Odla rädisskott som mikrogrönt
Rädisskott – röda och gröna – både stjälkar och blad kan variera i färg. Oavsett färgen är mikrogrönt av rädisa ett skott med sting i. De smakar starkt av just rädisa.
Enklast odlar du skotten på fönsterbrädan och kan skörda redan efter 5 dagar.
Rädisskott har hetta och sting i smaken
Förutom att rädisskott har en underbart het smak av just rädisa så är de fulla av antioxidanter och enzymer. Enzymer som är bra för matsmältningen och antioxidanter som hjälper immunförsvaret att städa bort fria radikaler, som annars kan göra oss sjuka.
Tänk på att det är en fördel att äta mikrogrönt som råa skott. Över 42 grader dör de nyttiga enzymerna. Det gäller för all föda.
Det här behöver du för att odla mikrogrönt
Sprejflaska, sportflaska, bakplåtspapper (Biltemas är suveräna), frö och en gammal kryddburk med det perforerade locket kvar. Vattenkannan har jag övergett p g a att jag tycker det är svårt dosera mängden vatten.
Återvinn matförpackningar att odla i
Jag återanvänder gamla förpackningar för att odla rädisskott. T ex halverade mjölkförpackningar, tomatförpackningar eller sådana som det varit pålägg i.
Vänd upp och ner på tomatförpackningarna och odla i locket. Du får ett litet minidrivhus som håller fukten och värmen bra. Det ger bra växtförutsättningar för att odla mikrogrönt
Tänk på bara att det är lufthål i locket, vilket i sig är en fördel så att överskottsvattnet kan rinna ut, men att du kan behöva ett fat under.
Halvera mjölkkartonger och lägg i några cm jord. Vill du ha dränering för överskottsvatten klipper du av hörnen. Annars är det väldigt fiffigt att de tål vatten, men en får se till att inte övervattna så jorden står i väta.
Så här gör du för att odla rädisskott
SÅ
Fyll ditt odlingskärl med ca 2 cm jord. Fukta igenom jorden. Strö ut fröna ovanpå jorden. Tycker du det är pilligt att få ut fröna jämnt, kan du prova att lägga fröna i en gammal kryddburk och strö ut. Fröna sår du tätt, men du ska kunna se jorden mellan fröna. Fukta fröna med en sprejflaska med vatten.
TÄCK OCH SPREJA MED VATTEN
Täck sådden, t ex med bakplåtspapper. Det gör att fukten hålls kvar och groningen går fortare, det blir lite varmare för fröna där under.
Titta till varje dag och spreja med vatten. Inom 1-2 dygn brukar fröna gro. Därefter, när du ser den lilla grodden titta ut tar du bort pappret. Spara pappret, det torkar och du kan använda det igen.
STÄLL LJUST – INTE FÖR VARMT
Nu behöver dina rädisskott ljus för att växa bra. Ställ dem ljust på fönsterbrädan eller under belysning – om du har. Emellertid räcker inte dagsljuset till riktigt på vintern och skotten kan bli taniga, men det är bara estetik. Du kan testa att ställa dem under en lysrörsbelysning, det brukar räcka, t ex i köket under skåpbelysningen. Ställ dem max 20 cm under ljuset.
Undvik att de står för varmt, t ex med element under. Det gör att såddens torkar ut allt för snabbt. Se till dem varje dag.
HÅLL FUKTIGT
Spreja med vatten varje dag för att hålla jorden fuktig. Fortsättningsvis – när du ser de små bladen titta fram – är det lättare att gå över till att vattna i jorden. Själv använder jag sk sportflaskor, jag tycker de är lättare att använda än vattenkanna föt att dosera mängden vatten. Efter 5-7 dagar kan du skörda och njuta.
På samma sätt kan du odla slott av te x, senap och kål.
Odlde ju mina första skott i höstas tack vare dig. Ärtskott. Nu blir jag grymt sugen på rädisvariant också. TACK för dina tydliga tips!
Blir så glad varje gång jag kunnat inspirera nån. Gillar du rädisor kommer du äääälska rädisskott ?❤
Det ser så himla fint ut, med din buffe av olika mikrogrönt. Inspirerande till max!
Buffé ?. Det här du rätt i, har inte tänkt på det så ❤