Odla köksträdgård i kruka

Trädgård i kruka

Du behöver inte ha en trädgård för att odla en köksträdgård. Det går alldeles utmärkt att odla en trädgård i kruka. Till en början inomhus och när vädret tillåter – i april, maj – beroende på var du bor så kan du flytta ut krukorna på altanen eller balkongen. Här delar jag tips på mina favoriter och vad som är viktigt att tänka på vid krukodling inomhus.

Trädgård i kruka

Så här i mitten av mars är perfekt tid att få ner frön i jorden – om du inte redan startat. Jag började redan i januari, men har fortsatt att så både i februari och mars för att kunna skörda i omgångar.

Här kommer tips på mina krukodlade favoriter:

 • Persilja – välj gärna en krusbladig sort, blir i snitt 25 cm hög. De slätbladiga brukar vara mer högväxta och jag upplever att de är bångstyriga och vill lägga sig ner. Persilja kan ta lång tid på sig att gro, så ge inte upp för tidigt.
 • Oregano”Origanum vulgare compacta” är en lågväxande sort som blir 20-30 cm hög.
 • Timjan”French Summer” är en sommartimjan, som växer snabbt.
 • Basilika”Genovese” – klassisk lättodlad sort. Tänk på att basilika är ljusgroende.
  Här kan du läsa om hur jag odlar basilika.

Trädgård i kruka
Jag slänger ner frön av basilika i en kruka lite då och då.
 • Ärtskott – så vanliga torkade gula ärtor som köps i mataffären. Ärtorna behöver inte täckas med jord utan trycks bara ner lite grand. Efter 14 dagar kan du skörda och när du klippt av skotten växer de upp och ger en andra skörd.
 • Gröna ärtor”Half Pint Pea”, blir bara 40 cm. Den tål en köldknäpp och ger tidig skörd. Jag äter hela skidan, späd. Lite oklart för mig hur den egentligen ska ätas, på nån sajt benämns den som dvärgböna. På min utländska påse står inget om när den ska skördas, om jag ska låta skidan utvecklas ärtor.

Trädgård i kruka

 • Sallat”All the year round”. Sorten klarar sig väl om det kommer en köldknäpp, samtidigt som den tål torka bra och går i blom sent. I kruka plockas den med fördel som bladsallat, på friland knyter den fina lösa huvud om man låter den växa på.
Trädgård i kruka
Här växer sallaten i en balkonglåda.

Sallat gror inte när det är för varmt, vid ca 15 grader gror den bäst. Du kan så utomhus i kruka redan nu. Sallatsfrön klarar att ligg i kall jord och gror när det är dags. Har du inget svalt ställe kan du sätta sådden i kylskåpet tills fröna gror och odla vidare i rummet sedan.

 • Morot “Paris Market” är en mycket tidig sommarmorot. Den är en liten rund munsbit, i storlek med en rädisa.
 • Trädgårdsportlak är en gamal kulturväxt som inte alla känner till. Bladen är något köttiga och kan användas i sallader eller istället för spenat. Det finns andra sorters portlak (precis som det finns sommar-/vintermorot). För krukodling som ska skördas under sommaren funkar just trädgårdsportlak bäst.
Trädgård i kruka
Trädgårdsportlak med sina lite köttiga blad, som en fetväxt ungefär.
Trädgård i kruka
Sweet n Neat Cherrie Kisses

Tips som ger bra förutsättningar

Det du kan tänka på om du vill prova dig fram med krukodling är att välja sorter där det står ”tidig sort” på påsen, dvs den har kort utvecklingstid, då kan du skörda tidigt på säsongen. Det är också en fördel att sorten är “lågväxande”, max 40-50 cm hög. En högväxande sort vill utveckla ett större rotsystem än en lågväxande. I krukan är det ju begränsat med utrymme så en mindre sort har bättre förutsättningar i kruka. Slutstorleken på kruka bör vara åtminstone 8- 10 liter, växten behöver kunna bred ut sina rötter för att må bra.

A och O för att odla köksträdgård i kruka

LJUS

Du behöver absolut tillskott på ljus, om du odlar tidigt på året. Det är först i april, som ljuset har vänt tillbaka så pass att växterna kan klara att stå i ett fönster inomhus. Söder- eller västerfönster är att föredra. Sår du nu i mars kan du klara det utan tillskottsljus, växterna kommer titta upp alldeles lagom till april.
Här kan du läsa hur jag fixat min växtbelysning.

VÄRME

Förhållandet ljus/värme är viktigt för att plantorna inte ska ränna iväg för fort och bli gängliga. Just när fröna ska gro är det en fördel med värme, runt 22-25 grader gror de fint (sallat undantaget). Har du ett element under fönstret ger det bra undervärme. När de små plantorna tittat upp mår de som regel bäst av att få det lite svalare, då är det en fördel att stänga av elementet. Runt 17 grader trivs mina växter fint.

NÄRING

Jag är snål med näringen inledningsvis. Fördelen med att så i såjord är att den är mager och näringsfattig. Det håller nere tillväxten inledningsvis. Med på ett stadium behöver den lilla plantan mera näring för att överleva. Vid näringsbrist stannar tillväxten och bladen kan bli gula.
Du kan göra så att du fyller krukan med ¾ planteringsjord som är mer näringsrik och lägger ¼ såjord på toppen. Då får plantan tillgång till näringen när den växt till sig och rötterna når längre ner.
När jag använt alltför näringsrik jord för tidigt har mina växter skenat iväg på höjden, speciellt tomatplantorna har fått en massa bladtillväxt, i mitt tycke för tidigt. Jag rekommenderar att du inte planterar i finaste full- och långtidsgödslad jord i det här stadiet. Den kan komma väl till pass vid sista omplanteringen. Tre veckor efter sista omplanteringen behöver du börja gödsla växterna. Det finns t ex flytande näring du kan köpa i blomsterhandeln.

VATTEN

Lagom med vatten, inte för blött och inte för torrt. Jämn fuktighet hela tiden. Sprayflaska funkar bäst första tiden, när fröet gror och precis har tittat upp. Då hålls ytan lagom fuktig. Sedan måste vattnet nå ner till rötterna i takt med att plantan växer. När plantorna flyttat ut behöver de som regel vatten varje dag, speciellt om de står i solen. Lycka till med krukodlingen!

Här hittar du mig på facebook och instagram.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.