119873092

Vad är Perlite och Vermiculite?

Perlite och Vermiculite

Perlite och Vermiculite – är det samma sak? De där små grynen som liknar söndersmulad frigolit och som knappt väger nånting.
Det är visst nåt vulkaniskt material. Men vad ska man ha dem till? Och gör de verkligen nån skillnad att använda dem? Här reder jag ut frågorna.

Perlite och Vermiculite är olika saker

Perlite och Vermiculite är inte samma sak. Det är skillnad på hur de båda sorterna är framställda. Dessutom har de lite olika egenskaper och funktioner.

Jordförbättringsmedel

Båda är jordförbättringsmedel. De absorberar och håller kvar fuktigheten, samtidigt som de avger fukten i den takt plantorna behöver.
De har egenskaper som ger ett optimalt förhållande mellan luft och vatten. De gör jorden mer lucker och fuktighetshållande. En luftig jord ger mer syre till rötterna, vilket gynnar rotsystemets utveckling.
Materialen är användbara vid såväl frösådd som omskolning och vid förökning av sticklingar.

Perlite är mycket riktigt ett vulkaniskt material, som efter upphettning fått sin vita färg. Det påminner lite om söndersmulad frigolit.

Vermiculite däremot är lerskiffer, som upphettats kraftigt. Grynen är något beige i färgen och trycker du på dem så är de mjuka, som frigolit. 

Prismässigt kostar Vermiculite dubbelt så mycket som Perlite.

Mineraliskt material som är fritt från sjukdom och skadejur

Båda sorterna består alltså av ett mineraliskt material, som inte bryts ned av jordens mikroorganismer. Det vill säga de behåller sin struktur. Dessutom är de sterila och för inte med sig någon sjukdom eller skadedjur.

En fundering jag har är att när den här jorden väl ska komposteras, så bryts ju inte strukturen på kornen ned. Rabatter och trädgårdsland kommer alltså ha dessa ljus prickar. Kornen är ju säkert bra för rabatterna också. Det är mera hur petig en är rent estetiskt med jorden.

Frösådda tomatplantor har vuxit i jord med 30% Perlite. Nu är det dags för första omskolningen.

Så här använder jag Perlite och Vermiculite

PERLITE

Perlite blandar jag i jorden när jag sår och omskolar småplantor. Då blandar jag i ca 30% Perlite i jorden. Jorden blir lucker och håller kvar fukten längre.

När jag odlar skott/mikrogrönt har jag också Perlite i jorden. Skott odlas ofta i grunda tråg och torkar därför ut fort. Perliten gör så att fukten behålls längre.

VERMICULITE

Vermiculite använder jag att täcka jorden med. Dels ska fuktigheten bevaras bättre och dels ska det göra så att den gröna beläggning på jordytan elimineras. Förutom det så ser det väldigt fint ut.
Täckningen kan också göra det mindre intressant för t ex sorgmygg att lägga ägg i jorden. Sorgmyggen lär inte trivas lika bra i Vermiculiten, som gör att ytan känns torrare.

Vill du lära dig mer om sorgmygg och hur du blir av med dem kan du läsa om det i inlägget här.

Omskolade tomatplantor. Jorden är täckt med Vermiculite.

Gör det nån skillnad?

Frågan är då om resultatet blir bättre när man använder Perlite och Vermiculite. Bästa sättet är ju att testa.

  • Jag sår tomater i jord med och utan Perlite.
  • Jag odlar amarantskott i jord med och utan Perlite.
  • Testar även att odla rödbetsskott där jag täcker den ena med Vermiculite och den andra med jord.

Det jag vill försöka utvärdera är:

  1. Växer plantorna bättre med eller utan Perlite i jorden.
  2. Kan jag vattna färre gånger när jorden är täckt med Vermiculite.

För att inte missa resultatet av testet kan du du prenumerera på mitt nyhetsbrev här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

4 svar till “Vad är Perlite och Vermiculite?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.