Förodla med växtbelysning tidigt på året

Odlingsstation - hyllor med belysning och odling

Tycker du också det här med växtbelysning är en djungel? Att förodla med växtbelysning tidigt på året gör att jag får en längre odlingssäsong. Det är inte krångligt och de flesta av oss har redan en belysning hemma som funkar. Läs hur jag testat 2 olika sätt att förodla med belysning. Enkelt och billigt är min devis.

Förodla med växtbelysning tidigt på året

Tidigare har jag tänkt att det är säkert dyrt och krångligt med växtbelysning. Det där med mol och lumen verkar svårt. Därför har jag sått fröer inomhus först i mars när ljuset börjat komma åter. Lite gängliga har plantorna blivit i alla fall. Nu har jag börjat förodla med växtbelysning tidigt på året i januari.

När odlingsabstinensen var som värst i vintras insåg jag att nu är det dags att ta tag i det här med växtbelysning. Läste i olika växtforum att det fungerar alldeles utmärkt att odla under vanlig lysrörsbelysning med T5 lysrör. När jag läste ”T5” fick jag genast en känsla av olust: att jag ska nog låta bli det här med växtbelysning. Sansade mig, gick ut i köket och kollade på lysrören i bänkbelysningen. Där stod T5, puhh. Då kör vi.

Förodla med växtbelysning – test 1

Tidigt i januari sådde jag bla basilika och persilja. Ett gäng plantor satte jag under bänkbelysningen i köket. Avståndet mellan ljus och plantor är ca 15 cm. Fönstret är vid sidan om och är ett norrfönster, som inte bidrar med särskilt mycket ljus.

Förodla med växtbelysning tidigt på året
Sådd av basilika och persilja under bänkbelysningen i köket.

Förodla med växtbelysning – test 2

Jag har ett söderfönster, i en nisch, med fönster från golv till tak. Där har jag brukat dra upp fröplantor från mars, utan tillskottsljus. Det har med nöd och näppe fungerat. Nu vill jag förstärka med belysning där.

Har jag gått ifrån min devis nu då – ”enkelt och billigt”? Ingalunda. Loppis är lösningen för mig!
Kom hem från loppis med en Thorn takarmatur, 125 cm lång, med upphängningsanordning. Jag betalade 200 kr för armaturen, med fungerande lysrör. Gubben Bertil skruvade upp den i taket med 2 krokar – klart.

Takarmatur som växtbelysning
Egen konstruktion av aluminiumfolie, som reflekterar ner ljuset från de övre lysrören.

Detta är ju egentligen en “kontorsbelysning”. Den har lysrör både nedåt och uppåt, 3 rör om 28 watt vardera. Kanske kan tyckas omotiverat att ha belysning uppåt också – det ska ju neråt på växterna. Därför har jag tillverkat en reflektor av vanlig ugnsfolie och monterat över lysrören där uppe, för att reflektera ned ljuset. Ser kanske lite taffligt ut, men tomaterna struntar i vilket, de är glada bara de får ljus.
Jag odlar i en liten nisch, ca 130 cm bred, med väggar på sidorna och bara 210 cm till tak. Det blir som en liten box där ljuset reflekteras mellan sidor och tak. Dessutom så ger söderfönstret mer och mer ljus för var månad.

Placering av armaturen

Jag har 2 odlingshyllor, olika höga. På så sätt får jag olika avstånd till armaturen, ca 20 resp 50 cm. Istället för att sänka och höja armaturen, höjer och sänker jag växterna. Jag ställer något under krukorna, så de kommer närmare belysningen. Enklare för mig då armaturen är av det klumpigare och tyngre slaget.

Rödblå ledlampa som växtbelysning
Röd/blå växtlampa på 10 w.

På de undre hyllplanen har jag monterat spotlights med röd/blå växtlampor i. Ingen särskild avsikt med det, mer än att jag hade armaturerna och kom över lamporna billigt.

Utvärdering av testet

Det växte bäst med båda sätten. Bänkbelysningen i köket gör det lätt att komma igång, eftersom den redan finns. Nackdelen är att det kanske inte är så roligt att ha köksbänken belamrad med småkrukor. Avståndet mellan plantor och belysning går bara att justera till en viss gräns.

Takarmaturen i söderfönstret funkar bäst för mig, där får jag bäst plats med odlingarna och har plats för flera hyllplan.

Rätt belysning för olika förutsättningar

Avståndet mellan plantor och belysning rekommenderas ofta att vara ca 15 cm. Du kommer se på växterna om ljuset räcker till! Blir de långa och gängliga behöver de starkare belysning eller så kan du prova att sänka armaturen. Börjar de luta åt nåt håll så söker de efter mer ljus från det hållet.
Vill du inte lägga ut så mycket pengar på att köpa belysning: fynda lysrörsarmatur på loppis, kolla på Blocket på nätet eller åk till rivningsfirmor.

Det som är viktigt att tänka på är att växtbelysningen behöver vara igång 14-16 timmar om dagen.
För att rikta ljuset kan du bygga trattar och reflektorer av ugnsfolie och reflektera ljuset dit du vill. Du kan också klä in sidor och tak med folien, om du odlar i en hylla. Om  ljusstrålen inte är så bred sprider detta ljuset.

Vågar du experimentera hittar du det som fungerar bäst för dig med dina förutsättningar.

Och såklart finns det massor att fina “riktiga” växtbelysningar med fiffig upphängningsanordning att köpa. Men jag tycker det är kul att klura lite och fixa och trixa till det själv. Yvonne

Här hittar du mig på facebook och instagram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.