119873092

Baka lussemuffins till Lucia

lussemuffins

Här kommer recept på lussemuffins, en variant på den traditionella lussekatten, som förknippas med Luciafirandet. Den här är bakad på bl a banan, som passar fint ihop med saffranssmaken. Vi lär ha bakat Lussekatter sedan 1800-talet i Sverige och historiken bakom är minst sagt sägenomspunnen. Läs mer om detta i inlägget.

Lussekatter med historia

Det lär ha varit så att seden att baka lussekatter kom till i Tyskland på 1600-talet. Enligt sägnen kom djävulen i kattens skepnad för att ge barn stryk. Snälla barn fick bullar av Jesus, som då lär ha kommit i skepnad av ett barn. Lussekatterna skulle ha färgats gula av saffranskryddan för att hålla den ljusskygge djävulen borta, men det var först på 1800-talet som saffranet kom.
Lucifer är det namn som förknippas med djävulen och ibland hävds det att namnet lussekatter kommer sig därav.

Källa: Wikipedia

Inte precis det som vi förknippar med Luciafirande. Men goda är i alla fall lussekatterna. Och vacker är Lucia där hon kommer med ljus i sitt hår.

Saftiga lussemuffins

Som omväxling kan det vara kul att prova något nytt. Dessa saftiga lussemuffins är goda så det förslår. Gluten-, mjölkfria och även fria från vanligt socker. Bananen ger sötma. För den sötsugne har jag lagt till några matskedar björksocker, som har mindre påverkan på blodsockret än vanligt vitt socker. Smaka dig fram om du vill ha mer sötma, så tillsätter du bara det.

Ingredienser 9 st

 • 4 ägg
 • 2 mogna bananer (gärna med bruna fläckar i skalet, då är de riktigt söta)
 • 1 dl rapsolja
 • 1 dl havremjölk (eller annan sort)
 • 1 pkt saffran, 0,5 gr
 • 3 msk björksocker (eller mer, smaka av)
 • 1 dl rismjöl
 • 1 dl mandelmjöl
 • 1 dl kokosmjöl
 • 1 msk fiberhusk
 • 1,5 tsk bakpulver

Mixa ihop ägg, banan, saffran och socker i en en mixer, till en slät smet. Häll över i en bunke och rör ner mjölk och rapsolja.

Blanda mjölerna, fiberhusk och bakpulver. Rör sedan ner detta i bunken med smeten. Låt svälla 10 minuter.

Fördela smeten i muffinsformar. Har du en muffinsplåt kan du göra egna formar genom att klippa ett bakplåtspapper i lagom stora fyrkantiga rutor. Du trycker ner pappret i muffinsplåten, så det formar sig efter hålet.

Grädda muffinsen i 200 grader i 20 minuter.

lussekatter

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

2 svar till “Baka lussemuffins till Lucia”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.