Minitagetes, kryddtagetes eller citrustagetes – en doftande långblommare.
Kärt barn har många namn. Kryddtagetes, för att den har en aromatisk citrusdoft. Minitagetes, för att den blommar med små blommor Framför allt blommar den hela sommaren. När den blommat över går det att klippa ner den och den växer upp igen och ger en andra blomning, som står sig en bra bit in på hösten.
Citrusdoftande kryddtagetes
Som barn tyckte jag tagetes var en ”tantblomma”. Den växte i gamla människors trädgårdar. Emellertid är jag idag helförtust i den. Kan det bero på att jag själv blivit tant, haha?
Tagetes – snigelföda?
Att jag började odla den beror på att jag fick plantor av grannen. Det jag visste om tagetes då var att mördarsniglarna gillar dem. Därför planterade jag dem runt trädgårdslandet, så att sniglarna skulle samlas där så kunde jag lätt plocka dem.
Men inte brydde sig sniglarna om plantorna. Kanske för att kryddtagetes har en rätt så stark karaktäristisk citrusdoft.
Hur som helst, när sensommaren kom klippte jag ner dem i alla hast, för att undvika fröspridning. Till min stora häpnad växte de upp igen och gav min en andra blomprakt, som varade långt in på hösten. Sedan dess är kryddtagetes ett ”måste” varje sommar.
Ta frö av tagetes
Det är lätt att ta frö från de överblommade blommorna. Dessvärre frösprider sig oerhört villigt, så låt den inte stå för länge med sina fröställningar om du inte vill ha den överallt, utan klipp ner den. Jag lämnar kvar en sådär 10 cm av plantan.
Så minitagetes inomhus
Fröna sår jag inomhus i början/mitten av mars. Oftast använder jag vanlig blomjord. Därefter ställer jag plantorna i min odlingsstation med belysning. Annars skulle de ränna iväg och bli rangliga. Slutligen efter en månad planterar jag om dem i större krukor.
Odla tagetes i stora krukor
Främst odlar jag minitagetes i stora krukor. Jag har dem stående på var sida om trappan till altanen. De välkomnar min så fint med sin fantastiska doft och vackra små gula blommor.
Avslutningsvis vill jag tipsa om två andra ”måsteha”sommarblommor, som jag tycker är så odlingsvärda. Rosenskära och pionvallmo. Här kan du läsa om dem:
Pionvallmo – går fröerna att äta
Åh vad fina. De ska jag prova i min trädgård.
Så roligt. De är som små solöar i trädgården.
Alltså… jag är tant på mga vis tror jag (om så bara för att jag lappar och lagar och stickar och virkar osv) men tagetes alltså… Har aldrig riktigt lyckats tycka så mycket om dem. Kanske för att jag inte är så väldigt förtjust i orange o gula blommor?! Fast vissa blommor i de färgerna växer på mig. Så vem vet!
Det tog över 40 år innan jag så ja till tagetes, så man vet aldrig ??. Gillar heller egentligen inte gula blommor…
Kryddtagetes alltså? Vill jag ha! Gillar tagetes för att de är barndomsblommor, men de tycker på riktigt att de luktar grymt illa. Antar att de här är en annan sort?
Måste nog lämna snön o börja odla …
Snö som är så härligt, vilket vi sällan har i Skåne…. Ja det här är en annan väldoftande sort.
Trots att jag saknar trädgård blir jag inspirerad av dina inlägg. På den tiden jag var med trädgård hade jag en favoritblomma – calendula – ringblomma. <3
Så roligt att du ändå har behållning av att läsa.
Hihi, jag tyckte också att det var tantblommor? Plus att jag dras mer åt blommor i rosa och lila färger.
? ja det är väl då att många inte gillar gula blommor. Föredrar också lila o rosa.