119873092

Minitagetes, kryddtagetes eller citrustagetes – en doftande långblommare.

Citrustagetes

Kärt barn har många namn. Kryddtagetes, för att den har en aromatisk citrusdoft. Minitagetes, för att den blommar med små blommor Framför allt blommar den hela sommaren. När den blommat över går det att klippa ner den och den växer upp igen och ger en andra blomning, som står sig en bra bit in på hösten.

Citrusdoftande kryddtagetes

Som barn tyckte jag tagetes var en ”tantblomma”. Den växte i gamla människors trädgårdar. Emellertid är jag idag helförtust i den. Kan det bero på att jag själv blivit tant, haha?

Tagetes – snigelföda?

Att jag började odla den beror på att jag fick plantor av grannen. Det jag visste om tagetes då var att mördarsniglarna gillar dem. Därför planterade jag dem runt trädgårdslandet, så att sniglarna skulle samlas där så kunde jag lätt plocka dem.

Men inte brydde sig sniglarna om plantorna. Kanske för att kryddtagetes har en rätt så stark karaktäristisk citrusdoft.
Hur som helst, när sensommaren kom klippte jag ner dem i alla hast, för att undvika fröspridning. Till min stora häpnad växte de upp igen och gav min en andra blomprakt, som varade långt in på hösten. Sedan dess är kryddtagetes ett ”måste” varje sommar.

Ta frö av tagetes

Det är lätt att ta frö från de överblommade blommorna. Dessvärre frösprider sig oerhört villigt, så låt den inte stå för länge med sina fröställningar om du inte vill ha den överallt, utan klipp ner den. Jag lämnar kvar en sådär 10 cm av plantan.

Minitagetes
Kryddtagetes med fröställning som är klar att plockas.

Så minitagetes inomhus

Fröna sår jag inomhus i början/mitten av mars. Oftast använder jag vanlig blomjord. Därefter ställer jag plantorna i min odlingsstation med belysning. Annars skulle de ränna iväg och bli rangliga. Slutligen efter en månad planterar jag om dem i större krukor.

Kryddtagetes
En månad gamla minitagetes plantor. Dags för omplantering
Citrustagetes
Sätt dem inte för tätt vid omplantering. De kommer växa på sig och bli buskiga. Här är det ca 10 cm mellan plantorna.

Odla tagetes i stora krukor

Främst odlar jag minitagetes i stora krukor. Jag har dem stående på var sida om trappan till altanen. De välkomnar min så fint med sin fantastiska doft och vackra små gula blommor.

Minitagetes
Kryddtagetesen lyser som runda små solar på var sin sida om altantrappan.

Avslutningsvis vill jag tipsa om två andra ”måsteha”sommarblommor, som jag tycker är så odlingsvärda. Rosenskära och pionvallmo. Här kan du läsa om dem:

Så här odlar jag rosenskära

Pionvallmo – går fröerna att äta

Prenumerera på mitt nyhetsbrev här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

10 svar till “Minitagetes, kryddtagetes eller citrustagetes – en doftande långblommare.”

  1. Alltså… jag är tant på mga vis tror jag (om så bara för att jag lappar och lagar och stickar och virkar osv) men tagetes alltså… Har aldrig riktigt lyckats tycka så mycket om dem. Kanske för att jag inte är så väldigt förtjust i orange o gula blommor?! Fast vissa blommor i de färgerna växer på mig. Så vem vet!

  2. Kryddtagetes alltså? Vill jag ha! Gillar tagetes för att de är barndomsblommor, men de tycker på riktigt att de luktar grymt illa. Antar att de här är en annan sort?

    Måste nog lämna snön o börja odla …

  3. Trots att jag saknar trädgård blir jag inspirerad av dina inlägg. På den tiden jag var med trädgård hade jag en favoritblomma – calendula – ringblomma. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.