119873092

Plantera om sparris – del 2

Plantera om sparris

De knappt halvårsgamla sparrisplantorna har fått sin andra omplantering och står nu utomhus. Plantera om sparris gör jag när jag ser att rötterna börjar sticka ut under krukan. Jorden är en blandning av köpejord, kompostmylla och sand – lätt och lucker.

Här kommer en rapport om hur det går med sparrisarna som jag sådde i februari 2018. De fick sin första omplantering i mars. I slutet av april fick de flytta ut i växthuset. Sedan jag planterat om dem ytterligare en gång i mitten av maj och sen dess bor de utomhus. Nu står sparrisplantorna i halvskugga och det är för att krukorna inte ska torka ut så fort.
Här kan du läsa om hur jag planterat sparris från frö.

Plantera om sparris i väl dränerad jord

Sparris vill ha lätt och sandblandad jord – alltså väl dränerad jord. Vid omplantering mixade jag lite kompostmyllla, med ”köpejord” och nån näve sand. Det blir oftast det som jag har tillgängligt, som tur är hade jag lite sand.

Just nu ser mina ”vimsiga små granar” inte så mycket ut för världen. Det är taniga och spretar åt alla håll. Men stänglarna kommer ju vissna ner till vintern och nya kommer upp nästa år. Med andra ord; att de lutar åt alla håll och ränner iväg i höjden är inget jag bekymrar mig för, utan det är så mina sparrisar är just nu.

Plantera om sparris
Sparrisplantorna står utomhus i krukor i halvskugga.

Jag ser till att plantorna har jämn fuktighet så de inte torkar ut. Om några veckor, när näringen i jorden börjar sina, kommer jag gödselvattna med lakvatten från bokashi. Någonstans i bakhuvudet har jag för mig att sparris ska gödslas först efter midsommar, alltså först efter skörd.

Plantera om sparris gör jag när jag ser att rötterna börjar titta ut under krukan igen. Det får bli den sista omplanteringen innan vintern, mest för att jag inte har större krukor helt enkelt.

Så här fina är sparrisplantorna hos ”Österlen Sparris”.

Vinterförvaring i krukor

Till vintern sätter jag krukorna i drivbänkarna. Jag kommer bädda in dem med löv och täcker bänkarna med fönster så ska nog plantorna klara sig. Först år 2 tänker jag alltså plantera ut sparrisen på sin slutgiltiga plats på friland.

Återkommer med uppdatering längre fram hur det går för sparrisarna.

Hälsningar Yvonne
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Här hittar du mig på facebook           instagram           pinterest

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.