119873092

Odla skott i vatten – hydroponisk skottodling

Odla skott i vatten

Att odla skott i vatten – eller hydroponiskt – är väldigt behändigt om du vill slipa släppa hem jord. Har du inte tillgång till trädgård eller kompost är detta dessutom ett smidigt sätt att slippa ta hand om jordrester.
Att odla hydroponiskt innebär att odla i vatten, helt utan jord.
Steg-för-steg instruktioner i inlägget.

Odla skott i vatten eller jord – en smaksak

Till helt nyligen har jag mest odlat skott i jord och på hampamatta. Det blir en del rester att ta hand om efter odlandet, dem har jag slängt i komposten. För dig som inte har tillgång till kompost eller trädgård kan det vara enklare att odla i vatten och slippa hanteringen av jordiga odlingsrester.

Fröet behöver inte någon näring för att starta sin resa för att utvecklas som skott. Allt som behövs finns i fröet – förutom vatten. Vattnet gör att fröet börjar gro och kan växa till skott. Eftersom de flesta skott är klara på bara 5-8 dagar behövs ingen extra näring innan skotten är skördeklara.

Skott av Bockhornsklöver. Skotten doftar ljuvligt av curry och Bockhornsfrö är mycket riktigt en ingrediens i kryddan curry, som även bidrar till dess gula färg och doft.

Odla i durkslag eller i skottråg

Det finns fiffiga små skottråg att köpa för att odla i vatten. Du kan även använda ett durkslag och en skål. Principen är det samma.
Jag odlar gärna skott av t ex rädisa, broccoli, senap och raps på det här sättet.
Större frön som ärtskott och solrosskott odlar jag fortfarande i jord, då jag inte fått bra resultat med dem i hydroponisk odling.

Odla hydroponiskt i skottråg – Gör så här

Odla skott i vatten

Strö ut fröna i skottråget. Fröna kan med fördel sköljas innan. Jag sköljer dock inte frön som bildar gelé när de kommer i kontakt med vatten, t ex smörgåskrasse.

Fyll skottråget med vatten. Det ska bara precis nå upp till undersidan på gallret, fröna ska inte ligga i vatten.

Spreja fröna med vatten.

Odla skott i vatten

Håll fröna fuktiga, de får inte torka ut. Jag täcker med ett bakplåtspapper de första 2 dygnen tills att fröna grott. Därefter sprejar jag fröna med vatten 1 -2 ggr om dagen.

Odla skott i vatten

När fröna har grott behöver de stå ljust, i ett fönster (men inte i direkt solljus då kan de torka ut fort) eller under växtbelysning.

Odla skott i vatten

När rötterna letat sig ner i vattnet lyfter jag upp gallret och sköljer både skott och rötter. Nu behöver fröna inte sprejas längre utan får sin försörjning via rötterna som suger vatten.

Byt vatten i tråget 1 ggr om dagen genom att lyfta upp gallret.

Odla skott i vatten
Skott av senap och raps.

När skotten är klara att skördas klipper jag av dem så nära gallret som möjligt.
Resterna som blir kvar drar jag ut ur gallret genom att dra i rötterna underifrån.

Odla hydroponiskt i durkslag

Odla skott i vatten

Gör så här för att odla skott hydroponiskt i durkslag

 • Kolla så att fröna inte är så små att de går igenom hålen i durkslaget.
 • Skölj fröna.
 • Lägg fröna i botten på durkslaget.
 • Sätt durkslaget i en skål med vatten. Vattnet ska bara precis nå upp till botten på durkslaget, fröna ska alltså inte vara i kontakt med vattnet.
 • Spreja fröna med vatten.
 • Täck med något som håller kvar fukten.
  (Ett lock t ex. Själv använder jag ett bakplåtspapper och lägger över.)
 • Håll fröna fuktiga genom att spreja 1-2 ggr om dagen. Låt locket/pappret ligga kvar i ca 2 dygn, tills att fröna börjat gro. Ta då bort täckningen.
 • Nu är det viktigt att rötterna når ner i vattnet i skålen under.
 • Skölj odlingen med vatten 1 ggr om dagen och byt då samtidigt vatten i skålen.

Gå med i Facebookgruppen ALLAKANODLA om du vill lära dig mer om att odla skott. Klicka på bilden nedan för att komma till gruppen.

Trädgårdsblogg

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.