Mitt bästa vapen mot flygfän
Har du nåt effektivt vapen för att utrota sorgmygg och andra flygande inkräktare? Min metod hör kanske inte till de mest adekvata. Men faktum är att med dammsugaren är suverän för detta.
Här får du knepen för att förebygga, identifiera och utrota sorgmygg, banan- och vattenfluga.
Utrota sorgmygg, bananfluga och vattenfluga
Blir du också tokig på när det flyger svarta små prickar runt huvudet på dig? Lite felaktig säger vi ofta att det är blomflugor. Förmodligen är det bananfluga, sorgmygga eller vattenmygga du drabbats av.
Hur en ska göra för att bli av med flygfäna beror lite på vilken sort det är. Så det är bra att börja med att fastställa hur de beter sig och var de håller till.
Sorgmygg – ett sorgligt kapitel
Det är lätt att få med sorgmyggor in från krukor och jord som stått ute. I höstas plockade jag med en basilikaplanta in från växthuset, som jag tror är boven.
De fullvuxna sorgmyggorna utgör inget hot mot växterna. Men de lägger ägg i jorden och de blir till larver, som äter rötterna på sticklingar och småplantor. Plantan dör så småningom eftersom den inte kan tillgodogöra sig näring och vatten längre.
För fullvuxna plantor utgör sorgmyggans larver inte samma risk, eftersom de har ett kraftigare rotsystem som står emot angreppen bättre.
Sorgmyggan kryper dessutom gärna in i jordpåsar och lägger sina ägg.
Har du haft en påse jord stående utomhus och vill vara säker på att den är fri från ägg kan du sterilisera jorden innan du sår frön.
Så här steriliserar du jord i ugnen hemma.
Utrota sorgmygg genom att säkra upp hemmet så här
Dammsugaren är faktiskt ett effektivt vapen – på kort sikt. Jag ställer in suget bara precis så kraftigt som behövs för att jag inte ska suga med mig växter och jord. Så knackar jag lite lätt på krukorna och vips är där ett moln av marodörerna. Nu är föräldrarna undanröjda. Kvar finns äggen i jorden som kommer att kläckas. Bara att upprepa proceduren nästa dag och nästa och… För säkerhets skull sätter jag dammsugaren utomhus och byter även påsen med ett par dagars mellanrum.
- Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Sorgmyggor lägger gärna ägg i fuktig jord.
- När det gäller frösådder och sticklingar är det sällan ett alternativ att låta jorden torka ut. Ser du bara ett fåtal flugor kan du försöka isolera de krukor det svärmar kring och följa råden i övrigt.
- Genom att täcka jordytan på vuxna plantor med t ex dekorationssten, pinjebark eller lecakulor försvårar du för sorgmyggan att hitta ner till jorden för att lägga äggen.
- På små fröplantor kan du använda ett mer finfördelat täckmaterial som vermiculit eller perlite. Vid frösådd fungerar det sällan med att täcka jorden för då hamnar fröet för djupt ner.
- Sätt upp klisterfällor – sådana där gula remsor du vet. Just den gula färgen attraherar flera olika insekter. Dessa är jättebra att använda för att tidigt kunna identifiera vad det är för slags flygfä.
- NEMAblom är ett miljövänligt alternativ för att utrota sorgmygg och köps i trädgårdshandeln. NEMA Blom innehåller nematoden Steinernemafeltiae – en mikroorganism som söker upp och angriper larverna. Nematoderna är ofarliga för människor och djur.
- Du kan göra en fälla genom att blanda följande i en skål: 1 del vinäger, 1/2 del honung och ett par droppar diskmedel. Diskmedlet tar bort ytspänningen och när flugorna landar så sjunker de direkt.
Bananfluga
Aldrig förr har jag haft så mycket flygfä inomhus som i år. Även i mataffärerna var det extra besvärande i år – framför allt runt fruktdiskarna och speciellt kring bananerna.
Men hur hamnade de i mitt kök? I slutet av augusti gjorde jag pienolloupphängningar av vintertomater och jag misstänker dessa är boven. Jag upptäckte att de svärmade runt tomatupphängningarna. Ett fruktfat med plommon var också föremål för deras uppvaktning. Är där bara minsta lilla skada i skalet och de kommer åt att mumsa i sig fruktköttet så förser de sig.
Bananflugorna är inte farliga för oss, men kan vara nog så irriterande och upplevas som osmakliga. De lever inte särskilt länge, en månad ungefär, men en hona kan lägga 500 ägg och producerar en mängd avkommor. Det gäller därför att minska möjligheten för deras utveckling med alla medel.
Så här säkrar du upp hemmet och tar upp kampen mot bananflugan
- Se till att den frukt du har framme är färsk och oskadad. Förvara den hellre i kylen.
- Låt inte disken stå i diskhon, se till att diska upp direkt. Här finns matrester att mumsa i sig. Spola med jämna mellanrum igenom avloppet i diskhon med hett vatten så att ägg och larver dör.
- Släng soporna varje dag – speciellt om du slängt söt frukt och grönsaker. Använd sopkärl med lock. Gamla förpackningar med saft- eller juicerester och vinflaskor är rena festmåltiden. Men du kan också göra en fälla genom att lämna en slatt vin kvar i rödvinsflaskan. Häll i lite flytande honung och en droppediskmedel. Diskmedlet tar bort ytspänningen och när flugorna landar så sjunker de direkt.
- Och du kan göra samma fälla med vinäger och honung som för sorgmyggan, se ovan.
Trägen vinner
Ha koll, varje dag. Fram med dammsugaren igen, om det behövs. Efter 2-3 veckor bör kampen vara över. Då har ägg eller larver i jorden hunnit kläckas. Har du varit flitig under tiden och eliminerat dessa nya mygg och flugor hela tiden har du stoppat förökningen.
Vattenfluga
En fluga som trivs med samma förutsättningar som sorgmyggan är vattenflugan. De är förvillande lika och svåra att se skillnad på. Vattenflugan flyger ’snyggare’ än sorgmyggan, som har en mer ryckig flygstil. Den har dessutom kortare antenner än sorgmyggan. Även om vattenflugan är irriterande gör den ingen egentlig skada på växterna.
Återigen handlar det om att inte vattna för mycket utan låta jorden torka ut mellan vattningarna. Finns där alger på ytan av jorden kan du byta ut översta jordlagret mot ett nytt.
Den viktiga pollineraren – Blomflugan
Avslutningsvis några ord om blomflugan som ofta blir oskyldigt anklagad. De är viktiga pollinerare och är avsevärt större än de tre andra. Dessutom är de gulrandiga och mer getingliknande. De håller till på blommorna där de äter pollen. Det är sällan de tar sig in inomhus.
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.
Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard
Så många fantastiskt bra tips. Hemma brukar vi ha en bananflugefångare ungefär som din. Men just nu är den avaktiverad, för vi har flugfritt <3
I år har jag haft ovanligt lite, som väl är.
Haha – underbart att du kan så mycket om detta. Tänk ändå, så många områden och saker vi människor kan gå all in i och bli veritabla experter. För det är sannerligen vad du är! Så tack för tipsen, ffa blomflugor får jag under sensommar/höst, men nu är det möjligen lite småflugor i faggorna – så ska spana in dem lite närmre, kan det måhända vara sorgmygg? Pyttesmå?
? en blir lätt lite nördig och går till botten med vissa saker. Ja sorgmyggen är små, 1 mm kanske – så troligen dem ?
Tänk vad du kan om detta! Tack för bra tips! Vi brukar också ha flugfångare lite här och var på sommaren. 🙂
En har ju fått läsa på för att lära sig om odjuren ?
En strålande välformulerad och informativ sida. Nu ska jag sterilisera jord! Tack!
Åå tack. Så härligt att du tycker det. Kan jag hjälpa någon i denna kamp ? blir jag jätteglad.