Bondböna: odling, skörd och tillagning
Om jag bara fick odla en grönsak, då skulle det nog bli den proteinrika bondbönan. I mitten av juni skördade jag säsongens första bönor, odlar en sort som heter Green Longpod. Den ger verkligen rikligt med skidor och stora bönor. Himmel så gott det är.
Så här odlar, skördar och tillagar jag bondböna
Bondbönan är robust, den klarar kyla, vind, slagregn och den gror villigt. Möjligtvis kan den få påhälsning av löss i toppen. Då brukar jag knipa av toppen, men först när blomningen är över och plantan börjat sätta frukt. Toppning ger dessutom snabbare mognad. Topparna lär vara goda att äta lätt kokta, men jag har aldrig provat.
Odla bondböna tidigt på säsongen
Bondbönan klarar av att ligga i kall jord, den gror redan vid 5 grader. Den går alltså att så tidigt på våren , så fort jorden reder sig. En lätt köldknäpp klarar den. Det går ju även att lägga en odlingsväv över. Väven är också bra för att förhindra att fåglarna plockar i sig grodden precis när den tittat upp.
Första omgången bondbönor väljer jag dock att förodla i växthuset i mars. Sätter dem i 7×7 cm stora krukor, för de utvecklar ett kraftigt rotsystem rätt fort och bönan ska ju ner en 5 cm djupt. Sen fortsätter jag så bönor växelvis på friland och i krukor, beroende på var jag har plats. En sådd i månaden fram till juni. Sedan kan jag skörda under lång tid.
Utplantering
Men jag har inte plats för alla plantorna i köksträdgården just nu. Sneglade på perennrabatten istället, efter lite rensade fick jag plats med en omgång bönor där. Sätter dem tre och tre, med ett snöre runt kan de stötta varandra.
I kökslanden har jag satt plantorna med ca 15 cm avstånd och sätter dem i ett zickzack mönster. På så sätt får plantorna mera svängrum i ”mellanrummet” mellan plantorna och jag kan sätta dem tätare än vad som står angivet på påsen.
Växtstöd
Plantorna blir resliga, sådär en 80-100 cm beroende på sort, och de tyngs av de välfyllda skidorna. Lite stöd behövs. Jag behöver bara stötta de yttersta raderna, de inre stöder sedan mot varandra. Jag sparar grenar från vårens beskärning och sticker helt enkelt ner dem i jorden mellan plantorna. Jag låter småkvistar vara kvar på grenen.
För dig som vill odla i kruka så finns det en sort som passar just för krukodling. ”Robin Hood” är lågväxande med sina 60 cm och den finns att köpa på
fröer.nu.
Skötsel
Bondbönor behöver ganska mycket vatten. I början av växtperioden ger jag extra näring i form av lakvatten från bokashi.
Rötterna fixerar sedan kvävet i luften, det bildas små vita kulor runt rötterna. Det här kvävet utsöndrar plantan i jorden vid varje vattning. Det blir en oerhört näringsrik jord där bondbönan stått.
Skörda bondböna
Bönorna skördas färska när baljorna är välfyllda och gröna. Du lär dig att se och känna på bönan när den är mogen. Kläm på skidan, bönan ska ta emot, känns det svampigt är den inte klar.
När plantan är färdigskördad klipper jag ner den och låter stumpen stå kvar. Jag vill att kvävet, som den samlat i roten, ska fortsätta att utsöndras i jorden, så den blir riktigt näringsrik. Nästa år ska jag odla kål, som kräver riktigt mycket näring, där just bondbönorna stått.
Om du inte klipper ner plantan full så hårt, låt en 10 cm vara kvar, kan den fortsätta växa och ge en andra skörd. Men det är inte min avsikt, för det lär inte ge så mycket. Då sätter jag hellre ut nya plantor, då använder jag jorden på ett mer produktivt sätt.
Mångsidig böna
Den proteinrika bondbönan kan användas på flera sätt; färsk, torkad eller lätt förvälld. För vegetariner är bondböna en utmärkt ersättning för kött för att få i sig protein.
I Italien, på våren, äter man den råa och mjälla bondbönan med Pecorinoost och ett vitt vin till. Ett klassiskt sätt att servera bondböna är med pasta, stekt bacon och små tomater. Sältan i osten eller baconet kompletterar bondbönans milda och lena smak.
Tillagar du inte bönan direkt förvaras den bäst i kylskåp, låt skidan vara kvar runt bönan, så torkar den inte. En vecka klarar de i kylen.
KOKA FÄRSKA BÖNOR
Den färska bönan tillagar jag genom att koka upp vattnet först och lägga i bönorna sedan. Runt bönan finns en hinna, som du kan välja låta vara kvar och äta. Själv tycker jag bäst om den inre gröna bönan, jag klämmer ur den ur skalet.
I Italien äter de gärna bondbönor råa. Det går utmärkt, då bondbönan tillhör ärtsläktet och därför inte innehåller några större mängder lektiner – som bönor annars gör.
Vi kan bli illamående, yra, få huvudvärk och feber av lektiner. Genom att förvälla bönor blir lektinerna ofarliga.
FRYSA FÖRVÄLLDA BÖNOR
Färska gröna förvällda bondbönor kan frysas och användas i vinterns värmande grytor och soppor. Innan jag fryser in bönan förväller jag den bara lätt, 1-2 minuter. Vid infrysningen låter jag hinnan sitta kvar runt bönan. när jag sen tar fram den får den ett rejält uppkok och jag tar bort hinnan.
TORKA BÖNAN
Vill du torka bönan låter du baljan sitta kvar tills de är mörka och plantan vissnat ner. Kokta bondbönor är god stuvad eller i sallader. Särskilt gott är att göra ”röror”, som kan användas som dipp eller pålägg. Torkade bönor blötläggs åtminstone i 8 timmar innan tillagning. Räkna med 1,5 timmars koktid.
Recept med bondböna
Det här är min variant av klassikern pasta med bondböna, jag har lagt till pesto – gjord på basilika och ärtskott.
Tack för den fina artikeln.
Den mängd lektiner som finns i bondbönan är försumbar och kan därför ätas råa med gott samvete. Det beror på att bondbönan trots sitt namn är en ärta och inte en böna. Bönor innehåller en del
lektiner men ärtor knappt alls.
Tack för att du hör av dig. Nu när jag läst på om bondböna ser jag att du har helt rätt. Tusen tack för infon ?. Nu har jag uppdaterat i inlägget. Då ska jag prova att äta dem råa också.