119873092

Odla ärtor i kruka

Odla ärtor i kruka

Jag är inne på säsongens andra sådd av den lilla dvärgärten Half Pint Pea. Det går jättebra att odla ärtor i kruka. Som snacks på festbordet gör den succé. Ställ hela krukan på bordet och låt gästerna skörda de späda skidorna och stoppa direkt i munnen. De är knusprigt goda.

Odla ärtor i kruka

Första omgången, som jag sådde inomhus i slutet av mars, växte på fint och är slutskördad nu i juni. Jag hinner aldrig skörda nån mängd och ta med in för tillagning. Jag går och kniper skidorna av plantan hela tiden när jag passerar den.  Stoppar direkt i munnen.

Olika sorters ärtor att odla i kruka

  • Half Pint Pea blir bara 30 cm. Den tål en köldknäpp och ger tidig skörd. Jag skördar skidan innan den börjat svälla. Den var inte helt lätt att få tag på, men på Klostra hittade jag den.
  • En annan odlingsvärd minisort är Tom Thumb – en brytsockerärt. Här kan baljan gärna bli något rund innan skörd och även den äts hel; färsk eller lätt kokt.
  • Jag odlar även en spritärt i kruka, Petit Provencale. Den blir något högre med sina 40 cm. Här äter man alltså ärtan genom att ”sprita” skidan. Även detta är en snabbväxande variant.

Så sår jag ärtor i kruka

När jag sådde om dem i början av juni står krukan utomhus och efter en 10 dagar tittar de rara små upp. Jag tänkte inte orda så mycket om sådd och jord här (med risk för att bli tjatig). Länkar nedan till tidigare inlägg där jag går in närmare på det.

Att odla en trädgård i kruka – tips om sådd, jord, vattning och näring

Odla rädisa i kruka.

Läs på påsen om sådjupet så brukar det bli bra och håll sådden fuktig så gror det fint. Fyra frön i en kruka med diametern 25 cm är lagom – ett frö i varje ”hörn” liksom (inte ända ut vid kanten dock).  Peta gärna ner 2 på var plats, ifall den ena inte gror. Kommer bägge kan du bara dra upp det ena så det inte blir för trångt. Jag tycker det blir lättare att plocka om det inte växer i mitten.

Dessa låga sorter behöver inte något växtstöd. Mest för att det är kul har jag gjort ett växtstöd av najtråd för att låta ärtan slingra sig runt.

Odla ärtor i kruka
Najtråd som klätterstöd för Half Pint Pea

Skörda ofta – ju mer du skördar, desto mer producerar plantan. När de börjat växa till sig ger jag extra näring, en skvätt varje vecka.

Odla ärtor i kruka
Varför ta omvägen om köket med de här godsakerna när jag kan stoppa dem direkt i munnen.

En sådan här kruka med ärtor brukar också vara en uppskattad ”gåbortpresent”. Istället för den traditionella blomman. Så kanske bäst att göra i ordning flera krukor då.

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.