Bygga egen köksö av gammal fasadpanel
Planterar du växter och hanterar jord i köket? Just vintertid slabbar jag med jord inomhus i köket. Därför vill jag ha en speciell yta endast avsedd för detta, så att köksbänkarna inte blir nersmutsade med jord.
Den här köksön är återbruk av gammal fasadpanel och loppisfyndade hyllplan av glas.
Du kan bygga en köksö själv
Det hela började med att Gubben Bertil skulle måla en vägg på stugan och började skrapa färg. Mitt i arbetet såg han att för många brädor var dåliga och beslutade att byta panelen. Den gamla panelen var oerhört vacker, där olika färglager skymtade fram efter skrapningen. Vi beslöt att återanvända panelen. Det ska få bli ett trädgårdsbord och en köksö.
Blå färg tittade fram under grön färg och här och var skymtade träet – väldigt vackert. Gubben Bertil är på G – lika bra att sätta igång att arbeta.
Var rädd om dig och använd skyddsutrustning när du jobbar med elverktyg. Slarva inte med hörselskydd eller skyddsglasögon. Dammskydd för munnen kan också vara bra, om slipmaskinen inte har påse för uppsug.
Efter att brädorna kapats till rätt längd har vi limmat och skruvat ihop bordskivan med några tvärslåar på undersidan.
Här kommer underredet på plats. Det blir fastskruvat i skivans undersida. Konstruktionen är synnerligen enkel, underredet är byggt av vanliga regler och hopmonterade med vinkelbeslag.
Gör eget spackel
För att det inte ska fastna jord och smuts i springorna mellan brädorna behöver vi fylla dem med spackel. Sågspånet som blev när Bertil sågade brädorna kommer väl till användning nu. Det blandar vi med ett vattenfast lim, till en gröt som vi fyller springorna med. Det gör inget om det inte blir helst slätt, hela skivan ska få sig en slipning sen.
Som synes är skivan är ojämn, vilket är en fördel. Hela skivan blir målad med grå färg, som lägger sig i hålorna. Det här färglagret kommer ge bordet en extra dimension. Efter det ska bandslipen få gå en match mot skivan.
Både den gröna och blå färgen kommer att titta upp igen. Tillsammans med den grå färgen blir det ytterligare djup i skivan, som kommer matcha underredet som får samma grå färg.
Nu är tvärslåarna på plats och hela härligheten är målad grå. Underredet har stabiliserats och står jättestadigt.
Nu får bandslipen göra sitt. Den slipar snabbt ner ojämnheterna i skivan.
Fyll ut håligheter med lack
Dags att lägga på klar lack. Som du ser är här fortfarande ojämnheter kvar. Hade Bertil slipat mer skulle för mycket av färgen ha försvunnit – och den vill vi ju ha kvar.
För att jämna till ytan ytterligare lägger jag på rikligt med klarlack i håligheterna. Inget finlir här inte. Ska bara fylla upp groparna så mycket som möjligt.
Sen ska slipmaskinen fram igen. Det blir till att lacka hela ytan och slipa igen, och om igen ett par gånger, för att ytan ska bli så slät som möjligt.
Färdigt, är inte detta patina så säg. Nu ska här odlas skott och årets tidiga inomhussådder av t ex tomater, paprika, chili, purjolök och aubergine kommer petas ner i jord här. Nu kan jag bre ut mig och behöver inte söla ner resten av köket.
Återbruk av loppisfynd – perfekt när du ska bygga en egen köksö
För en tid sedan fyndade jag härdade glasskivor på loppis för några tior. Det gick bara inte att gå förbi dem, visste att de skulle komma till nytta på något sätt. De kan ha suttit i något vitrinskåp. Här i köksön passar de utmärkt som hyllplan.
Här får nu diverse fröer, krukor och pryttlar plats. Trälådan längst upp till höger är också loppisfynd. Tycker jag känner igen att sådana brukar sitta i gamla städskåp.
Behöver jag säga att jag är superglad för att vi beslöt att bygga en egen köksö. Det hade inte varit samma sak att köpa en ny och färdig. Nu har jag en egen plats för mina odlingsgrejor och alla saker lätt tillgängliga. Det gör arbetet så mycket lättare och roligare. Och Bertil riskerar inte att lägga mackan i en hög med jord på köksbänken.
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.
Gud så bra det blev! Har faktiskt också funderat på att bygga en. Får återkomma så du ser om det blir så 😀
Ja, dela när den är klar så vi får se ?
Oh så fint – och så grymt pedagogiskt inlägg. Förstår att du (ni) är himla nöjda!!
Ja men tack för den feedbacken ❤. Alltid kul att veta om det är begripligt det en vill förmedla.
Men åh vad snyggt det blev. Verkligen smart att återanvända det som blev över.
Kul du tycker det ?