Bygg en köksö av gammal fasadpanel

bygg en köksö

Planterar du växter och hanterar jord i köket?  Just vintertid slabbar jag med jord inomhus i köket. Därför vill jag ha en speciell yta endast avsedd för detta, så att köksbänkarna inte blir nersmutsade med jord. Det känns mest hygieniskt så. Jag beslöt att bygga en köksö, avsedd för vinterns tomatsådder och skottodling.

Bygg en köksö

Det hela började med att Gubben Bertil skulle måla en vägg på stugan och började skrapa färg. Mitt i arbetet såg han att för många brädor var dåliga och beslutade att byta panelen. Den gamla panelen var oerhört vacker, där olika färglager skymtade fram efter skrapningen. Vi beslöt att återanvända panelen och det skulle få bli ett trädgårdsbord och en köksö.
Återbruk är ju årets julklapp. Här har vi återvunnit material och även fyndat på loppis

bygg en köksö

Vi såg potentialen i de gamla flagande brädorna. Blå färg tittade fram under grön färg och här och var skymtade träet – väldigt vackert. Gubben Bertil är på G – lika bra att sätta igång att arbeta.

bygg en köksö
 

Å så vill jag bara säga; Använd skyddsutrustning när du jobbar med elverktyg. Slarva inte med hörselskydd eller skyddsglasögon – mina fina solglasögon får duga. Dammskydd för munnen kan också vara bra, om slipmaskinen inte har påse för uppsug.

bygg en köksö

Brädorna till bordskivan limmas och skruvas ihop med några tvärslåar på undersidan.

bygg en köksö

Här kommer underredet på plats, som skruvas fast i skivan underifrån. Det är en enkel konstruktion av överblivna reglar. Benen spretar åt olika håll, men det kommer ordna sig när tvärslåarna, som ska hålla hyllplanen skruvas fast.

bygg en köksö

Gör eget spackel

Vi ville eliminera springorna mellan brädorna, så att inte jord och smuts ska fastna där. Det går att göra eget träspackel av sågspån och trälim. Blanda ihop dem till en gröt och fyll springorna med massan. Det behöver inte vara slätt, hela skivan ska få sig en slipning sen.

återbruk

Skivan är ojämn, men det kommer fixa sig. Nu målas hela härligheten i grått – de vackra färgskiftningarna täcks alltså. Det här kommer ge bordet en extra dimension. För sen ska bandslipen få gå en match mot skivan. Då kommer där bli ytterligare en färgskiftning med grått, som kommer matcha underredet som får just denna grå färgen. De underliggande färglagren kommer alltså komma i dager igen.

återbruk

Nu är tvärslåarna på plats och hela härligheten är målad grå. Underredet har stabiliserats och står jättestadigt.

återbruk

Med en bandslip går det snabbt att får ner ojämnheterna i träet. Rekommenderar verkligen en sådan.

återbruk

Fyll ut håligheter med lack

Dags att lacka. Som du ser är här fortfarande ojämnheter kvar. Hade vi slipat mer skulle för mycket av färgen ha försvunnit – och den vill vi ju ha kvar. För att jämna ut ytan ytterligare lägger jag på rikligt med klarlack i håligheterna. Inget finlir här inte. Ska bara fylla upp groparna så mycket som möjligt.
Sen ska slipmaskinen fram igen. Det blir till att lacka hela ytan och slipa igen, och om igen ett par gånger, för att ytan ska bli så slät som möjligt. Den kommer fortfarande vara gropig, men det gör inget eftersom detta inte är en köksbänk som behöver kunna rengöras minutiöst. Här kommer samlas skit i groparna, det blir extra patina.

återbruk

Färdigt. Lacken är matt och har fyllt ut de flesta håligheter nu. Här ska odlas skott och sättas tomatfrö i vinter. Nu kan jag bre ut mig och behöver inte söla ner resten av köket. Lägger någon en macka här, får den skylla sig själv och äta jord helt enkelt.

bygg en köksö

Återbruk av loppisfynd

Jag fyndade härdade glasskivor på loppis för några tior. De kan ha suttit i ett vitrinskåp typ – nu kommer de till återbruk. De passar bra som hyllplan. Här har jag nu alla mina fröer, som jag odlar mikrogrönt (skott) av. 

bygg en köksö

Även krukor, tråg och pryttlar för odling trängs på hyllorna. Trälådan längst upp till höger är också loppisfynd. Tycker jag känner igen att sådana brukar sitta i gamla städskåp.
Behöver jag säga att jag är superglad för köksön. Se till att du har en vrå för dina odlingsgrejor och alla saker lätt tillgängliga. Det gör arbetet så mycket lättare och roligare. 
För en tid sedan byggde jag en odlingsstation, där mina sådder av skott bor nu på vintern. Jag fyndade nämligen fler av de där praktiska glasskivorna på loppis och hälften av dem blev odlingsstation.

Här kan du läsa om hur odlingsstationen är byggd.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

6 svar på ”Bygg en köksö av gammal fasadpanel”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.