Odla köksträdgård i kruka

Trädgård i kruka

Du behöver inte ha en trädgård för att odla en köksträdgård. Det går alldeles utmärkt att odla en trädgård i kruka. Till en början inomhus och när vädret tillåter – i april, maj – beroende på var du bor så kan du flytta ut krukorna på altanen eller balkongen. Här delar jag tips på mina favoriter och vad som är viktigt att tänka på vid krukodling inomhus.

Trädgård i kruka

Jag har petat ner frön sedan december och  kommer fortsätta under hela våren, för att kunna skörda i omgångar. När jag odlar i kruka väljer jag kompakta och lågväxande sorter. 
Jag börjar odla inomhus och när vädret tillåter kan krukorna flytta ut på balkongen eller innergården – om du inte har en trädgård. 

Här är mina favoriter att odla i kruka:

Trädgård i kruka
Sweet n Neat Cherrie Kisses
 • Bondböna“Robin Hood” är en lågväxande variant som inte blir mer än 60 cm hög. Bondbönor gror redan vid 5 grader och kan alltså sås i kruka ute redan tidigt på säsongen.
Trädgård i kruka
 • Potatis – välj gärna tidiga sorter och sätt i omgångar så kan du skörda över lång tid. “Timo” och “Rosara” är två riktigt tidiga sorter. Använd en kruka med ett djup på åtminstone 40 cm så utvecklas potatisen bra, en vanlig hink fungerar fint.
köksträdgård i kruka
 • Persilja – välj gärna en krusbladig sort, blir i snitt 25 cm hög. De slätbladiga brukar vara mer högväxta och jag upplever att de är bångstyriga och vill lägga sig ner. Persilja kan ta lång tid på sig att gro, så ge inte upp för tidigt, börja tidigt på året.
odla i kruka
 • Paprika – har relativt lång utvecklingstid, därför sätter jag fröna i jorden redan i januari. “Redskin” är en låg och kompakt sort som inte blir mer än 40 cm hög, kan skördas både som grön och röd.

Trots att jag har en trädgård älskar jag att odla köksträdgård i kruka. Jag tycker det är både vackert och funktionellt.

 • Oregano”Origanum vulgare compacta” är en lågväxande sort som blir 20-30 cm hög.
 • Timjan”French Summer är en sommartimjan, som växer snabbt.
 • Basilika”Genovese” – klassisk lättodlad sort. Tänk på att basilika är ljusgroende och tar lite tid på sig. Jag sår den hela året.
  Här kan du läsa om hur jag odlar basilika.
Trädgård i kruka
 • Ärtskott – så vanliga torkade gula ärtor som köps i mataffären. Ärtorna behöver inte täckas med jord utan trycks bara ner lite grand. Efter 14 dagar kan du skörda och när du klippt av skotten växer de upp och ger en andra skörd. Kan odlas hela året runt inomhus och i grunda kärl, ca 5 cm djupa.
odla trädgård i kruka
 • Gröna ärtor ”Half Pint Pea”, blir bara 40 cm. Den tål en köldknäpp och ger tidig skörd. Jag äter hela skidan, späd, som sockerärt.
köksträdgård i kruka
 • Sallat”All the year round”. Sorten klarar sig väl om det kommer en köldknäpp, samtidigt som den tål torka bra och går i blom sent. I kruka plockas den med fördel som bladsallat, på friland knyter den fina lösa huvud om man låter den växa på. Jag odlar i balkonglåda.
Trädgård i kruka

Får du inte fröna att gro inomhus kan det bero på att det är för varmt. Sallat gror bäst under 15 grader. Ett knep är att sätta in sådden i kylskåp en vecka.

 • Morot “Paris Market” är en rund liten munsbit, i storlek med en rädisa. Välj tidiga och snabbväxande sorter, som den här sommarmoroten.
 • Trädgårdsportlak är en gammal kulturväxt som inte alla känner till. Bladen är något köttiga och kan användas i sallader eller istället för spenat. Se till att du väljer “trädgårdsportulak”, för skörd under sommaren. Det finns nämligen vinterportulak också.
Trädgård i kruka

Tips som ger bra förutsättningar

Det du kan tänka på om du vill prova dig fram med krukodling är att välja sorter där det står ”tidig sort” på påsen, dvs den har kort utvecklingstid, då kan du skörda tidigt på säsongen. Det är också en fördel att sorten är “lågväxande”, max 40-50 cm hög. En högväxande sort vill utveckla ett större rotsystem än en lågväxande. I krukan är det ju begränsat med utrymme så en mindre sort har bättre förutsättningar i kruka. Slutstorleken på kruka bör vara åtminstone 8- 10 liter, växten behöver kunna bred ut sina rötter för att må bra.

A och O för att odla köksträdgård i kruka

LJUS

Du behöver absolut tillskott på ljus, om du odlar tidigt på året. Det är först i mars, som ljuset har vänt tillbaka så pass att växterna kan klara att stå i ett fönster inomhus. Söder- eller västerfönster är att föredra.

VÄRME

Förhållandet ljus/värme är viktigt för att plantorna inte ska ränna iväg för fort och bli gängliga. Just när fröna ska gro är det en fördel med värme, runt 22-25 grader gror de fint (sallat undantaget). Har du ett element under fönstret ger det bra undervärme. När de små plantorna tittat upp mår de som regel bäst av att få det lite svalare, då är det en fördel att stänga av elementet. Runt 17 grader trivs mina växter fint.

NÄRING

Jag är snål med näringen inledningsvis. Fördelen med att så i såjord är att den är mager och näringsfattig. Det håller nere tillväxten inledningsvis. Med på ett stadium behöver den lilla plantan mera näring för att överleva. Vid näringsbrist stannar tillväxten och bladen kan bli gula.

Du kan göra så att du fyller krukan med ¾ planteringsjord som är mer näringsrik och lägger ¼ såjord på toppen. Då får plantan tillgång till näringen när den växt till sig och rötterna når längre ner.

När jag använt alltför näringsrik jord för tidigt har mina växter skenat iväg på höjden, speciellt tomatplantorna har fått en massa bladtillväxt, i mitt tycke för tidigt. Jag rekommenderar att du inte planterar i finaste full- och långtidsgödslad jord i det här stadiet. Den kan komma väl till pass vid sista omplanteringen. Tre veckor efter sista omplanteringen behöver du börja gödsla växterna. Det finns t ex flytande näring du kan köpa i blomsterhandeln.

VATTEN

Lagom med vatten, inte för blött och inte för torrt. Jämn fuktighet hela tiden. Sprayflaska funkar bäst första tiden, när fröet gror och precis har tittat upp. Då hålls ytan lagom fuktig. Sedan måste vattnet nå ner till rötterna i takt med att plantan växer. När plantorna flyttat ut behöver de som regel vatten varje dag, speciellt om de står i solen. Lycka till med krukodlingen!

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

6 svar på ”Odla köksträdgård i kruka”

 1. Vilket härligt och lärorikt inlägg. Vi odlar dock inget i vårt hem, även om vi har klimatet. Däremot har vi köpt lite färska örter som vi kämpar med att hålla vid liv. Har lyckan att kunna köpa närodlat i varje by/stad och utmed vägarna. Det är lyxigt! Billigt är det också.

 2. Gudars skymning så informativt.
  Nu blir jag taggad att verkligen komma igång med odling, på riktigt, igen. Tack för kicken i häcken. Ska börja skotta ärtor som första steg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.