119873092

Trixen för en silkeslen och krämig smoothie

Det finns några trix för att få till en silkeslen och krämig smoothie. Ibland låter jag smoothien vara min måltid, men ser till att den är fullspäckad med näring så jag står mig länge. Här har jag samlat mina bästa tips.

Silkeslen och krämig smoothie

Smoothien har kommit för att stanna. För den som inte är frukostmänniska brukar en krämig smoothie ändå kunna slinka ner.  Förutom att det är så himla gott ger en smoothie snabbt energi och mättar. Även till kvällsmyset är den oslagbar.
Dessutom kan du närings- och energiberika den och variera den i det oändliga vad gäller både smak och färg.

En bra mixer/blender är en förutsättning för att få en silkeslen smoothie. Jag har själv inte den kraftfullaste varianten. Hur som helst så tycker jag det är en smart variant där mixerknivarna sitter i locket. Magic Bullet heter den.

Så här gör jag en silkeslen smoothie

Jag tänker i 3 steg för att göra en krämig smoothie: konsistens, protein och smak. Får jag med en bit ur varje kategori är smoothien komplett.

silkeslen smoothie
Jag passar på att köpa frukt och grönsaker när det är billigt. Jag skär upp det i bitar och fryser. Sen är det lätt att ta fram och slänga i mixern.

Konsistens

Grunden i en krämig smoothie är avocado, banan (övermogna är bäst, dvs med bruna prickar på skalet), sötpotatis (kokt) eller mango. Tillsammans eller var för sig. Det är dessa ingredienser som ger den lena och krämiga konsistensen. Jag tillsätter dem frysta så blir smoothien extra krämig och det går nästan att få en glasskonsistens på den – om du vill det.

Mängd per smoothie: ca 1 dl

Protein

För att få i dig viktigt protein är det lätt att tillsätta t ex proteinpulver som ärtprotein, vassleprotein eller hampaprotein. Själv föredrar jag fullkornshavregryn eller cashewnötter som proteinkälla, de innehåller 13 resp 20 g protein/100 gr.
Innan jag tillsätter alla ingredisenser mixar jag havregrynen och cashewnötterna med en liten mängd vätska. Detta för att få dem så finfördelade som möjligt.

Mängd per smoothie: ca 2 matskedar

Smak

Här går det att variera i det oändliga. Bär, frukt eller grönsaker. Med fördel tillsätter du dem frysta.

Mängd per smoothie: ca 1 dl

Några av mina favoritsmaksättare som extra kick är: ingefära – både färsk eller pulver, lakritspulver, cacaopulver och kanel.

krämig smoothie

Topping

Toppa gärna din smoothie med något krunchigt, som kokos, nötter, rostade solros- eller pumpakärnor. Det är gott, som kontrast till den lena smoothien.

Behöver du extra energi

Cashewnötter är väldigt energirika, tillsätt extra om du behöver det.
En matsked kokosolja ger både god smak och extra energi.
Havregryn mättar bra, ta större mängd.

Vätska

Jag tillsätter för det mesta vatten. Såklart går det med vilken vätska som helst, vill du ha extra näring- och energiberikning så går det ju lika bra med mjölk av alla de slag. Förutom det tycker jag yoghurt är gott att ha i.

Mängd vätska per smoothie: 1-2 dl

Sammanfattningsvis alltså:

Konsistens: avocado, banan, mango, sötpotatis.

Protein: havre, ärt, hampa, cashew.

Smak: bär, frukt, grönsaker

Extra energi: mera nötter, olja

Vätska: vatten, mjölk, yoghurt

Mixa på! Och låt bara fantasin sätta gränser.

Här är recept till några av mina favoritsmoothies

Chokladsmoothie

Röd smoothie

Hallonsmoothie med smak av fänkål

JAG FINNS HÄR OCKSÅ:

facebook               

 instagram               

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

6 svar till “Trixen för en silkeslen och krämig smoothie”

  1. Vad sugen jag blev på smoothie nu! Sötpotatis har jag nog aldrig haft i en smoothie så det ska jag testa!
    Jag brukar alltid ha i en matsked chiafrö för de är sprängfulla av nyttigheter. 🙂

  2. Jag har kört slut på en Magic Bullet jag, och kan verkligen rekommendera den! När den dog slog jag till på en BOSCH VitaBoost High Speed Blender som jag verkligen är nöjd med, om än att magic bullet var lite nimmare (men också mindre).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.