119873092

Odla Zinnia – en ståtlig sommarblomma – fin i bukett

odla Zinnia

Odla Zinnia är lätt. Ju mer du plockar de vackra blommorna ju mer fortsätter plantan att producera nya blommor. Den här vackra kraftigt upprättväxande blomman gör sig lika bra i rabatten som i kruka. Blommorna finns i massor av färger, både enkla och fyllda.

Zinnia är fin som snittblomma

Med sin kraftiga stjälk gör sig Zinnia särskilt bra i buketter. Samtidigt som du klipper av blommorna stimulerar du plantan till att sätta nya knoppar.

Zinnia finns näst intill i regnbågens alla färger. Den finns som enkla och dubbla blommor. Dessutom finns de i varierande höjder från ca 40-100 cm. Sorten jag odlar heter Zinnia Elegans, den blir ca 80 cm hög.

Planterad i kruka växer Zinnian fint. Ge den en rymlig kruka om minst 5 liter så kan rotsystemet utvecklas bra.

odla zinnia

Även innan Zinnian fällt ut sina kronblad helt är den ett konstverk.

Zinnia är en riktig fjärilsmagnet.

Direktså eller förodla Zinnia

Zinnia går att direktså i rabatten, men jag börjar med att odla Zinnia inomhus för att få igång den tidigare på säsongen.

I februari/mars petar jag ner fröna i jord. Jag sår ett frö per kruka då Zinnia har känsliga rötter och passar därför inte för bredsådd. Dessutom blir det lätt att plantera om i större kruka när det är dags.

odla zinnia


Fröna får börja sin tid i miniväxthus, som jag placerar på fönsterbrädan med element under. Fukten bevaras under locket och värmen hjälper fröet att gro. Inom en vecka brukar fröna ha grott. Småkrukorna får då flytta till odlingsstationen där de sedan står under belysning.

Zinnia är en blomma som är känslig för mögel och röta. Därför är det viktigt att plantorna inte står för tätt utan att luften kan cirkulera.

Zinnia är lättskött – klipp blommorna och gödsla

Plantera ut plantorna på friland eller i kruka när nattfrosten är över. Nån gång i maj brukar jag sätta ut mina, beroende på vädret. Vänj dem successivt vid temperaturen ute genom avhärdning första veckan. Plantan klarar inte frost.

Plocka bort överblommade blommor, så hjälper du plantan att fokusera på att producera nya knoppar istället för att sätta frö.

Var inte rädd rädd för att klippa rejält i plantan och plocka dig vackra buketter för att sätta i vas. Plantan kommer villigt producera nya knoppar och odlingstiden förlängs. Följaktligen kan plantan ge blomsterfägring en bra bit in i september.

Tänk på att ny planteringsjord oftast bara har näring som räcker ca 1 månad. Det finns specialjord med långtidsverkande gödsel. Annars mår plantan bra av att få lite tillskottsgödsel då och då.

På hösten låter jag några blommor stå kvar och bilda frön, som jag kan skörda till nästa års sådd.

Här hittar du mig på facebook. Följ mig där så missar du inte nya blogginlägg.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

11 svar till “Odla Zinnia – en ståtlig sommarblomma – fin i bukett”

  1. Sååå fina! Älskar att du verkligen poängterar att man SKA skörda. Jag kan snåla så med det, av rädsla för att det inte ska se fint ut i rabatten eller krukan. Men de här vill ja absolut testa. Fina färger!

    1. Me and you both – jag kan också vara restriktiv med att plocka in blommor… vilket ju i de flesta fall e helt galet!

      Så, skörda mer och ffa, se till att skaffa mig ett par zinnior till sommaren!

  2. Hej ! Så mycket fin information ! Jag tänkte odla zinnia för första gången- men tänkte ha dom på fönsterbrädan hela tiden…….spara pengar på att inte ha växtljus…..Men är det inte möjligt att odla zinnia enbart i fönster ?
    Mvh Ingrid Henriksen

    1. Hej Ingrid. Härligt att vill odla Zinnia, denna underbara blomma. Om du ska dra upp dina plantor från frö så rekommenderar jag växtbelysning under tiden oktober-mars. Det gäller i stort för alla sådder under den tiden, då dagsljuset är klent och risken är att frösådderna ränner iväg och blir rangliga.
      Sår du först i mars så kan det funka utan växtbelysning i fönsterkarmen, lite gränsfall. Men värt att prova. Från april är ljuset tillbaka så pass, men också värmen i solens strålar så då gäller det att se till så att sådden inte torkar ut. Lycka till med odlandet. Hälsningar Yvonne

  3. Hej
    vad roligt och hitta dig och får dina fina erfarenheter. Själv har frösåd sinnina men dem är långa och tunna nu. vet inte vad ska göra.

    1. Hej, vad roligt du tycker det. Om de står Inne I rumstemperature ränner de lätt iväg och blir taniga. Förhållandet ljus/temperatur är avgörande. Kan du ställa dem svalare och ljusare, brukar de växa saktare och få kraftigare stjälk med tiden. Då brukar det rätta till sig. Jag brukar stötta rangliga småpratar genom att sticka ner 3 grillpanna runt varje planta, så att de inte böjer sig. Lite tålamod bara så bör det gå vägen.

  4. Hej! Jag odlar zinnia för första gången och kan läsa att du har stor erfarenhet. Jag har förstått att det ska vara ett frö per kruka, och har satt mina i ett minidrivhus och de har precis kommit upp. Nu till min fråga; blir det ”en” blomma per frö eller en hel planta? Min tanke var nämligen att plantera ut dem i planteringslådor 40×40 sen och undrar då om man kan ha flera plantor i en för att få den fyllig och fin med mycket blommor? Tack!

    1. Härligt du odlar denna vackra blomma. Plantan förgrenar sig och ju mer du klipper blommorna i den så kan den bli rätt buskig.
      Absolut kan du sätta fler plantor I samma låda. Inte för tätt bara. Avståndet brukar stå på påsen och kan ju variera beronde på vilken sort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.