Drömmen om ett växthus
Vid 40 års ålder slog drömmen om ett växthus till. Bilden i huvudet var glasklar, jag tecknade ned den (jag är bättre på att förverkliga drömmar än att teckna…) Ungefär åtta år senare påbörjades byggnationen och efter 3,5 år var det helt klart. Då inkluderar det stenaltan och pergola i anslutning till växthuset, samt en arbetsyta med vatten och planteringsbänk bredvid. Kolla in här hur det faktiskt blev i verkligheten!
Bygga växthus
Växthuset skulle ha pulpettak, taket skulle alltså utgöras av ett enda takfall – som på en skrivpulpet, därav namnet. Då kunde jag få tillräcklig höjd på ena långsidan för att ha skjutdörrar längs hela väggen. Något sådant växthus fann jag inte på marknaden.
Efter lite klurande stod det klart att ett väggväxthus skulle kunna användas som stomme. Det har bara 3 glasade väggar och är avsett att monteras mot t ex en befintlig husvägg. Men jag ville ha ett fristående växthus.
Konstruera limträstomme
Jag inköpte ett styck väggväxthus, en uppsättning skjutdörrar och limträbalkar. Här blev det till att göra en konstruktion av limträ, som skulle hålla ihop det hela.
Det är ett Vitavia växthus, finns i en mängd storlekar och varianter. Fullt nöjd med detta.
Insåg att det skulle behövas fler hjärnor och fler händer än mina. Kontaktade Kents Allservice. Utifrån min erbarmliga ritning och alla förklaringar fattade Kent galoppen och klurade ut hur en hållbar konstruktion skulle byggas.
Förankra växthuset väl
Arbetet startade en höstadag. Vi började med att hyra en bensindriven jordborr för att borra där plintarna skulle gjutas, för att förankra växthusets sockel.
Växthusets öppna sidan monterades mot en ram, byggd av limträbalkar. Ramen utgör också pergolans stomme.
Markarbetet
Sen blev det till att gräva bort gräs och jord. Gubben Bertil grävde ett spadtag djupt. Jorden forslades till återvinningsstationen. Tillbaka hade vi med oss lika mycket makadam och stenmjöl, som skulle på plats.
Vi stampade och hoppade på marken för att packa materialet. Rätt kul och bra motion. Ingen vetenskap bakom detta underarbete, det är ingen biluppställningsplats, skulle det sätta sig så överlever vi.
Rom byggdes inte på en dag
Stommen och underlaget var alltså på plats innan vintern kom. Till våren fortsatte vi arbetet med att lägga markstenen i växthuset.
Å så blev det till att plocka fram spaden igen. Jag skulle ju ha en arbetsyta bredvid växthuset med vatten och planteringsbänk.
Stenkista för spillvatten och arbetsbänk
För att inte spillvatten från vattenkranen skulle stå och göra marken sur grävdes en stenkista. En gammal blomkruka kom till användning, 1,25 m hög. Sågade av botten och satte ner den i gropen ca 75 cm ner.
Ovanpå cylindern står ett gammalt fågelbad i betong, där är borrat hål i botten så vattnet kan sippra ur som i en ho. Här ställer jag vattenkannorna när jag fyller dem.
Vattnet kommer från en vattenpost längre bort på tomten där vi har kopplat på en fördelare och bara lagt ett pvc rör ovan jord – den kopplar vi från på vintern och blåser ur vattnet.
Jag valde ett 4 mm glas till växthuset, lite kraftigare än flera andra som bara har 3 mm. Taket består av kanalplastskivor. De är mjölkvita och stoppar en del av soljusets instrålning. Det kan bli rätt varmt i ett växthus annars.
Ännu mera gräving
När vi vilat från grävningen över sommaren var det dags att ta fram spadarna igen på hösten – till gubben Bertils bestörtning. Det skulle ju vara väldigt fint att ha en altan framför växthuset också..
Det får ta tid
Allt som allt tog det 3,5 år att färdigställa alltihop. Någonstans på vägen snickrade vi också färdigt pergolan framför växthuset. Den har ett spjälverk som tak, för att kunna bära upp sommartaket av segelväv, som spänns fast med kapellvred som sitter fastskruvade i träverket.
Ha roligt under tiden
Det där ordspråket om att det inte är målet som är det viktiga, utan vägen, är nog så sant. Att ha roligt när du gör dina projekt är oerhört viktigt. Glädjen när det är färdigt, är ju såklart belöningen.
Har du något du går och drömmer om? Mitt råd är att vill du det verkligen, så börja. Min erfarenhet har lärt mig att när jag väl börjat så hittar lösningarna mig, utifrån mina resurser. Och det får ta tid, då hinner både planeringen, orken och plånboken med!
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.
Alltså, så imponerad jag blir! Har alltid vetat att du är händig, och är otroligt duktig. Kramar från mig ❣
Fast jag hade ju några händer till hjälp ?. Tack och kram tillbaka.