119873092

Adventskaka med äpple och saffran

adventskaka

De lagrade äpplena i förrådet har mist sin krispighet, men passar jättebra att baka på. Så här i adventstider smakar en äppelkaka med saffran bra. Vid det här laget vet ni som känner mig; glutenfritt, mjölkfritt och ”vanligtsocker” fritt. Den här äppelkakan är sötad med björksocker, vilket har lägre GI än vanligt socker.

äppelkaka med saffran

Baka en adventskaka med äpple och saffran

När det kommer till det här med grädde eller vaniljsås till kakan gör sig mitt danska påbrå påmint. Som barn blev jag allvarligt chockad när jag, hos danska släktingar, trodde mig skulle äta grädde till kakan. Men jag satt tänderna i något surt, inte det söta och fluffiga som jag förväntade mig. Det var osötad creme fraiche.
Idag uppskattar jag detta syrliga inslag till en söt kaka eller dessert. Jag har såklart gjort min egen variant som jag kallar ”fraichecreme” med äkta vanilj i.

Ingredienser äppelkaka med saffran ca 8 p

 • 5 ägg
 • 4 äpplen
 • 1,5 dl björksocker
 • 2 dl mandelmjöl
 • 1,5 dl kokosmjöl
 • 1 dl kokosolja
 • 2 dl rostade solroskärnor
 • 1 tsk bakpulver
 • 0,5 g saffran
 • ströbröd eller polenta
 •  
 • Fraichecreme:
 • 1 burk creme fraiche eller motsvarande (oatlys havrebaserade)
 • 1/2 tsk äkta vanilj
 • ev sötning, honung eller stevia t ex

Du kan själv rosta solrosfröna i torr stekpannan på medelvärme. Rör hela tiden tills fröna fått en gyllene färg.

Klyfta äpplena. Det är en smaksak om du vill ha skalet kvar eller inte. Jag tycker det tillför en vacker färg till kakan att ha dem kvar.

Rör ihop ägg, socker och saffran i en bunke (alltså inte vispa till en fluffig smet). Tillsätt flytande kokosolja (ställ burken i varmt vatten om den är fast). Rör ner oljan.

Blanda de torra ingredienserna inkl. solrosfröna och rör ner dem i bunken.

Olja eller smöra in en form, gärna med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Ströa formen med ströbröd eller polenta.

äppelkaka med saffran

Smeta ut kaksmeten i formen. Tryck ner äppelskivorna.

äppelkaka med saffran

Ställ kakan i mitten av ugnen. Grädda i 175 grader i ca 25-30 minuter. Känn med en sticka så att smeten har stannat, stickan ska vara torr.

Vispa ihop ingredienserna till fraichecremen, smaka av med sötning om du vill ha det.

adventskaka

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

13 svar till “Adventskaka med äpple och saffran”

 1. Oh vad gott det ser ut – och så bra med en kaka ”fri från allt sånt där som vi ska undvika”-saker!

  Jag älskar det där syrliga till sött, och kör ofta med krämig rysk yoghurt själv. Men kanske ska testa både ditt kak-recept som fraiche-receptet?!

 2. I år blir det variation på den traditionsenliga saffranskakan på första advent! Anar att den syrliga brytningen från äpplen och creme fraiche/youghurt är grym till saffranen. Brukar köra hallon för syran, men i år blir det alltså ditt tips istället! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.