119873092

Föröka basilika med sticklingar

föröka basilika med sticklingar.

Det är lätt att föröka basilika med sticklingar och även att så dem som frö. Den frösåda plantan tar dock lite tid på sig för att bli klar. Det smidigaste och snabbaste sättet att få nya plantor tycker jag är genom sticklingar.

Föröka basilika med sticklingar

Köper du en planta basilika i mataffären, missa inte att klippa av och spara några toppskott innan du äter upp resten. Det är lätt att föröka basilika med sticklingar.

Klipp av skottet precis över ett bladpar som är karaktärsblad, dvs ser lika dana ut som de bladen du klipper av. Längst ner på plantan sitter hjärtbladen, de första som kommer och de ser annorlunda ut. Jag har provat att klippa ovanför dem och då skjuter inga nysa skott, så klipp minst en ”våning” ovanför.
Se till att hela skottet är åtminstone 5-6 cm långt. Blada ev av nedersta bladparet så går det att sticka ner stjälken i vattnet utan att några blad hamnar under vattenytan.

Så här gör jag för att föröka basilika med sticklingar.

Föröka basilika med sticklingar
Avklippt skott

Efter ca 14 dagar bör det ha tittat ut en frans av vita rötter, ca 2 cm långa. Då är det dags att sätta dem i jorden.

Jag fyller en kruka med jord ända upp till kanten. Sen tar jag en penna eller skruvmejsel och gröper hål med i jorden. I en kruka med ca 10 cm diameter gör jag sju hål och får plats med sju stjälkar.

Trä ner rot och stjälk i hålet. En i vart hål.

Föröka basilika med sticklingar

Vattna igenom jorden ordentligt. Efter ytterligare 14 dagar brukar skotten har etablerat sig och när de skjutit iväg en bit på höjden är det dags att börja skörda genom att klippa av skotten.

Föröka basilika med sticklingar
De nyplanterade skotten till höger växer snart upp och blir som plantan till vänster

Skörda genom att klippa precis över ett bladpar. Plantan förgrenar sig då och skjuter två nya skott.

De går också att rota avklippta skott genom att sätta dem direkt i jord. Det krävs då att jorden är jämnt fuktig, den får inte torka ut, tills att plantan etablerat rötter.

Gör egen pesto . Klicka på bilden för recept.

Trädgårdsblogg

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

6 svar till “Föröka basilika med sticklingar”

  1. Jag älskar basilika som planta otroligt vacker att ha i fönstret. Hade en som blev 4 år gammal och blev som en buske. Men när jag åkte på semester dog den i blomvaktens vård ☹
    Har aldrig lyckats bra efter det med någon basilika.
    Men nu får jag väl prova igen ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.