Det finns en mångfald av ärtsorter att odla

Ärtbalja

Har du tänkt på vilken mångfald av ärtsorter det finns att odla? Ofta tänker vi kanske bara på “gröna ärtor”. Men det finns flera olika sorters ärtor, t ex spritärt, märgärt, brytärt och sockerärt m fl. De växer högt och de växer lågt. Och du kan odla ärtor för att bara äta ärtskotten. Jag listar här några favoriter av ärtsorter att odla.

Ärtsorter att odla

Jag odlar flera sorters ärtor och har valt sorter som är varierande både i smak och i sitt växtsätt. De skiljer sig också en del i både hur man äter dem, t ex hela skidan, bara ärtan -färsk eller kokt. Jag odlar från lilla dvärgärten till höga klätterärten.
Är du nyfiken på hur de olika sorterna skiljer sig åt kan du läsa mitt inlägg här.

En mix av odlingsvärda sorter

Här listar jag sorterna jag ska odla i år. Jag har satt ihop en mix av sockerärt, märgärt, blåärt och en liten dvärgärt.

  • Golden Sweet är en sockerärt från Indien som får ljust citrongula baljor. Den blir 150 cm hög och behöver alltså odlas med ett rejält växtstöd som den kan klättra i.
  • Blauwschokker är en blåärt. Baljorna blir blåvioletta, men ärtorna är ljusgröna. På fröpåsen har de skrivit en massa olika benämningar hur denna ärta kan användas – som färsk eller som spritärt eller som kokärt. Känner man inte till alla begreppen kan det vara förvirrande.
    Spritärt kallas också kokärt. De mogna fröerna av spritärt är gula, de skördas alltså när ärtan övergått från grönt till gult. Att ”sprita ärtor” gör man när fröna plockas ut ur baljan. Den torkade ärtan är utmärkt att koka ärtsoppa på. Sorten är också mycket lämplig för att frysa in. Blauwschokker blir 2 meter hög.
  • Alderman är en härlig märgärt som ger många ärtor per skida, mellan 7-10 st. Ärtan har en uttalat söt smak. Även Alderman är relativt högväxt med sina 150 cm. Den blir rejält yvig och behöver ett kraftigt växtstöd, då den ger rikligt med baljor och blir tung.
  • Ärskott i kopparkittel
    Ärskotten växer fort och är skördeklara på bara 10 dagar.
  • Ärtskott är en sådan lyx för mig. Dessa odlar jag hela året- inomhus på vintern och utomhus på sommaren. Jag sår vanliga torkade gula ärtor som köps i mataffären. Ärtorna behöver inte täckas med jord utan trycks bara ner lite grand.
  • Pea Half Pint blir bara 40 cm hög. Jag har tidigare odlat ”Tom Thumb” och har läst att dessa båda är samma sort. Men när det gäller Tom Thumb äter man hela skidan precis som sockerärt. Jag har dock läst att Half Pint Pea ska spritas och man äter bara ärtorna. Lite förvirrande, men det är ju bara att prova sig fram.

När kan man så ärtor

När ärtorna ska sås är beroende av vilken sort det är.
Märg- och brytärter föredrar en jordtemperatur på minst 10°C för att inte ruttna.
Socker- och spritärter däremot kan sås så fort jorden reder sig. Alla kan sås i omgångar från vår till sommar.
Det där med “när jorden reder sig” har jag alltid undrat över vad det egentligen betyder. Jo visst vet jag vad som menas, men egentligen alltså… Googlade på det och hittade en i mitt tycke begriplig förklaring på Algomins hemsida:

“Att jorden reder sig betyder att tjälen ska ha gått ur jorden och att den ska ha blivit tillräckligt uppvärmd och upptorkad för att man ska kunna gräva i den utan att den klibbar fast vid spaden.”

Macka på tallrik med gröna blad och tomater
Ärtskott på mackan har en ljuvlig smak. Tillsammans med annat nyskördat grönt blir det som en ren syrekick.

Förodla ärtorna ger ett försprång

Jag förodlar gärna mina ärtväxter i växthus och får ett rejält försprång när jag väl sätter ut dem i landen. Ärtfrön gror fort och utvecklar ett stort rotsystem. Så dem därför inte i för små krukor. Jag brukar så i 7×7 cm krukor ca 3 veckor innan utplantering.
Fördelen med att förodla är att fåglarna inte nafsar i sig den lilla grodden när den precis tittat upp – för de gör de gärna. Ett alternativ till att förodla i växthus är såklart att odla under odlingsväv.

Ärtor gillar sol och kan som regel odlas på de flesta jordar så länge de är någorlunda väldränerade. De föredrar dock mullrik och porös jord. Genom att skörda baljorna kontinuerligt stimuleras tillväxten av nya ärtbaljor.

Ärtorna berikar jorden med kväve

Ärtväxter har en fantastiskt fin egenskap – förutom att de är goda att äta – de lagrar kväve i sina rötter. Växten fångar in kvävet från luften och bildar små vita knutor på rötterna. Detta kväve är en riktigt fin tillgång för jorden. Ryck därför inte upp plantan när den “är slut”, tycker du den ser skräpig ut kan du klippa ned den, men låt rötterna stå kvar i jorden. Rötterna frigör långsamt kvävet, som kommer jorden till godo.

Jord där ärtor (och andra baljväxter vuxit) kommer vara riktigt näringsrik till nästa odlingssäsong. Det kan du dra nytta av och därför är det vanligt att man efter ärtorna odlar näringskrävande växter som t ex kål.
Hoppas du blir sugen att odla mycket ärtor i år. Bästa hälsningar Yvonne

Här hittar du mig på facebook och instagram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.