftigare. Speciellt på tomatplantor märks detta väldigt väl.

2. Sätta ut plantorna direkt i landen

Ett annat alternativ är att sätta ut plantorna direkt i landen och skydda dem med fiberduk. Då behöver jorden vara uppvärmd så pass att plantorna gillar läget. Sådär en 15 grader i jorden kan vara bra.

Avhärda innan utplantering

Återigen gäller det att ha koll på väderleken. Jag brukar vilja ha minst 5 grader på natten och 12-15 grader på dagen, inte för blåsigt och inga slagregn en vecka framöver.

I en upphöjd odlingsbädd värms jorden upp snabbare än direkt i marken. Jag brukar ”förvärma” jorden genom att täcka jorden med svart väv eller säckar. Då värms jorden snabbt upp därunder av solens strålar. Vad gör man inte för att komma igång tidigt med odlandet?

Sedan täcker jag plantorna med odlingsväv, såväl mot gassande solsken som mot nattkyla. Ett lager väv kan ge 2-3 grader högre temperatur än utan. Så fler lager väv, ger bättre skydd mot kyla.

Vill tillägga att känsliga och värmeälskande plantor som t ex gurka, chili, paprika och aubergine planterar jag inte ut så här. Istället får de komma ut i växthuset.

3. Sätta ut plantor i växthuset/uterummet

Har man många plantor kan det bli jobbigt att bära dem ut och in varje dag. Eftersom jag har växthus använder jag mig ofta av det för att avhärda plantorna.

Samma betingelser för väderleken här: minst 5 grader på natten och 12-15 på dagen. I det här läget spelar ju dock varken blåst eller slagregn nån roll, men allra helst sol. Skulle de bli någon missräkning och temperaturen dalar täcker jag över plantorna med odlingsväv så får de lite skydd mot kylan. En liten värmefläkt kan också hjälpa till.

Avhärda innan utplantering

Jag har även ett extra mindre växthus i växthuset, med plastöverdrag. Där kan jag med fördel sätta ut de värmeälskande växterna som gurka, chili, paprika, basilika och aubergine utan att vara orolig för att de inte trivs.

Temperaturen

Det där med temperaturen får man bedöma utifrån vad sorts plantor det är som ska ut. Tomatplantor är tåliga och trots rekommendationerna att de ska ha lägst 8 grader så har jag haft dem i 4 grader utan att de tagit skada – även om tillväxten stannar upp.

Favorit bland fibervävar

När jag hörde odlare berätta att de tvättade fiberväven förr så förstod jag inte hur detta var möjligt. Dessa sladdriga vävar, som bara klarar en säsong. Men sedan hittade jag Granngården fiberduk. En tjockare variant, som har klarat 3 odlingssäsonger. Granngårdens fiberduk är på 25 g, många andra är bara på 17 g. Det gör skillnad.

Du hittar Granngårdens fiberduk här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

2 svar till “3 olika sätt att avhärda förodlade plantor innan utplantering”

  1. Hej! Tack för bra inlägg!! Jag har lagt fiberduk över ”vintersådden” i växthuset och det har kommit upp fint därunder 🙏 När kan jag avlägsna den? Det är mitt första år med växthus….
    Jag bor på Höglandet zon 5 😉
    Utifrån ovan tolkar jag det som att jag kan flytta ut mina inomhusplanteringar till växthuset när nattemperaturen är +5?
    Stort tack för hjälpen!!

    1. Vad roligt att du gillar inlägget. Härligt med växthus 👍. Är temperaturen över 5 grader på dagarna hade jag tagit av fiberduk dagtid och låtit vintersådderna få dagsljus och blir det under den temperaturen hade jag lagt på duken nattetid igen. Och när temperaturen är konstant över 5 grader hade jag tagit bort den helt.
      Plantorna inomhus hade jag satt ut vid minst 5 grader i växthuset nattetid, som du skriver. Men jag hade satt ut dem på morgonen, när solen är framme och värmer så,där är en 20 grader på dan. Så blir inte växterna chockade direkt. Till natten hade jag också täckt dem med väv.
      Jag hade väntat med de väremälskande växterna som gurka, chili, paprika och aubergine. Minst 15 grader på natten för dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.