119873092

Så här gör jag för att välja växtbelysning

välja växtbelysning

Så här gör jag när jag väljer växtbelysning. Jag använder vanlig lysrörsarmatur. Sådan som många av oss har under bänkskåpen i köket.
Begrepp som lumen och kelvin kan låta jobbigt. Här går jag igenom vad jag lärt att de betyder. Men också hur länge belysningen är tänd och på vilket avstånd den hänger på.

Så här gör jag för att välja växtbelysning

Färdig växtbelysningen kommer med ställning eller med kedjor och har en bra reflektor som sprider ljuset. Väljer du detta alternativet slipper du fundera själv på det där med lumen och kelvin och elsäkerhet.

Jag har sparat många sköna slantar genom att köpa vanlig lysrörsarmatur och rigga upphängningen själv. Genom åren har jag först testat att odla under bänkbelysningen i köket, som består av lysrörsarmatur. Sedan har jag köpt på mig armaturer, de flesta på loppis, och byggt mig en odlingsstation.

Det här har jag lärt mig för att välja växtbelysning

Efter att jag lärt mig några begrepp så är det lättare att välja växtbelysning. Framför allt lumen är viktigt att känna till. Sedan tittar jag också på kelvin.
Att känna till skillnaden på LED och lysrör är också bra, så behöver jag inte längre känna mig som novis på växtbelysning. Så häng med så ska jag gå igenom begreppen.

Mina odlingsstationer med växtbelysning. Belysningen består mestadels av loppisfyndade lysrörsarmaturer. Den långa armaturen överst i bild är en kontorsbelysning, som hänger i kedjor från taket.

Skillnaden på LED och lysrör

LED-belysning innehåller inte skadliga ämnen som t ex kvicksilver, vilket vanliga lysrör gör. Dessutom håller LED bortåt 10 år längre och flimrar inte som lysrör gör. Vanlig lysrörsbelysning har ett flimmer som ögat inte uppfattar, något som ändå kan leda till huvudvärk. Kan vara bra att veta när man ska vistas länge i det rummet växtbelysningen finns. Ljuskällor i LED är överlägset energisnålast.

Glödlampor tillverkas inte längre. Styrkan mättes i Watt.

Vad betyder WATT

Den gamla tidens glödlampor, som inte tillverkas längre, benämndes med olika Watt (W). Detta är ett sätt att mäta hur mycket energi lampan förbrukade.

Vad är LUMEN

Glödlamporna har kommit att ersättas av LED-lampor och på dessa mäts ljusflödet (istället för energiförbrukningen) i lumen. Därför är det bra att veta antalet lumen en ljuskälla har – än antalet Watt. Mängden ljus som en ljuskälla avger mäts i lumen.

En mulen novemberdag kanske dagsljuset inte ligger på mer än 5-600 lumen. Det mår inte växterna bra av i längden, många är vi som kämpar med att hålla liv i krukväxterna på vintern.

Enligt Bosse Rappne (känd från Äntligen hemma), så ska ljuskällan vara på minst 1000 lumen för att fungera som växtbelysning.

Är dessa begreppen nya för dig föreslår jag en kaffepaus här! Låt det landa. Sen går vi vidare med vad Kelvin är.

Vad är KELVIN

Beroende på var jag ska ha min växtbelysning är det bra att veta om ljuset är vitt/kallt ljus eller varmt/gult ljus. Ett riktig kallt ljus kan vara störande om det t ex är i vardagsrummet.

Färgen på ljuset kallas färgtemperatur och det mäts i Kelvingrader (K). Ju högre Kelvin desto kallare (vitare) ljus och desto lägre Kelvin desto varmare (gulare) ljus.

Ett naturligt vitt ljus ligger runt 2700 K. Ett varmt och mysigt ljus har en lägre Kelvingrad. En ljuskälla runt 3-4000 K känns kall, men är bra som arbetsbelysning.

Karl-Johan Bergstrand är en av Sveriges främsta experter på växtbelysning och hävdar att enklast och billigast fungerar alldeles utmärkt! Ju vitare ljuset är, desto bättre resultat, menar han.

Själv föredrar jag varmvitt och jag tycker det fungerar utmärkt för växterna.

Att välja växtbelysning i praktiken – så här tolkar jag beteckningarna på lysrören

Nu tar vi ett exempel i praktiken. Det här är min stora lysrörsarmatur, som hänger i taket. Den har jag köpt på loppis – det har varit en kontorsbelysning, så den har lysrör både uppåt och neråt. Dock använder jag bara ljuset neråt. Det är vanliga lysrör, som sitter i – alltså inte LED.

Välja växtbelysning

TL5 = står för att det är en belysning för bl a arbetslokaler – en proffsbelysning (inte konstigt – det har ju varit en kontorsbelysning) Du kan lika gärna välja bara T5.
28 W = är den effekt lampan har. Med andra ord säger det hur mycket energi den drar.
827 = är färgkoden, som anger färgtemperaturen=KELVIN . I det här fallet motsvarar koden en färgtemperatur på 2700K, som är extra varm vit (jag kollade Philips hemsida).
Det som inte står är hur många LUMEN lysröret har. Det är ju det vi vill veta för att bedöma om den räcker till som växtbelysning.
Kommer du ihåg vad Bosse Rappne säger: minst 1000 Lumen. Jag kollar på tillverkarens hemsida och får fram att det här lysröret har 2625 lumen. Därmed får det med god marginal godkänt som växtbelysning.

Antal lumen som olika lysrör ger

Nedan hittar du 2 olika tabeller för att söka ditt lumen-tal på lysrör. Det är olika beroende på hur tjocka och hur långa lysrören är.

Värden enligt xcen.se

Tabellen nedan gäller för de smalare T5 lysrören.

LYSRÖR LÄNGD LJUSFLÖDE
14W T5 lysrör 549mm 1400 lumen
21W T5 lysrör 849mm 1700 lumen
24W T5 High Output lysrör  549mm 2400 lumen
28W T5 lysrör 1149mm 2625 lumen
35W T5 lysrör 1449mm 3325 lumen
39W T5 High Output lysrör 849mm 3100 lumen

Tabellen nedan gäller för de tjockare T8 lysrören.

LYSRÖR LÄNGD LJUSFLÖDE
15W lysrör 437,5mm 1000 lumen
18W lysrör 590mm 1350 lumen
30W lysrör 895mm 2400 lumen
36W lysrör 1199,5mm 3350 lumen
58W lysrör 1500mm 5240 lumen

Avslutningsvis vill jag gå in på lite andra praktiska saker som hur länge jag har belysningen tänd och på vilket avstånd den hänger.

Hur länge ska belysningen vara tänd?

Växterna vill ha lika mycket ljus som vi människor. Åtminstone 14- 16 timmars ljus per dygn. Växterna behöver nattvila med mörker, precis som vi.
Mellan oktober- mars ungefär, lite beroende av var i landet du bor, mår växterna bra av tillskottsljus.

Avstånd på belysningen

Risken med att ha ljuskällan för nära växten är att de kan få brännskador. LED avger mindre strålningsvärme än andra ljuskällor och kan därför placeras närmare.
Hur nära belysningen ska sitta anpassar jag även efter ljuskällans spridningsvinkel. Spridningsvinkel är den yta som faktiskt är belyst. Jag tittar på hur ljuset lyser upp ytan, det går lättast när det i övrigt är mörkt i rummet.
Vid uppdragning av plantor är det bra att ha belysningen så nära plantorna som möjligt utan att de riskerar att brännas (cirka 20–40 cm).

Reflektor

Har armaturen en sk reflektor sprids ljuset lättare, vilket är en fördel. Reflektorn sitter bakom ljuskällan och är av ett material som sprider ut ljuset.
Är där ingen reflektor går det att använda till exempel folie för att sprida ljuset.

Här är undersidan på min ”kontorsbelysning” där reflektorn sitter. Den sprider ljuset bra och täcker bänken där plantorna står.

Jag har jag klätt in mina odlingsstationer med reflekterande folie runt om som minskar ljusförlusterna åt sidorna.

Välja växtbelysning
Folien är s k räddningsfilt, som du kan köpa på apotek. Den är mer hållbar och lättare att jobba med än vanlig aluminiumfolie. Testa att stoppa in huvudet mellan hyllplanen – jag lovar du kommer behöva ha solglasögon på. Varje hyllplan består av glasskivor eller plåtar så att ev vatten inte kan rinna ner i armaturen under – det är viktigt.

Sammanfattning hur jag väljer växtbelysning

  • Jag använder lysrörsarmatur eller en LED-lampa, som växtbelysning.
  • Det jag har koll på när jag väljer lampa är hur många lumen den har.
    Minimi är 1000 lumen, men gärna högre – 2000 lumen och uppåt.
  • För att undvika det blåaktiga och kallare ljuset väljer jag varmvitt som ligger runt 2700-3000 kelvin.

Watt talar om hur mycket ström som lampan drar.
Lumen talar om hur starkt lampan lyser.
Kelvin talar om vilken färgtemperatur det är på ljuset.

All el för respekt med sig. Tänk på att installationen kan kräva behörig elektriker. Är du osäker så är de färdiga växtbelysningarna anpassade med rätt förutsättningar och gör det hela mycket enklare, men ock så en slant dyrare.

Nu blir det en kopp kaffe till.

Är du nyfiken på hur jag byggt odlingsstationerna så kan du läsa om det här.

Efter att ha fått kritik för inlägget av en läsare – El nisse – du kan se kommentaren under inlägget valde jag att gå ut med det och har jag gjort förtydliganden här i inlägget. Dock var det för mig otydligt vad El nisse egentligen ansåg var felaktigt.
Jag går i inte in på elinstallation i inlägget. Det måste var och en själv vara noga med att kolla upp vad ni får göra och när det behövs behörig elektriker.
Jag fick fin återkoppling från många av er läsare och Bertil Johansson i Farsta hade synpunkter som är viktiga för att inte äventyra elsäkerheten. Jag har fått lov att citera honom:

”Det kan vara så att El-Nisse reagerat på att du monterat typ fasta armaturer i hyllorna. Något som nog är på gränsen till vad man egentligen får göra utan att ha behörighet. Jag ser även en armatur där röret verkar petåtkomligt… Uppe i ett tak är det väl OK men inte där det är inom räckhåll. För övrigt är jag med på allt du säger om ljuset. Kanske saknas lite om Lux och det faktum att Luxen är kvadratiskt mot avståndet. Halva avståndet – 4 gånger högre Lux. Och 1000+ Lumen beror ju på vilken yta som ska belysas. Själv använder jag en del LED reflektorlampor i fönsterbelysningar och de ger ju c:a 500 Lumen men riktat ned på en liten yta. ”

Prenumerera på mitt nyhetsbrev här

Kika in hos Granngården och titta på deras växtbelysning

Trädgårdsblogg

Källor:
Ljustema.se
Aftonbladet.se – Bosse Rappne
Xcen.se
Nordlux.se

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

23 svar till “Så här gör jag för att välja växtbelysning”

  1. Så garanterar du att alla loppis fynd frugan kommer hem med är säkra för en treåring?
    Elsäkerhet och behörighet att Installera fram för allt är inget att leka med. Har du försäkring som täcker att mitt hus och familj kan brinna inne?
    Tror inte dina råd är genom tänkta.
    Tur att man kan ta screenshot av dina okunskapen inte bara om elsäkerhet utan även om ljus. Fakta fel och osanningar som google slängt upp åt dig. Tur att hon visade dina så kallade rekommendationer så inget hinner gå galet i min familj. Lägger ut det på twitter och innom elbranschen så får vi se vad reaktionerna blir.

    1. El Nisse. Man får ju hoppas på att ni har en bra barnförsäkring om ni har för vana att låta er treåring leka med elprylar, begagnat eller ej *orolig*.

    2. Vilken väldigt tråkig ton du har El nisse och vad är dina specifika invändningar? Låter nästan som irritationen handlar mer om din fru och nåt du borde lösa hemma.
      Om det skulle bli nån vajsing med beskrivna hemmainstallationer är jag övertygad om att jordfelsbrytaren slår till och ingen skada är skedd. Ungarna ska man ha under uppsyn och lära att inte pilla på elen.
      /Anette

      1. Kunde inte sagt det bättre själv. Synpunkter är alltid välkomna, men sakliga sådana är att föredra. Och i bättre ton. Då går det ju att göra nåt åt saken.

  2. Oj oj oj, så mycket att lära sig. Fint med klargörande. Och wow, vilken imponerande hörna du har!

    Tycker förresten inte att ditt ansvar ligger i att ha försäkring för dina läsares treåringars eventuella pillande. Eller för oss. Det är ju som att jag skulle blogga om hur hälsosamt det är att springa och du stukar foten på en löprunda och läsår mig för det …

    Heja dig!
    //M

    1. Håller helt med M! Om allt, men inte minst om vilken finfin hörna du har. Nu förstår jag hur du kan ha så himla mycket smarrigt grönt även vintertid. Impad!!

  3. Så härlig blogg, jag blir lycklig och glad för alla tips, råd, påhittighet och fina bilder som väller fram här! Samtidigt konstateras att när en bloggare är på uppgående kommer trollen som på beställning. Noterar att det anonyma (?) trollet El nisse bör tänka på att inte använda google translate när hen skriver okonstruktiva kommentarer som med tydlighet är avsedda att att ogenomtänkt försöka skrämma bloggaren med sitt eget vad det verkar tillkortakommande att passa på sitt treåriga barn och dess med ålderns klåfingrighet. Njut istället av att ständigt aktivt finnas jämte barnet
    och den smittande nyfikenhet som bara kan finnas hos en treåring som vill lära sig massor! Oron kommer med på köpet. Förresten, den e-postadress som en är tvungen att fylla i för att kunna kommentera är spårbar så att det förslår! Då räcker inte ett lökigt (fniss) alias som El nisse till, även om det är på en blogg om bl a odling. Nu till något helt annat som passar bra för tiden: Krama varandra i trafiken – och annars med! Bär reflex när det är mörkt och sök ögonkontakt med varandra vid övergångsställen! ?

    1. Å vad glad jag blir att jag kan sprida glädje. Okonstruktiv kritik för inget framåt och vederbörande hör inte vidare av sig fast jag bett om det. Så nu går jag och funderar på nästa inlägg istället ?.

  4. Bra förklaringar, jag har också satt upp en belysning med fyra 18w lysrör 840 ganska vita alltså. Har elutbildning men inte behörighet. Så jag vet någorlunda vad som är tillåtet. Det finns en app som heter light meter ” my mobil tools”
    Där du kan mäta hur mycket lux som strålar ner mot ytan, kanske inte visar exakt men på ett ungefär. 2700 lux visar den. Nästan 3 dubbelt mot vad som är minsta kravet. Så vi får se hur växterna kommer att må. Ha det bra!

    1. Tack. Bra tips med appen – den ska jag kolla. Ja växterna får bestämma – de är ju tydliga med om ljuset räcker till för dem eller inte ?. Ha det fint.

  5. Det var en gedigen genomgång av belysning. Jag använder både lysrör och led. Problemet med lysrör är ju att de alstrar värme, men i svala garaget är det en fördel hos mig. Inomhus och till vinterförvaring trivs jag bättre med led som har ställbar ljusblandning och är mer allsidig. Kostar mer i inköp men drar nästan inget i el. Ljusrör är ju däremot dyra i drift.
    Kul att jag hittade din blogg. Nu ska jag bara komma ihåg den också. Själv håller jag på att flytta över inläggen från min gamla Rost och rädisor till nya Ätliga trädgården
    Allt gott
    /Anette

    1. Det bästa är att du frågar i t ex en lamphandel. T5 och T8 lysrör har olika storlek på socklarna och avstånden mellan stiften i ändarna är olika.

    1. Vad roligt att höra. För mig var det en snårig djungel innan jag läste på. Men egentligen inte så svårt när man känner till begreppen. Vill uppmana till att anlita elektriker om du är osäker eller inte kunnig.

  6. Jättebra blogg och framför allt att man kan skriva här och ställa frågor och diskutera ämnet! Odling av matväxter har ju för mig blivit ett viktigare ämne med den osäkerhet vi har de kommande åren. Jag har försökt odla innomhus med led floodlights på 1700lm men allting dör efter ett tag, tror det är något i jorden som dödar alla växter (utom avokado av någon anledning). Jag vet att sorgmyggens larver äter upp rötterna men de har jag lyckats få bort bl.a med nematoder, men växterna dör iaf. Vad mer kan det vara som dödar dom? Ett gift i jorden? Någon annan växtpatogen?

    1. Tack, vad roligt du gillar bloggen. Trist att växterna dör när du lägger ner sånt arbete.
      Jag har en odlarvän, som har problem med att hennes tomatplantor blir sjuka under ledbelysning. Hon har provat allat – annan jord, annan gödning etc. Kan det vara så att viss typ av lampor helt enkelt inte funkar för växterna? Är det speciellt anpassad vöxtbelysning du har, så borde det ju inte vara problemet. Men har du köpt ”vanliga” ledlampor kanske det är så. Jag tycker själv att det funkar för mig, jag driver upp plantorna under belysningen, men sen får de fortsätta växa i uterum eller friland. Och visst kan det vara nåt gift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.