Odla sojaböna Edamame

Sojaböna Edamame

”Edamer? Nä – inte ost! Sojaböna Edamame!”
Jag stod och pratade med grannen Helga för en tid sedan och vi pratade om ”de där goda gröna bönorna, man köper frysta eller får på fina restauranger. Undrar om man kan odla dem här?”


Blev heltaggad på att odla sojaböna Edamame och letade fröer på nätet. Hittade bara en fröfirma i Sverige som hade dem i sortimentet, men då var de slut på lagret. Det blev till att beställa från England via; Suttons Seeds.

Edamame – japansk sojaböna

När jag nu läst på om Edamame så har jag lärt mig att det är en japansk sojaböna som är en baljväxt släkt med ärtor, lupin, bönor, linser, kikärter och jordnötter. Vi har en svensk sort, som är kulturarv från 40-talet; Fiskeby V. Men vem har hört talas om ”den där goda sojabönan Fiskeby”? Trist nog är den inte så känd som sin japanska släkting.

Sojaböna Edamame
Edamame bönskidor

Proteinrik böna

Torkad sojaböna innehåller 35 % protein (nästan dubbelt så mycket som griskött). Sojabönan är överlägset mest proteinrik i jämförelse med linser och andra bönor. Den populära bondbönan, innehåller torkad ”bara” 25% protein. På livsmedelsinfo hittar nu näringsinnehåll på de flesta grödor.

Baksidan med att importera sojaböna

Enligt Wikipedia är odling av sojabönor en av de viktigare orsakerna till avverkning av regnskog i tropiska utvecklingsländer. Edamame har marknadsförts hårt de senaste decennierna, världen över och har därför ersatt flera lokala grödor. Sojabönan är numera framför allt ett vanligt foder för djuren inom livsmedelsindustrin.
Med den här vetskapen känns det oerhört obehagligt när jag står där vid frysdisken och nyper i ett paket sojaböna, med ursprung Japan.

Positivt att Sverige agerar

Det positiva är att Institutet för jordbruk och miljöteknik (JTI) och Sveriges lantbruks universitet (SLU) satsar på att ta fram edamame-bönor anpassade till svenskt klimat. På JTI hävdar man att:

Närproducerad Edamame skulle betyda att vi slipper globala transporter, och kan minimera risken för felanvändning av kemiska bekämpningsmedel och för inblandning av GMO-soja. Spårbarhet ända ner till odlaren skulle troligtvis också öka konsumenternas förtroende för soja”.

Vi äter allt mer sojabönor i Sverige och den inhemska produktionen, som sker främst i Skåne och Öland, räcker inte till. Det har gjorts en enkät undersökning bland konsumenter i Sverige 2012, som visar att intresset för den gröna sojabönan är stort.

Därför startade JTI och SLU, 2016, ett projekt som ska pågå i tre år. Under det första året ska forskarna fokusera på att ta fram lämpliga sorter av sojaböna och provodla dem, för att under de följande åren gå vidare med storskaliga försök.

Odla egen böna

Nu så ska här alltså odlas sojaböna. Jag förodlar dem i växthuset, i slutet av april. En och en i ett odlingstråg med lite djupare celler. Ärt- och bönväxter bruka utveckla ett rätt så kraftigt rotsystem fort, så de behöver lite svängrum. Planen är att sätta ut dem på friland när de är en 5 cm höga. I slutet av maj kanske, odlar i zon 1. Det får nog bli till att odla dem under fiberväv, eftersom de är japanska och säkert vill ha jämn fuktighet och värme.

Det här ska bli spännande! Eftersom jag inte odlat Edamame tidigare så har jag inte så mycket att dela med mig av – ännu. Det får bli mera när bönorna är uppe! Yvonne

Sojaböna Edamame
Recept på in Quinomame-sallad med quiona och edamamebönor hitta du här.
Här hittar du migfacebook – gå gärna in och följ mig så får du mina inlägg.
Här hittar du mig på instagram.

4 svar på ”Odla sojaböna Edamame”

  1. Gillar sojabönor! Bra att välja var varifrån de kommer när en handlar. Gäller de flesta matvaror tycker jag. Som vegetarian har jag försökt minska intaget av mejerivaror och idag väljer jag hellre havre-produkter från Oatley än sojaprodukter, känns bättre, även om jag inte är helt insatt i var allt produceras. Men jag vet att svenska bönder levererar till Oatley iaf.

    1. Jag har också läst om nedbrytningen. Och att det kan påverka hormonellt. Så ja, lagom av allt ät väl bäst. Kikade in hos dig också. Fin sida du har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.