119873092

Går vallmofrö av pionvallmo att äta?

pionvallmo

Ännu ett av naturens konstverk – Pionvallmo. Denna ettåriga sommarblomma är förförande vacker med sina silkestunna kronblad. De sitter tätt, tätt samlade i den lite rufsiga blomman.
Även kapseln, med sina gömda vallmofrö, är vacker i sin sinnrika konstruktion. De små fröna ligger skyddade djup där inne tills att de är mogna att spridas ut genom de små ”fönstren” överst i kapseln.
En fundering jag har är om det går att äta dessa vallmofrö.

Förföriskt vacker pionvallmo

Piovallmo är bara en måste-ha-blomma för mig. Jag förodlar den inomhus tidigt på våren och sätter ut i landen på försommaren. Varje år tar jag nya frön från den överblommade frökapseln.

vallmofrö
Här syns de små ”fönstren” under ”kragen” på frökapseln där fröerna tar sig ut.

Ta frön av pionvallmo

Det gäller att vara vaksam, när det är dags att ta fröna. Rätt som de är öppnar kapseln upp sina fönster under kragen. När vinden vaijar kapseln fram och tillbaka far hundratals små vallmofrön ut. Med andra ord, pionvallmo självsår sig oerhört lätt. Vill du inte ha dem överallt gör du klokt i att nypa av kapslarna när blomman blommat över.

Fröerna får ligga och eftertorka i rumstemperatur en vecka, sedan förvarar jag dem i en melittapåse.

Går frön av pionvallmo att äta

Vallmofrön är ju goda att äta också. Därför har jag funderat på om fröna från pionvallmo är ätbara. Följaktligen har jag sökt information om detta på nätet. Nedan kan du läsa vad jag kommit fram till.

Olika sorters vallmofrö

Vallmo är indelade i olika sorter. Vallmofrön, som används till bakning och i mat, kommer från växten opiumvallmo, Papaver somniferum. Chansa inte på att använda frön om du inte vet att det verkligen rör sig om växten Papaver somniferum.

Källa: fobo.se

vallmofrö
Vallmofrö är gott på frallor och i andra bakverk.

Fröfrimorna, på nätet, skriver inte alltid ut det latinska namnet och vilken sort de tillhör. Troligen beror det på att Papaver somniferum är en opiumvallmo – faktiskt – men det är tillåtet att odla opiumvallmo i Sverige trots att de innehåller opiater. Opiumhalten är dock så låg i sorterna som säljs att de går inte att använda som drog. Enligt Livsmedelsverket kan dock en frukostbulle med vallmofrön ge utslag i drogtest.

Tyska myndigheter har gjort en undersökning som visar att intag av stora mängder vallmofrö kan leda till biverkningar i form av illamående, kräkningar, huvudvärk, andningssvårigheter och hjärtklappning. Som extrema intag räknar myndigheterna 150 gram vallmofrö.

Källa gp.se

Pionvallmo, rosenskära, astilbe och blad från daggkåpa i midsommarbuketten.

Pionvallmo – Papaver Somniferum

Hur är det då med min pionvallmo – Purple passion – går fröna att äta? På vissa fröpåsar står det angivet att den faktiskt är av sorten Papaver somniferum. Alltså skulle den vara ätbar.
Vid fortsatt sökande, på nätet, hittar jag ytterligare en Pionvallmo, men av sorten Papaver Paeoniflorum också. Följaktligen finns det flera sorter av pionvallmo.

Fobo.se uppger dock att frön från pionvallmo inte går att äta. Trots att andra källor uppger att min pionvallmo är av den ätbara sorten – somniferum. Motstridiga uppgifter alltså.
Vidare finns det fler grupper av just Papaver, som P. bracteatum, P. pseudo-orientale eller P. orientale och frön från dessa ska inte ätas!

Slutligen har jag alltså inte kommit fram till ett svar som känns tillförlitligt.
Har du gedigna kunskaper i ämnet får du gärna höra av dig! Skulle vara roligt att reda ut hur det verkligen förhåller sig.

Sorter av vallmofrö som inte går att äta

Det är alltså jätteviktigt att odla rätt sort om du ska ta vallmofrö för att äta. Chansa inte på att äta frön om du inte är säker.

Oavsett att jag inte kom fram till ett tillförlitligt svar när den gäller min sort av pionvallmo, så kom jag fram till att följande sorter inte är ätbara; jättevallmo, sibirisk vallmo, spansk vallmo och fläckvallmo.

Kika in på min receptsida

gluten- och mjölkfria vegetariska recept

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.