Odla rosenskära

Odla rosenskära

Du missar väl inte att odla denna underbara sommarblomma? Rosenskäran blommar från sommar till sent in på hösten. Den finns i en mångfald av färg och höjd – från 50-120 cm. Så på friland nu i april/maj.
Jag har förodlat mina inomhus i mars och nu i slutet av april har de fått komma ut på friland.
Visste du att om din frösådd inomhus blir gänglig och lägger sig ned så kan du plantera ner plantan vid omskolning.

Så och odla rosenskära

Om jag bara fick välja en sommarblomma att odla så skulle jag välja rosenskära – Cosmos bipinnatus. Första gången jag såg den var som krukodlad, med massor av olika färger på blommorna. Denna färgrikedom tillsammans med det dilliknande bladverket – var närmast som en sagoblomma för mig. Att det finns något sådant i verkligheten!

Lättodlad blomma med en variation av höjd och färg

Det är en lättodlad blomma, jag tror alla frön jag sått grodde. Den är oöm, tål vind och regn och blommar länge. Går fint att plocka och sätta i vas.
De finns i en mängd av färger och höjder. Från ca 50 – 120 cm. Jag odlar de höga, de är så pampiga. De klarar sig för de mesta utan växtstöd, om de inte står alltför utsatt.

I år har jag valt att odla 2 sorters rosenskära

  • Psyche White. Den har dubbla rader av lite rufsiga kronblad, som är vita. Den kan bli uppemot 120 cm hög.
  • Sweet Kisses. Den här blommar med rosastrimmiga kronblad med en krans av mindre blad innerst. Den ger ett mera välkammat intryck. Kan också bli uppemot 120 cm hög.
Odla rosenskära
Härligt rufsig är den vita rosenskäran Psyche White

Förodlar inomhus i mars

Jag förodlar dem inomhus. Petade ner fröna ett och ett i en bricka med odlingsceller i vanlig blomjord. (köpte faktiskt jord, trots mitt mål att bli självförsörjande på jord…) Ställde dem i söderfönstret, där jag har min odlingsstation med växtbelysning. Temperaturen ligger där runt 15-20 grader när inte solen kikar fram.

Det var i början av mars och efter 3 dagar tittade de små upp. De växte lavinartat och efter 20 dagar rådde full kaos i växttråget. De gängliga småplantorna böjde sig och låg huller om buller. Kanske det blivit lite för varmt ändå när solen kikade fram.

Odla rosenskära
Kaos i växttråget när gängliga småplantor av rosenskära trasslar omkring

Men ingen panik. Det fina med rosenskära är att den går att plantera ner vid omplanteringen – precis som tomatplantor.
De nya krukorna är ca 7 x7 cm och jag satte ner den lilla plantan ända ner i botten och fyllde på jord ända upp till kanten. Sådär ja, ordningen var återställd. De små raringarna stod åter i givakt.

Odla rosenskära
Efter första omplanteringen är ordningen återställd

Nästa fas i plantornas liv är att de får komma ut i växthuset, första veckan i april. Då hade nattfrosten släppt här i Skåne och vi började tro på våren. En vecka efter det var rötterna ute i kanten på krukorna igen och de fick ytterligare en större kruka att växa i. Nu i slutet av april har jag satt ut dem på sina slutgiltiga platser. Några i kruka och några på friland.
Om frosten skulle komma… då blir det till att täcka med fiberväv.

Utplantering

Plantorna blir väldigt yviga och säger inte nej till ett avstånd om 25 cm emellan dem. I lådorna har jag satt sex stycken med bara 15 cm mellanrum. Jag vet att de kommer trängas, men jag vill ha en tät vägg av dem, som ger lite insynsskydd.

Odla rosenskära

Jord och gödsel

Jorden är fjolårets och den är fin i strukturen. Därför har jag bara luckrat och gett den ny näring i form av en näve hönsgödsel. En gång i månaden kan det vara dags att ge en ny giva gödsel, när man använder den här typen av långstidsverkande gödsel. Då krafsar jag bara ner lite  i jordytan. Näringen frigörs i lagom takt efter hand som jag vattnar. Du kan ju också vattna ut gödslet om du t ex har flytande gödsel som guld- eller nässelvatten.
På Sara Bäckmos sida kan du läsa hur hon gör dessa gödselmedel. 

Ska de toppas

När kan jag tänkas få njuta av blomsterprakten då? I juli hoppas jag första blommorna ska titta fram. Sen kan de fortsätta blomma in i september/oktober. Rosenskära lär vara en blomma man kan toppa, för ett buskigare växtsätt. Jag gör ingen medveten sådan toppning. Med det menar jag att jag klipper blommorna efter hand för att sätta i vas och det kan ju kanske räknas som ett slags toppning. Jag får i alla fall buskiga plantor som sätter rikligt med blom löpande.

Alltså

Plantorna fick två omplanteringar innan de planterades ut på sina slutliga växtplatser. Från frösådd inomhus i början av mars till utplantering tog det sju veckor.

Har du inte förodlat några blommor inomhus ännu går det jättebra att så dem på friland nu i slutet av april. I alla fall i de delar av landet som är snöfritt – för det lär ju ligga snö kvar längst norrut.

Här hittar du migfacebook – gå gärna in och följ mig så får du mina inlägg.
Här hittar du mig på instagram

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.