119873092

Odla rosenskära – en magisk sommarblomma

sommarblomma

Odla rosenskära gör jag varje år. Denna underbart skira sommarblomma ger mig fägring från sommar till sent in på hösten. Med sitt dilliknande bladverk är den rent förförande. Rosenskära finns i en mångfald av färger. Dessutom varierar höjderna mellan 50-120 cm.
Jag förodlar den inom hus tidigt på vårvintern för att få tidig blomning, men den går lika bra att så direkt på friland.

Så och odla rosenskära – en magisk sommarblomma

Om jag bara fick välja en sommarblomma att odla så skulle jag välja rosenskära – Cosmos bipinnatus. Första gången jag såg den var som krukodlad, med massor av olika färger på blommorna. Denna färgrikedom tillsammans med det dilliknande bladverket – var närmast som en sagoblomma för mig. Att det finns något så vackert!

Lättodlad sommarblomma med en variation av höjd och färg

Det är lätt att odla rosenskära, jag tror näst intill alla frön jag sår gror. Trots sitt skira yttre är den relativt oöm och tål både kraftiga och slagregn. Dessutom står den sig fint i vas.
Rosenskära finns i en mängd av färger och höjder. Från ca 50 – 120 cm. Kronbladen kan variera med enkla och dubbla rosetter eller vara ihåliga som rör. Främst odlar jag de höga sorterna, de bildar nästan en liten häck. För det mesta klarar de höga sorterna sig utan växtstöd, om de inte står alltför utsatt för vind.

Två odlingsvärda sorters rosenskära

  • Psyche White. Sorten har dubbla rader av lite rufsiga kronblad, som är vita. Den kan bli uppemot 120 cm hög.
  • Sweet Kisses. Blommar med rosastrimmiga kronblad med en krans av mindre blad innerst. Den ger ett mera välkammat intryck. Kan också bli uppemot 120 cm hög.
sommarblomma
Psyche White är härligt rufsig i sin vita skrud.
odla rosenskära
Sweet Kisses har rosastrimmiga kronblad.

Förodla rosenskära inomhus i mars

Rosenskära förodlar jag inomhus i mars, för att få tidig blomning. Jag sår i en odlingsbricka med celler i vanlig blomjord. Brickan står i odlingsstationen under belysning. Temperaturen ligger runt 20 grader.

Efter 5 dagar tittar de små upp. De växer lavinartat och efter 3 veckor kan det råda kaos i odlinsgtråget. Trots växtbelysning har jag problem med att de skjuter iväg och blir rangliga. Kan bero på för kraftig jord initialt, eftersom jag inte använt såjord utan blomjord, som är mer näringsrik.

Odla rosenskära
Kaos i växttråget när gängliga småplantor av rosenskära trasslar omkring.

Men ingen panik. Det fina med rosenskära är att den går att plantera ner djupare i jorden vid omplanteringen.
De nya krukorna är ca 7 x7 cm och jag sätter ner den lilla plantan ända ner i botten och fyller på med jord upp till kanten.
Sådär ja, ordningen är återställd. De små raringarna står nu åter i givakt.

Odla rosenskära
Efter första omplanteringen är ordningen återställd.

Nästa fas i plantornas liv är att de får komma ut i växthuset nån gång i april.
Två veckor efter första omplanteringen tittar rötterna ut under krukan igen. Följaktligen är det dags för omplantering igen i större krukor

Utplantering

I början av maj är det då dags att plantera ut dem. Plantorna blir väldigt yviga när de växer på. Sätter du dem på friland var gärna generös med avståndet, 25 cm emellan plantorna. I krukor sätter jag dem tätare, ca 15 cm emellan.

sommarblomma
De högväxande rosenskärorna bildar ett insynsskydd på altanen.

Jord och gödsel

När jag planterar ut rosenskära på friland tillsätter jag ett par nävar kogödsel eller hönsgödsel i planteringsgropen.
I krukorna luckrar jag upp fjolårets jord och blandar i kompostmylla innan jag planterar plantorna.
Längre fram på sommaren gödselvattnar jag med något flytande gödningsmedel, som t ex guld- eller nässelvatten.
På Sara Bäckmos sida kan du läsa hur hon gör dessa gödselmedel. 

Rosenskära är en fin snittblomma. Midsommarbuketten med pionvallmo och rosenskära står sig länge.

Ska de toppas

I början av juni kommer belöningen när blommorna slår ut. Genom att klippa bort de överblommade blommorna fortsätter plantan att sätta knopp och blommar ända in i oktober.
Rosenskära lär vara en blomma man kan toppa, för ett buskigare växtsätt. Jag gör ingen medveten sådan toppning. Men jag klipper ju blommorna efter hand för att ta in och sätta i vas och det kan ju kanske räknas som ett slags toppning. Jag får i alla fall buskiga plantor som sätter rikligt med blom löpande.

Här hittar du fler av mina inlägg på bloggen.

Trädgårdsblogg

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

7 svar till “Odla rosenskära – en magisk sommarblomma”

  1. Hej!
    Hittad ditt inlägg när jag sökte på rosenskära.
    Jag har odlat rosenskära för första gången nu och mina ser ut som dina på bilden här ovan.

    Funderar på om jag måste plantera om dom en gång till eller om man kan plantera ut dom nu?
    Kan inte i min vildaste fantasi se att dom där taniga stjälkarna ska blir stora och blomma!?

    1. Hej Hanna. Jag har planterat ut mina redan och de har växt på rejält när de väl kom i marken. Men är de för taniga så kan de behöva skyddas mot vinden, det har blåst rejält här. Och så får vi hoppas vi slipper mer frost, fast då kan du skydda med odlingsväv. Jag har aldrig misslyckats med Rosenskära, de är tåliga. Lycka till. Yvonne

      1. Hej!
        Tack för ditt svar!
        Då ska jag plantera ut dom i helgen 🙂 bor utanför Norrköping och här blåser det rätt bra också, just där vi bor. Så får vi hoppas att det fungerar.

  2. Har man väl haft rosenskära en gång så här man den för alltid. Den självsår sig hur lätt som helst. Det är dock enkelt att ta bort de plantor man inte vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.