Pionvallmo – går vallmofröerna att äta

pionvallmo

Ännu ett av naturens konstverk – Pionvallmo. Denna ettåriga sommarblomma är förförande med sina silkestunna kronblad, tätt, tätt samlade. I frökapseln bildas mängder med små vallmofrö. Men är de ätbara? Alla sorter av vallmofrö är inte ätbara, tar du fel kan du bli sjuk.

Piovallmo är bara en måste-ha-blomma för mig. Jag förodlar dem från frö inomhus tidigt på våren och sätter ut i landen på försommaren. Fröna bildas i en kapsel, som det gäller att plocka i rättan stund. Rätt som de är öppnar den upp sina fönster under kragen och när vinden vaijar kapseln far hundratals små vallmofrön ut. Med andra ord, de självsår sig oerhört lätt. Men vill du inte ha dem överallt gör du klokt i att nypa av kapslarna när blomman blommat över.

Jag låter några frökapslar stå kvar i landen, för att kunna ta till vara frön till nästa års sådd. Fröerna får ligga och eftertorka i rumstemperatur en vecka, sedan förvarar jag dem i en melittapåse.

vallmofrö
Här syns de små “fönstren” under “kragen” på frökapseln där fröerna tar sig ut.

Går alla vallmofrö att äta

Nej, alla sorters vallmofrö går inte att äta. Vallmo är indelade i olika sorter. Vallmofrön, som används till bakning och i mat, kommer från växten opiumvallmo, Papaver somniferum. Chansa inte på att använda frön om du inte vet att det verkligen rör sig om växten Papaver somniferum.

Källa: fobo.se

vallmofrö
Vallmofrö är gott på frallor och i andra bakverk.

Fröfrimorna, på nätet, skriver inte alltid ut det latinska namnet och vilken sort de tillhör. Troligen beror det på att Papaver somniferum är en opiumvallmo – faktiskt – men det är tillåtet att odla opiumvallmo i Sverige trots att de innehåller opiater. Opiumhalten är dock så låg i sorterna som säljs att de går inte att använda som drog. Enligt Livsmedelsverket kan dock en frukostbulle med vallmofrön kan ge utslag i drogtest.

Tyska myndigheter har gjort en undersökning som visar att intag av stora mängder vallmofrö kan leda till biverkningar i form av illamående, kräkningar, huvudvärk, andningssvårigheter och hjärtklappning. Som extrema intag räknar myndigheterna 150 gram vallmofrö.

Källa gp.se

Pionvallmo

Hur är det då med min pionvallmo – Purple passion – är fröna ätbara? Det står angivet att det är en Papaver somniferum. Gott och väl så långt. Söker jag vidare på nätet hittar jag en Pionvallmo av sorten Papaver Paeoniflorum. Hittar att det finns fler grupper av Papaver som P. bracteatum, P. pseudo-orientale eller P. orientale och frön från dessa ska inte ätas. Fobo.se uppger att frön från pionvallmo inte är ätbara. Förvirringen är total. Finns det olika sorter av Pionvallmo?
Jag har ställt frågan till fröfirman vilken grupp av vallmo Purple passion tillhör och om de anser att fröna är ätabara. Inväntar spänt deras svar – kommer uppdatera här i inlägget när jag får svar.

Sorter av vallmo som inte har ätbara frö

Det är alltså jätteviktigt att odla rätt sort om du ska ta frön och äta.

Det jag kommer fram till är att sorter av vallmo som inte är ätbara är bl a jättevallmo, pionvallmo, sibirisk vallmo, spansk vallmo och fläckvallmo.

sommarblomma
Jag fortsätter att odla min undersköna pionvallmo för dess prydnads skull och vågar inte chansa på att äta fröna.

Följ mig på mina kanaler så får du fler inlägg

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.